Leacuri din natură pentru răni şi arsuri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În funcţie de suprafaţa lezată, remediile din plante, preparate sub formă de ceaiuri, de unguente sau de leacuri din farmacia stupului, te ajută să te vindeci în scurt timp şi să scapi de inesteticele cicatrice.

Brusturele elimină infecţiile

În cazul rănilor purulente, se recomandă frunzele de brusture. După ce au fost spălate bine, frunzele se fierb în lapte, timp de trei-patru minute, până când se înmoaie. Când s-au mai răcit, frunzele se aplică direct pe rană, sub formă de compresă, care se schimbă din două în două ore.                                       

Sulfina galbenă reface ţesuturile

Pe leziunile generate prin opărire se pun comprese cu apă rece,cu infuzii de plante cum ar fi sulfina, arnica, coada-şoricelului şi gălbenelele sau cu iaurt. 

Substanţele active din florile sulfinei stimulează refacerea ţesuturilor şi înlocuirea celor distruse cu altele nou formate. Cu infuzia de sulfină se fac şi băi locale. Infuzia se prepară din două linguriţe de plantă care se lasă timp de 15 minute într-o cană cu apă fierbinte, apoi ceaiul se poate folosi.  

Gălbenelele, emoliente 

Pentru uz extern, sunt eficiente atât sucul, cât şi uleiul de gălbenele, care se aplică sub formă de cataplasme. Sucul de gălbenele se prepară astfel: florile se pun într-un borcan care se acoperă şi se lasă la soare timp de nouă zile.

Apoi, florile se storc, iar sucul obţinut se toarnă pe o compresă care se aplică pe zona afectată. Uleiul de gălbenele grăbeşte vindecarea. Când rana a făcut crustă trebuie  unsă cu acest ulei  vreme de trei săptămâni.   

Arnica cicatrizează

Unguentul de arnică acţionează pozitiv asupra leziunilor produse de lovituri şi asupra celor generate de înţepăturile de insecte, deoarece grăbeşte regenerarea ţesuturilor şi cicatrizarea rănii.

Zona afectată trebuie unsă de trei ori pe zi. La fel se foloseşte şi compresa cu tinctură de arnică (10 picături diluate  în 50 ml de apă).

Uleiul de sunătoare grăbeşte vindecarea

Pentru a grăbi vindecarea rănilor adânci, poţi folosi comprese  cu ulei de sunătoare de două ori pe zi. Acesta se prepară din 500 g de flori proaspete care se pun într-un litru de ulei şi se lasă să se macereze timp de trei zile la soare sau lângă o sursă de căldură. Separat, se fierb 500 ml de vin alb, la foc mic. Când vinul s-a mai răcit, se adaugă în uleiul  de sunătoare.

Propolisul, indicat în arsuri grave

Propolisul conţine acid feluric, un protector al pielii afectate de razele ultraviolete. Pentru ca rănile produse de arsurile solare să se vindece în timp scurt se unge pielea cu o cremă care conţine propolis cu o concentraţie de 10 până la 20%.

Unguentul,  care poate fi procurat din PLAFARE, este eficient şi în arsurile grave. Indiferent de natura rănii, unguentul se aplică de trei-patru ori pe zi.

Specialistul nostru
Dr. Ruxandra ­Constantina

medic de familie
competenţă în apifitoterapie
reflexoterapeut

În cazul unor răni sau arsuri de gravitate medie-severă, terapia cu plante se administrează numai în paralel cu medicaţia alopată prescrisă de un specialist. Spray-ul cu propolis este foarte eficient, cu rol antiseptic, dezinfectant, calmant şi regenerator şi se aplică de trei ori pe zi, la fel şi unguentul cu propolis.

Uleiul de gălbenele sau unguentele cu extract de gălbenele sunt eficiente pentru tratamentul arsurilor, datorită proprietăţilor emoliente şi cicatrizante. Băile locale cu infuzie de levănţică au efect antiseptic şi cicatrizant.

Local, se pot folosi comprese cu infuzie concentrată de coada-şoricelului, de gălbenele, de muguri de plop, levănţică, cimbru, frunze de nuc, urzică şi de roiniţă. Acestea calmează durerile, dezinfectează plăgile şi grăbesc vindecarea.

Prudenţă

Rănile aflate în curs de vindecare nu trebuie expuse la soare.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite