Leacuri uşoare, de pus pe rană

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Leacuri uşoare, de pus pe rană
Leacuri uşoare, de pus pe rană

Dacă ai o leziune şi rana nu se vindecă repede sau nu scapi de cicatrice, ai la îndemână  remedii naturale, din plante ori din propolis. Ele te ajută să te vindeci chiar şi în câteva zile.

CITEŞTE ŞI Terapia cu ozon ne fereşte de carii din Click Sănătate


Cicatricele sunt semne rămase pe piele în urma unor leziuni: muşcături provocate de animale, arsuri dobândite din neatenţie sau chiar boli suferite în copilărie (vărsat de vânt, acnee). Aceste semne sunt cu atât mai deranjante cu cât apar pe zone vizibile, precum faţă, gât sau mâini. Pentru a evita cicatrizarea inestetică a leziunilor, apelează la tratamente naturiste de îndată ce ai „dobândit”o nouă rană.

Arnica estompează vânătăile

Infuzia din flori de arnică este utilă în tratamentul vânătăilor şi contuziilor. Compresele cu această infuzie nu se aplică niciodată pe răni deschise, pentru a nu risca suprainfectarea. Ceaiul se  prepară din două linguriţe de plantă la o cană cu apă, care se lasă la fiert cinci minute. Compresa se schimbă seara, de câte două-trei ori, la un interval de 30 de minute. Unguentul de arnică acţionează asupra leziunilor produse de lovituri cu obiecte tari sau de înţepături de insecte. Zona afectată trebuie unsă de câte două-trei ori pe zi. La fel de bună este şi tinctura de arnică, sub formă de compresă, aplicată pe locul lovit pentru cel puţin o oră.

Gălbenelele, emoliente şi cicatrizante


Rolul antiinflamator al acestor flori, un leac pentru gastrite şi pentru ulcer, se manifestă şi la nivelul tegumentului. Pentru uz extern, uleiul de gălbenele este eficient, sub formă de băi şi de cataplasme, în tratamentul eczemelor, rănilor şi arsurilor. Când rana a făcut crustă, trebuie unsă cu ulei de gălbenele, care are proprietăţi emoliente şi cicatrizante. După ce coaja se desprinde, se unge locul respectiv, până când dispare orice cicatrice.

Pătlagina te scapă de urmele lăsate de  acnee 

În practica medicală, pătlagina este recunoscută pentru proprietăţile emoliente şi bactericide. În aplicaţiile externe, se fac băi şi se pun şi cataplasme pe locurile rănite. Tinctura de pătlagină s-a dovedit utilă în cazul cicatricelor lăsate de acnee. Pentru un tratament eficient, se foloseşte un amestec de tincturi de: pătlagină, tătăneasă, mărul-lupului, muguri de plop (în părţi egale), cu tinctură de propolis. Se amestecă o linguriţă din aceste tincturi cu 50 ml de ceai de gălbenele. Zilnic, se aplică comprese pe faţă.

Propolisul „închide” rănile 

Acest „medicament” al stupului conţine acid feluric, care protejează pielea de efectul razelor ultraviolete. El se foloseşte în tratamentul rănilor ce se cicatrizează foarte greu. Pe locul afectat se aplică sprayul cu o concentraţie de 10 la sută propolis sau unguentul cu o concentraţie de 10-20 la sută, de câte trei ori pe zi.

Sulfina galbenă reface ţesuturile


Substanţele active din părţile aeriene ale plantei stimulează refacerea ţesuturilor şi înlocuirea celor distruse cu altele nou formate. Pentru cicatrizarea rănilor, se fac băi locale cu o infuzie care se prepară din două linguriţe de plantă uscată şi o cană cu apă clocotită. Frunzele se infuzează 15 minute.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite