Întrebări frecvente despre tratamentul homeopatic

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Folosită atât preventiv, cât şi curativ, terapia homeopatică poate da rezultate bune. Succesul acestui tratament depinde însă de unele măsuri pe care trebuie să le respecţi.

Deseori confundată cu terapia pe bază de plante, homeopatia este mult mai mult decât atât. Deşi există controverse legate de eficienţa remediilor homeopatice, această terapie este fundamentată pe numeroase studii medicale. Homeopatia acţionează prin stimularea mecanismelor de apărare a organismului. Unul dintre principiile acestei terapii este cel al similitudinii, care susţine că o substanţă care provoacă unele simptome la o persoană sănătoasă poate atenua aceleaşi simptome la o persoană bolnavă, atunci când aceasta este administrată în doze foarte mici.

Un alt principiu este cel al individualizării, care consideră omul ca un întreg, ţinându-se cont de contextul apariţiei afecţiunii pentru fiecare bolnav, inclusiv de factorii psihici sau emoţionali. Astfel, doi pacienţi cu aceeaşi boală vor primi tratamente diferite, în funcţie de particularităţile fiecăruia. Iată ce trebuie să mai ştii despre homeopatie.

«Cine se poate trata cu ajutorul terapiei?»

De la sugari până la bătrâni, toate categoriile de vârstă pot beneficia de tratamente homeopatice. Avantajul este că astfel de remedii pot fi luate şi de femeile însărcinate şi de cele care alăptează. De asemenea, pot recurge la acest tratament şi persoanele cu alergie la anumite medicamente.

Tratamentul trebuie prescris numai de medicul cu specializare în homeopatie, iar remediile sunt disponibile în unele farmacii.

«Cum se administrează?»

Remediile se găsesc sub formă de granule, tablete sau de soluţii. Granulele nu se ating cu mâna, ci se pun direct sub limbă sau, dacă se administrează bebeluşilor, se diluează cu apă fiartă şi răcită, într-o linguriţă de plastic. Se aşteaptă până ce se topesc în gură, apoi se înghit. Remediile se iau cu o jumătate de oră înainte de masă sau cu o oră după.

«Ce boli poate trata?»

Tratamentele homeopatice dau rezultate bune în răceli, sinuzită, alergii, probleme digestive (constipaţie, diaree), afecţiuni reumatismale, oboseală accentuată, dureri de cap, insomnie, tulburări de menopauză, boli cardiace,depresie şi în astm bronşic. La copii, se obţin rezultate bune în tratarea răcelilor repetate, erupţiilor dentare şi colicilor.

«Are efecte adverse?»

Medicamentele homeopatice sunt de origine vegetală, animală sau minerală. Administrate în doza recomandată, ele nu dau efecte adverse. Substanţele sunt foarte diluate, proces prin care este eliminată toxicitatea acestora. Prin diluare, ele capătă puteri curative şi capacitatea de a acţiona la un nivel profund. Este posibil ca în timpul tratamentului să apară erupţii cutanate, diaree. În unele cazuri, simptomele iniţiale se agravează, medicul trebuind să fie anunţat de existenţa acestora.

Diversitate: Există peste 3.000 de remedii homeopatice.

Specialistul nostru
Dr. Adrian Dumitrescu
Medic-lector homeopatie, specialist pediatrie, Vicepreşedinte al Societăţii Române de Homeopatie

image

Se pot trata homeopatic orice boli acute, şi cronice: răceli frecvente, sinuzite, otite, amigdalite, polipi, bronşite, astm bronşic, erupţii ale pielii, urticarii, eczeme, psoriazis, tulburări digestive (constipaţie, diaree, hemoroizi, fisuri anale), litiază biliară, migrene, probleme hepatice, infecţii urinare, diverse probleme renale, artrite, artroze, sciatică, boli cardiace şi pulmonare cronice.

De asemenea, homeopatia dă rezultate în tratarea unor probleme endocrine (tulburări de creştere, tiroidiene, pancreatice), tulburări ale menstruaţiei sau postmenopauză, probleme legate de sarcină, tulburări de dinamică sexuală, şocuri emoţionale, depresii, anxietate, frici şi fobii. Printre limitele homeopatiei, se numără bolile incurabile, diabetul de tip I şi cazurile chirurgicale.

Cafeaua şi menta trebuie evitate în timpul tratamentului homeopatic, deoarece pot anula efectul acestuia.

image
Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite