Leacuri pentru dereglările tiroidiene

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În formele uşoare ale disfuncţiilor glandei tiroide, remediile naturiste pot avea rezultate spectaculoase.În cazurile mai grave, preparatele din plante pot fi doar un adjuvant şi nu înlocuiesc tratamentul clasic.

Folosite în cantitatea recomandată, plantele nu dau efecte secundare, cum se întâmplă în cazul tratamentelor medicamentoase. Fie că este vorba de ceaiuri, infuzii sau tincturi, consumă-le numai sub îndrumare medicală, mai ales în cazul în care urmezi şi tratament cu medicamente, cu care pot interacţiona sau al căror efect îl pot anula.

Algele stimulează secreţia hormonală

Sursă bogată de iod şi de minerale, algele marine sunt recunoscute pentru proprietatea de a stimula secreţia de hormoni tiroidieni, necesară în cazul persoanelor cu hipotiroidism. Dintre acestea, alga marină brună are rezultatele cele mai bune pentru hipotiroidie, administrându-se sub formă de decoct, infuzie sau capsule.

Tot în hipotiroidie sunt recomandate plante precum: mărarul, sânzienele şi ienupărul. Pulberea obţinută din aceste plante se ia cu cel puţin o jumătate de oră înaintea meselor principale. Ceapa, usturoiul, ghimbirul şi polenul, consumate ca atare, au, la rândul lor, un efect benefic asupra acestei tulburări a tiroidei.

Talpa gâştei,bună în hipertiroidie

image


În cazul hipertiroidiei, dereglare manifestată printr-o hipersecreţie a hormonilor tiroidieni, fitoterapia este recomandată în formele uşoare. Totuşi, există plante, precum talpa gâştei, care pot fi folosite atât în cazurile uşoare, precum şi în formele mai grave. Tinctura de talpa gâştei echilibrează funcţia tiroidei şi poate fi asociată şi cu alte tincturi, precum cea de păducel. Virtuţi terapeutice în hipertiroidie mai au şi ghimpele (sub formă de pulbere), menta, coada-şoricelului, anasonul şi cimbrul.

De evitat în dereglările tiroidiene

Dacă ai hipotiroidie:
 -ai grijă la consumul de soia, spanac, varză, piersici sau ridiche neagră, pentru că pot bloca sinteza de hormoni tiroidieni.

image



Dacă ai hipertiroidie:
-fii atent la consumul de peşte, nuci proaspete, alge marineu şi fructe de mare, surse bogate de iod, iar excesul de iod agravează hiperti-roidia.

image



Argila reglează tiroida

image


Indiferent dacă este vorba de o glandă hipoactivă sau hiperactivă, ea poate fi echilibrată cu ajutorul argilei. Cura cu apă de argilă este un remediu excelent pentru dereglările glandei tiroide. Este preferabil ca o astfel de cură să nu dureze mai mult de trei săptămâni.

De ce este atât de important iodul?

Glanda tiroidă preia iodul din alimente şi îl transformă în hormonii tiroidieni T3 şi T4, esenţiali pentru buna funcţionare a metabolismului, a sistemului nervos central, a celui cardiovascular, digestiv şi muscular. Când glanda produce prea puţini hormoni tiroidieni, apare hipotiroidismul, iar atunci când secretă prea mulţi, apare hipertiroidismul.

Specialistul nostru

Dr. Ruxandra Constantina, medic de familie, competenţă apifitoterapie Clinica Medas

Afecţiunile tiroidei trebuie tratate cu o deosebită atenţie. De aceea, prima vizită trebuie efectuată la medicul endocrinolog, care va stabili dacă e vorba de o guşă cu hipotiroidie sau hipertiroidie şi va indica tratamentul adecvat. În paralel cu acest tratament, poate fi benefică terapia cu plante, în administrare externă sau internă.

Tratamentele naturiste se vor urma în paralel cu medicaţia alopată, care nu trebuie întreruptă în caz de ameliorare a simptomatologiei. Pentru hipo­tiroidie, este recomandată infuzia de creţişoară şi coada calului. Se beau două ceşti pe zi, dimineaţa şi seara, cu o jumătate de oră înainte de masă, pentru cel puţin o lună. Pentru hipertiroidie, se ia câte o linguriţă de ulei de porumb, presat la rece, de două ori pe zi.






Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite