Împădurirea terenurilor agricole, amânată din nou

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Împădurirea terenurilor agricole, amânată din nou
Împădurirea terenurilor agricole, amânată din nou

Ghidul de finanţare pentru fermieri nu a apărut nici ieri, 8 septembrie, dată stabilită după trei luni de tergiversări. Reprezentanţii Ministerului Agriculturii spun că abia astăzi se finalizează discuţiile cu privire la publicarea „îndrumătorului“ pentru solicitanţii fondurilor europene.

Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit, Agenţia de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură şi Direcţiile Generale de Regim Silvic şi Cinegetic sunt instituţiile implicate în redactarea ghidului pentru prima împădurire a terenurilor agricole. Contactate pe parcursul lunilor de amânări şi întrebate de ce întârzie lansarea ghidului, reprezentanţii acestor agenţii au pasat responsabilitatea de la una la alta, fără a da un răspuns concret.

Fonduri de 223 de milioane de euro

Potrivit Planului Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR), până în 2013 ar trebui ca fermierii să împădurească 50.000 de hectare de teren agricol cu fonduri structurale în valoare de 223 de milioane de euro. Din 2007 nu s-a ocupat nimeni de această măsură, după cum a recunoscut în luna iulie şi Gică Duţă, subsecretar de stat în Ministerul Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale.

Bani sunt, dar proprietarii de terenuri nu-i pot accesa încă pentru că, de trei ani de zile de la finalizarea PNDR, măsura privind prima împădurire a terenurilor agricole nu a fost lansată. Aceasta prevede, pentru anul în curs, alocarea a 22,9 milioane de euro. Duţă declara în aprilie că ghidul de finanţare va fi gata până la mijlocul anului, dar în luna iunie acesta anunţa amânarea finalizării documentului până în august.

La sfârşitul lunii august însă, subsecretarul de stat a garantat faptul că ghidul solicitantului va apărea la data de 8 septembrie. El a precizat că obstacolul principal în aplicarea programului de împădurire a terenurilor agricole este identificarea suprafeţelor agricole eligibile. O

rice fermier care deţine un teren agricol de cel puţin 0,5 hectare va fi eligibil pentru depunerea dosarelor. Prioritate în accesarea banilor europeni însă vor avea proprietarii care vor alege să împădurească suprafeţele cele mai mari de teren şi cele mai apropiate de pădurile existente, pentru a putea fi asigurată mai uşor paza lor.

„Încurajăm asociaţiile de proprietari“

Potrivit directorului Regiei Naţionale de Păduri – Romsilva, Florian Munteanu, fondurile europene sunt alocate atât pentru împădurirea propriu-zisă, cât şi pentru perioada de întreţinere a puieţilor până la atingerea maturităţii, cuprinsă între cinci şi şapte ani.

Mai mult decât atât, după plantarea arborilor, timp de 15 ani, solicitantul primeşte periodic, din fondurile europene alocate, o sumă de 110 euro pe hectar, în fiecare an. Dacă fermierii se grupează în asociaţii de proprietari, valoarea redevenţei pentru fiecare hectar va fi de 220 de euro anual.

„Îi încurajăm pe oameni să se asocieze în proiectul de împădurire, astfel încât suprafaţa de pădure să fie cât mai mare şi cât mai bine îngrijită“, spune Munteanu.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite