Leacuri din cămară pentru gută

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dureri greu de suportat şi senzaţii de arsură în zona articulaţiilor? Poţi atenua neplăcerile cauzate de atacurile de gută cu ajutorul remediilor naturiste. Acestea acţionează cu blândeţe şi te scutesc de grija efectelor adverse.

Bărbaţii sunt de patru ori mai predispuşi către gută decât femeile, în cazul cărora riscul de apariţie a bolii creşte în momentul în care ajung la menopauză, dacă suferă de hipertensiune sau de obezitate. Afecţiunea este cau­zată în principal de o tulburare a metabolismului acidului uric. Atacurile de gută apar de obicei noaptea şi se manifestă prin dureri puternice la nivelul articulaţiilor, care se înroşesc, sunt fierbinţi şi devin sensibile. Pentru a reduce intensitatea simptomelor, dar şi pentru a facilita eliminarea acidului uric, alături de tratamentul medicamentos se poate apela şi la preparate din plante.

Coada-calului, pe durata crizei

Ceaiul de coada-calului ajută atât la eliminarea toxinelor, cât şi la calmarea durerilor articulare. Astfel, timp de 7-10 zile, până la dispariţia simptomelor apărute în timpul unei crize de gută, poţi bea câte trei căni de ceai de coada-calului pe zi (două linguriţe de plantă la o cană cu apă clocotită). Poţi face şi un decoct concentrat din 100 g de coada-calului la un litru de apă, cu care să faci băi locale sau să aplici comprese pe zonele afectate.

Varza şi creţuşca atenuează durerile

Pentru a calma durerile, fierbe două-trei frunze de varză, înfăşoară-le într-o bucată de tifon şi aplică pe zonele afectate. Un alt remediu benefic este ceaiul preparat din 15 g de creţuşcă, 15 g de rădăcină de leuştean, 15 g de frunze de urzică, 15 g de rădăcină de pir şi 25 g de spirulină. Pune 3 linguriţe de amestec într-un litru şi jumătate de apă clocotită şi lasă la infuzat 15 minute. Bea infuzia pe parcursul unei zile, timp de trei săptămâni. După o pauză de zece zile, poţi relua cura.

Macerat pentru a elimina toxinele

Tot pentru detoxifierea organismului şi pentru a favoriza eliminarea acidului uric din sânge, este indicat maceratul din trei-fraţi-pătaţi, rădăcină de brusture şi din flori de soc. Amestecul din câte o linguriţă din aceste plante mărunţite se pune la înmuiat, într-o jumătate de litru de apă şi se lasă până a doua zi. Se strecoară, se păstrează lichidul, iar ceea ce rămâne se opăreşte cu 500 ml de apă. După ce se răceşte, preparatul se strecoară şi se combină cu maceratul. Remediul se consumă pe parcursul unei zile, între mese. Cura se poate urma timp de o lună.

Masaje cu «loţiuni» preparate în casă

Atunci când disconfortul cauzat de gută nu-ţi dă pace, poţi folosi un amestec din trei-patru linguri de oţet şi din 8-9 petale de trandafiri. Fierbe amestecul şi, după răcire, masează cu blândeţe zonele afectate cu lichidul obţinut. Poate fi de ajutor şi să-ţi scufunzi picioarele în apă caldă în care ai pus puţin oţet din extract de mere. Un alt preparat benefic este amestecul din trei căţei de usturoi zdrobiţi, cu trei linguri de ulei de bucătărie şi cu două linguri de untură. Aplică remediul pe locul dureros şi fricţionează bine.

Sucuri de legume, zilnic

Include în dieta zilnică sucuri de legume şi vei atenua simptomele cauzate de gută şi, în acelaşi timp, vei preveni apariţia crizelor. Cele mai recomandate sunt legumele cu frunze verzi, dar şi morcovul, sfecla roşie şi fasolea verde. Poţi bea suc preparat din una dintre aceste legume sau le poţi folosi în amestec.

Persoanele afectate de gută trebuie să limiteze consumul de alcool, de cafea şi să evite carnea de vită, de porc, de miel şi de vânat.

Specialistul nostru

Dr. Ruxandra ­Constantina

medic de familie competenţă în apifitoterapie reflexoterapeut

Persoanele care suferă de gută trebuie să facă periodic cure de detoxifiere de circa 21-30 de zile. Terapia trebuie să includă plante cu efect diuretic-depurativ precum mesteacăn, urzică, mătase de porumb, coada-calului, cozi de cireşe, ghimpe, frunze de frasin, rizomi de pir medicinal, flori de soc, coada-şoricelului, osul-iepurelui, fructe de ienupăr, anghinare, păpădie sau merişor. Astfel, se beau câte două-trei căni de ceai pe zi din aceste plante, în diverse combinaţii. Pentru a diminua durerea şi inflamaţia de la nivel articular sunt recomandate preparatele din creţuşcă, salcie, rădăcină de lemn-dulce sau din rădăcină de gheara-diavolului. De asemenea, sunt indicate extractele din muguri de frasin, din muguri de viţă-de-vie sau din sevă de mesteacăn.

Recomandare: Cere sfatul unui medic înainte de a urma un tratament naturist pentru gută.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite