Leacuri care «topesc» chisturile ovariene

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În aproximativ 90 la sută din cazuri, chisturile ovariene nu sunt cancerigene, arată studiile. Dacă şi tu ai o astfel de problemă, este bine să ştii cum te pot ajuta remediile din plante.

Chisturile ovariene sunt cauza principală a durerilor pelviene, a sângerărilor menstruale abundente şi a infertilităţii feminine. În cazul în care te confrunţi cu astfel de probleme, primul lucru pe care trebuie să-l faci este să te adresezi medicului pentru a stabili natura acestor chisturi, precum şi cea mai bună abordare terapeutică.

Dacă sunt benigne, aşa cum se întâmplă în cele mai multe situaţii, poţi atenua simptomele şi cu ajutorul remediilor naturiste. În general, pentru a fi eficientă, o astfel de terapie trebuie să aibă o durată cuprinsă între trei şi şase luni, în funcţie de dimensiunea şi de numărul chisturilor ovariene. De asemenea, trebuie să ştii că, în afară de remediile cu plante, şi anumite alimente pot stopa evoluţia acestor chisturi.  

Zmeurul reglează nivelul de hormoni

Atât tinctura din mlădiţe de zmeur, cât şi pulberea din muguri de zmeur sunt recomandate pentru tot felul de probleme ale aparatului genital: de la chisturi ovariene, tulburări cauzate de menopauză, sindrom premenstrual, până la noduli mamari.

Indicaţiile acestei plante vin pe fondul conţinutului de fitoestrogeni, substanţe care ajută la reglarea nivelului progesteronului şi la stimularea funcţiei ovariene. În general, se recomandă câte o linguriţă de pulbere de muguri de zmeur de patru ori pe zi.

În ceea ce priveşte tinctura de mlădiţe de zmeur, doza indicată este de câte 50 de picături dizolvate în puţină apă, de două ori pe zi. În tratamentul chisturilor ovariene, specialiştii pot asocia tinctura de zmeur cu extract din muguri de coacăz negru.

Alte plante cu acţiune reglatoare asupra aparatului genital sunt creţişoara, coada-şoricelului, gălbenelele şi urzica albă. La indicaţiile specialistului se pot lua maceratele preparate din una dintre aceste plante în amestec cu frunze de zmeur.

Năpraznicul, eficient împotriva tumorilor

Mai multe studii recente arată că năpraznicul conţine oligoelemente care stimulează oxigenarea celulară, având o acţiune benefică în caz de tumori maligne sau benigne.

În plus, planta are şi efect antiinflamator, contribuind la reducerea durerilor pelvie­ne. Aşadar, în caz de chisturi ovariene, sunt indicate cure cu pulbere de năpraznic, urmate o perioadă de cel puţin şase luni. Se administrează câte trei-patru linguriţe de pulbere pe zi.

Şi băile de şezut sunt de ajutor

Neplăcerile cauzate de chisturile ovariene pot fi atenuate şi cu ajutorul băilor de şezut cu infuzii din coada-calului, coajă de stejar, salcie şi din coada-şoricelului.

Aceste băi pot avea o durată de 20-30 de minute şi trebuie făcute în fiecare seară. Eficiente sunt şi compresele cu bitter suedez şi cataplasmele cu frunze de varză zdrobite sau cu argilă, aplicate seara, la culcare. 

Crudităţile previn formarea de noi chisturi

Pentru a calma disconfortul cauzat de chisturile ovariene şi pentru a preveni dezvoltarea unor chisturi noi, include în dietă cât mai multe legume şi fructe pe care să le consumi crude. Alege crudităţile bogate în bioflavonoide şi în vitamina C, deoarece ajută nu doar la reducerea inflamaţiei, ci şi la reglarea nivelului de estrogeni din organism.

În acest sens, se recomandă legumele cu frunze verzi (pătrunjel, mărar, spanac, ceapă verde, salată verde), usturoiul, rădăcinoasele şi cerealele integrale. Adoptă o dietă cât mai naturală, preferabil lacto-vegetariană şi hidratează-te corespunzător.

Urzica vie atenuează durerea

Pentru a calma durerile cauzate de chisturile ovariene poţi recurge la remedii cu efect antiinflamator. Dintre acestea, cel mai indicate sunt urzica vie, iarba-mare, sânzienele, traista-ciobanului, cimbrişorul şi mugurii de plop.

Poţi administra aceste plante sub formă de ceaiuri, de tincturi sau de pulbere, conform recomandărilor fitoterapeutului. Tot pentru a calma durerile, poţi să bei dimineaţa şi seara, înainte de culcare, un ceai călduţ de romaniţă, de mentă sau de zmeură.

Specialistul nostru
Dr. Ruxandra ­Constantina

medic de familie
competenţă în
apifitoterapie
reflexoterapeut


În cazul chisturilor ovariene de dimensiuni reduse se pot administra plante cu efect de reglare hormonală şi de reglare a ciclului menstrual. Aceste tratamente trebuie luate numai sub supravegherea unui medic fitoterapeut, care va stabili remediul optim, doza şi durata tratamentului.

Astfel, printre plantele cu acţiune reglatoare hormonală se numără zmeurul, salvia, yam şi vitex agnus castus. Sunt indicate şi plante cu acţiune benefică asupra aparatului genital feminin precum creţişoara, coada-şoricelului, gălbenelele, urzica moartă şi brânca-ursului, dar şi plante cu efect antiinflamator pelvian, cum sunt năpraznicul, urzica-vie, sânzienele sau traista-ciobanului. Toate acestea se folosesc sub formă de ceaiuri, de tincturi şi de pulbere fină.

Important

Schema şi durata tratamentului trebuie stabilite de un specialist.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite