În noiembrie - prima zăpadă, în ianuarie vine primăvara?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În noiembrie - prima zăpadă, în ianuarie vine primăvara?
În noiembrie - prima zăpadă, în ianuarie vine primăvara?

Estimările meteorologilor arată că în lunile ianuarie şi februarie temperaturile ar putea fi mai mari decât valorile care caracterizează această perioadă. În lunile noiembrie şi decembrie sunt aşteptate ninsori, iar primele două luni ale anului viitor vor fi mai calde decât în mod obişnuit.

Citeşte şi:

Braşov: -4°C şi zăpadă la Fundata (GALERIE FOTO)


Ultimele luni ale acestui an sunt caracterizate în special de schimbări bruşte de temperatură şi de treceri rapide de la perioade cu vreme caldă la zile ploioase, potrivit reprezentanţilor Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM).

„Prognozele arată că în luna octombrie vom avea excedent de precipitaţii în majoritatea zonelor ţării”, a declarat pentru „Adevărul” directorul Laboratorului de Agrometeorologie din cadrul ANM, Elena Mateescu.

În acelaşi timp, meteorologul Liana Cazancioc din cadrul Serviciului de Prognoză pe lungă durată a explicat că  în cele mai calde zile ale lunii, temperaturile maxime ar putea depăşi 25 de grade Celsius, mai ales în zonele sud-estice ale ţării.

Sfârşitul acestui an ar putea fi geros

„În schimb, în regiunile nordice şi centrale, minimele ar putea coborî sub limita de zero grade, ceea ce va duce la îngheţ şi va produce brumă”, a spus Liana Cazancioc.

Alternanţele între perioadele reci şi cele mai calde caracterizează, de asemenea, şi luna noiembrie, când sunt aşteptate temperaturi apropiate de valorile normale pentru această perioadă a anului.

„În zonele sudice, însă, în acele intervale calde, maximele pot atinge şi chiar depăşi 20 de grade Celsius”, a mai precizat meteorologul de la Serviciul de Prognoză pe lungă durată.

Tot în noiembrie sunt aşteptate şi primele semne ale iernii în zonele din afara regiunilor montane, unde trecător vor cădea lapoviţă şi ninsoare. Cele mai scăzute valori termice se vor înregistra în nordul şi centrul ţării, unde minimele vor ajunge până la -5 grade.

În ultima lună a anului timpul va fi normal pentru această perioadă, dar cu aceleaşi alternanţe de vreme caldă şi rece, chiar geroasă. „În zilele cele mai calde am putea avea chiar şi maxime termice de peste 10 grade Celsius, iar în nopţile reci mercurul ar putea coborî sub limita de ger, respectiv de -10 grade”, a explicat reprezentantul ANM.

Prognozele pentru primele două luni ale anului viitor indică vreme mai caldă decât în mod obişnuit pentru perioada respectivă, cu temperaturi peste valorile normale. „Trebuie amintit însă că prognozele pe termen lung sunt amendate permanent prin cele pe termen scurt, mult mai precise”, a conchis Liana Cazancioc.

Vulnerabilitatea sudului şi a sud-estului

În ceea ce priveşte nevoia de apă din sol, directorul Laboratorului de Agrometeorologie a explicat că seceta instalată în lunile de vară în zonele din sudul şi sud-estul ţării se va menţine atât în ultimele luni ale acestui an, precum şi în prima parte a anului viitor.

„Cantităţile de precipitaţii din a doua jumătate a lunii septembrie au refăcut rezerva de apă din sol în sud-vestul, vestul, centrul şi nordul ţării. Însă deficitul de apă înregistrat în sudul şi sud-estul ţării în iulie, august şi prima jumătate a lui septembrie se va menţine şi în perioada următoare”, a spus Elena Mateescu. Lipsa apei din sol nu va afecta însă culturile de toamnă, potrivit reprezentantului ANM.

Rapiţa, afectată de seceta din vară

Suprafeţele agricole destinate culturilor de rapiţă sunt reduse în acest an şi au fost pregătite în condiţii improprii. Cauzele ţin de seceta din vară, pe de o parte, şi de ploile insuficiente din prima parte a lunii septembrie, pe de altă parte. Perioada optimă pentru însămânţările de rapiţă coincide cu prima jumătate a lunii octombrie.

Secetă în sud şi în sud-est

Estimările meteorologilor arată că în zonele din sudul şi din sud-estul ţării seceta se va menţine şi în primele luni ale anului viitor. Astfel, pentru luna martie 2009, în zona Buzăului condiţiile de apă din sol indică secetă puternică, iar în restul teritoriului din regiunile de sud şi sud-est fenomenul se va manifesta la nivel moderat.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite