Hreanul şi nucul, remedii reumatice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vremea s-a răcit, iar încheieturile te dor mai mult ca niciodată? Simţi că unguentele şi tratamentul medicamentos nu te ajută prea mult?  Ei bine, trebuie să ştii că există ajutoare de nădejde şi în natură.

Pe lângă moştenirea genetică, frigul şi umezeala pot fi alte cauze ale declanşării reumatismului. De aceea, persoanele care suferă de reumatism au un stres în plus atunci când vine anotimpul rece.

Din fericire, există câteva plante cu proprietăţi cunoscute şi utilizate de sute de ani. Iată câteva dintre ele:

Lemnul dulce

Folosit sub formă de tinctură,  îţi poate alina durerile articulaţiilor. Pentru aceasta, prepară un decoct din patru-cinci rădăcini mărunţite şi o cană cu apă şi bea amestecul de trei ori pe zi, după masă.

Lemnul dulce, administrat intern, reduce inflamaţia şi ajută la regenerarea ţesuturilor din zona articulaţiilor. Pentru ca efectele să fie maxime, asociază tratamentul cu un regim bogat în crudităţi.

Nucul

Frunzele de nuc sunt folosite din cele mai vechi timpuri în ameliorarea durerilor reumatice. Pune în zece litri de apă clocotită frunze şi coji de nuc şi lasă-le să fiarbă jumătate de oră.

După ce au fiert, varsă conţinutul în apa de baie. Se recomandă câte trei îmbăieri pe săptămână. De asemenea, reumaticii trebuie să consume cât mai multe nuci, pentru că acestea au efect antiinflamator articular.

Coacăz negru

Este un arbust valoros, care ar trebui să fie cultivat cât mai mult, pentru că este un ajutor de nădejde în combaterea unei game largi de afecţiuni, printre care se numără şi reumatismul.

Se administrează sub formă de infuzie, care se prepară dintr-o linguriţă de coacăz negru la o cană de apă. Sunt recomandate trei căni pe zi, înainte de masă. Cura este recomandată şase luni pe an.

Hreanul

Este cea mai cunoscută plantă împotriva reumatismului şi este la îndemâna oricui, întrucât creşte în grădină. Se dau prin răzătoare patru rădăcini de hrean, se pun într-o pânză şi se aşază pe articulaţia dureroasă, unde se ţin cât de mult poate suporta bolnavul. Se aplică de două ori pe zi, până ce durerea dispare.

Creţuşca

Florile acestei plante sunt considerate un ajutor preţios în ameliorarea reumatismului articular acut.  Le poţi utiliza atât pe cale internă, cât şi extern. Bea două căni pe zi dintr-o infuzie făcută dintr-o linguriţă de creţuşcă şi o cană de apă.

De asemenea, le poţi utiliza extern sub formă de tinctură, care se prepară din 20 grame de flori proaspete la 100 ml alcool de 87 de grade. Amestecul se lasă la macerat opt zile, după care se foloseşte pentru frecţii.

Alternează compresele

Reci cu cele calde

Pe lângă remediile din plante, îţi recomandăm un procedeu mai la îndemână. Aplică pe porţiunea dureroasă, de câteva ori pe zi, timp de 10 minute, o compresă rece.

După ce durerile mai scad în intensitate, aşază pe acelaşi loc o compresă călduţă, tot timp de 10 minute. Vei simţi efectele imediat: muşchiul se va relaxa, iar articulaţia nu va mai durea aşa tare.

Specialistul nostru

Remediile naturiste sunt benefice în tratarea diferitelor afecţiuni reumatice, cu condiţia ca tratamentul să fie efectuat pe perioade lungi de timp. Plantele pot fi folosite sub formă de ceaiuri (infuzie, decoct), tincturi, cataplasme, uleiuri esenţiale pentru masaj, împachetări fierbinţi şi reci.

Benefică este şi gemoterapia. Astfel, pentru reumatismul cronic se face o  cură, timp de două luni, cu extract din muguri de coacăz negru (dimineaţa, 50 picături), extract din muguri de jneapăn (la prânz, 50 picături),  extract din muguri de viţă de vie (seara, 50 picături).

Se continuă, apoi, cu o altă cură, timp de două luni, cu extract din sevă de mesteacăn (dimineaţa şi seara). Exerciţiile fizice trebuie efectuate în fiecare zi pentru mobilizarea articulaţiilor, la indicaţiile unui kinetoterapeut.

Dr. Ruxandra Constantina

medic de familie cu competenţe în apifitoterapie

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite