Legi de mediu prea multe şi ineficiente

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Legislaţia ţării cuprinde peste 1.000 de acte normative în domeniul protecţiei mediului, dar aplicabilitatea lor lasă de dorit, recunoaşte comisarul-şef al Gărzii de Mediu. Pentru că în rândul instituţiilor de control din ţară este o penurie de specialişti, comisarii Gărzii de Mediu vor să fie instruiţi de omologii italieni.

Comisarul-şef al Gărzii Naţionale de Mediu, Silvian Ionescu, spune că una dintre priorităţile autorităţilor de mediu ar trebui să fie reducerea numărului de acte normative din domeniul protecţiei mediului, precum şi elaborarea altora mai concise, dar mai eficiente. „În prezent, când un comisar găseşte în inspecţie o neconformitate, ce poate să facă? Să se scarpine în cap, gândindu-se care dintre norme se aplică în cazul respectiv”, spune el.

Prin cursurile pe care consultanţii italieni le vor susţine până la sfârşitul anului, Ionescu precizează că vrea întărirea capacităţii de control şi o serie de recomandări la modificarea legislaţiei. „Am observat  că românii sunt mult mai deschişi la minte decât polonezii, de exemplu.

Măcar în România omologii noştri îşi doresc să schimbe lucrurile, legea fiind o armă importantă. Eu le recomand mai puţine legi, dar cu o aplicabilitate mult mai eficientă”, a spus Domenico Marchese, unul dintre specialiştii italieni pe probleme de mediu.

100.000 de comisari regionali

Comisarul-şef al Gărzii de Mediu a mai spus că, în urma discuţiei cu un expert german, a ajuns la concluzia că Garda are un corp funcţionar de 100.000 de oameni, dar slab din punct de vedere profesional. „În Germania au un program de doi ani finanţat de stat care formează viitorii comisari, dându-le şi un salariu de 1.500 de euro, le asigură un loc de muncă ulterior, iar în primul an de profesare sunt permanent însoţiţi în activităţile lor de cineva experimentat”, spune Ionescu.

Unul dintre obiectivele trainingurilor coordonate de specialiştii italieni este formarea formatorilor pentru implementarea Directivei Europeane privind prevenirea şi controlul integrat al poluării (Directiva IPPC).

Peste 2.000 de depozite de gunoi trebuie închise

În ceea ce priveşte problema gropilor de gunoi, care până la 16 iulie ar trebui să se alinieze standardelor de mediu europene, Ionescu a spus că în prezent există încă 2.297  de depozite neconfome şi că a solicitat a şasea oară primăriilor din toată ţara să ia măsuri rapide. Situaţia Italiei în acest sens este la fel de gravă.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite