Leacuri din muguri pentru bolnavii de ficat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preparatele gemoterapice din plop, secară, frasin şi din coacăz stimulează imunitatea, au efect antiinflamator şi detoxifiant. Datorită acestor calităţi, sunt indicate în tratamentul bolilor hepatice.

Gemoderivatele, preparatele pe bază de muguri, au o putere terapeutică mult mai mare în comparaţie cu remediile fitoterapice clasice. Prin renunţarea la procesul de uscare şi prin prelucrarea imediată a ingredientelor: muguri, mlădiţe şi ramuri tinere, în perioada de creştere, complexul substanţelor active din compoziţia acestora se menţine nealterat.

Primăvara, o cură de detoxifiere a ficatului cu extracte gemoterapice este foarte eficientă, deoarece în acest anotimp vegetaţia proaspătă este încărcată de sevă, astfel că puterea ei de acţiune terapeutică este maximă. Efectele tratamentului cu muguri apar după patru-cinci săptămâni şi se menţin pe termen lung. În momentul administrării, când sunt puse în apă, substanţele active conţinute de aceste tincturi acţionează la nivelul celulelor bolnave, reglându-le funcţiile vitale.  

Mugurii de plop refac celula hepatică

Extractele din muguri de plop sunt eficiente în tratamentul a peste cincizeci de boli: de la afecţiunile hepatice şi până la hemoragiile pulmonare. În acelaşi timp, terapia cu muguri de plop se poate administra şi sub formă de pulbere. În acest caz, mugurii uscaţi se macină şi se administrează sublingual, câte o linguriţă de trei ori pe zi. Leacul se ţine sub limbă timp de zece minute, iar după aceea se înghite cu ceai de gălbenele sau de sunătoare. Pulberea mugurilor are un miros asemănător cu propolisul şi este bine tolerată de organism. Tratamentul durează cel puţin trei luni şi are efecte foarte bune în refacerea celulei hepatice, inclusiv în cazul persoanelor dependente de alcool.

Secara, tonică şi detoxifiantă

Gemoderivatul obţinut din secară este indicat în afecţiuni ale ficatului, cum ar fi: hepatita acută şi cronică, insuficienţa hepatică, ficatul gras şi ciroza. Leacul are acţiune detoxifiantă, hepatoprotectoare şi tonică. Doza zilnică recomandată de specialişti este de câte zece picături, administrate de trei ori pe zi, cu 15 minute înaintea meselor principale. Tratamentul trebuie urmat zece săptămâni, timp în care valorile transaminazelor (markeri hepatici) înregistrează o evoluţie favorabilă.

Frasinul are efect diuretic

Extractul gemoderivat obţinut din muguri de frasin este un drenor hepato-biliar şi renal. De aceea, este recomandat în caz de dischinezie biliară, de litiază biliară, de colecistită şi de hepatită. De asemenea, extractul preparat din aceşti muguri s-a dovedit eficient în stimularea metabolismului lipidelor şi în tratarea obezităţii cu retenţie de apă. În astfel de afecţiuni, se administrează câte 50 de picături de extract, diluate în puţină apă, de două ori pe zi. Preparatul se ţine în gură cât mai mult, pentru favorizarea absorbţiei prin mucoasa bucală.      

Coacăzul negru, indicat în afecţiuni digestive 

Coacăzul negru este considerat un drenor universal, indicat în tratamentul a peste 60 de afecţiuni, printre care boli ale aparatului digestiv, cum ar fi gastritele, hepatitele şi pancreatitele. În cazul bolnavilor de cancer care au făcut tratament chimioterapic, tinctura previne efectele secundare ale acestei proceduri medicale. Se ia câte o capsulă de trei ori pe zi, cu 15 minute înaintea fiecărei mese principale, cel puţin două luni.   

Specialistul nostru

Dr. Ruxandra Constantina
medic de familie, competenţe în apifitoterapie, reflexoterapeut

Preparatele gemoterapice pentru ficat trebuie prescrise numai de un fitoterapeut, asociate cu un stil de viaţă corespunzător şi cu o alimentaţie adecvată. Pe parcursul unei zile, se administrează trei extracte  diferite în doză identică - câte 2 ml dimineaţa, la prânz şi seara. Terapia trebuie să fie urmată două luni, iar după o pauză tot de două luni se poate repeta.

De exemplu, în hepatita cronică, sunt indicate: extractul din mlădiţe de rozmarin - 2 ml dimineaţa, extractul din radice de secară - 2 ml la amiază şi extractul din mlădiţe de ienupăr - 2 ml seara. Terapia este indicată şi în steatoza hepatică, în alternanţă cu extractul de măslin (câte 2 ml).

Recomandare: Gemoderivatele nu au efecte secundare, iar terapeuţii le recomandă şi copiilor şi femeilor însărcinate.

Sănătate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite