Guvernul vrea să împădurească terenurile degradate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Guvernul vrea să împădurească terenurile degradate
Guvernul vrea să împădurească terenurile degradate

Executivul a adoptat, miercuri, un proiect de lege privind împădurirea terenurilor degradate. Actul normativ prevede amenzi de până la 1.200 de lei pentru cei care împiedică lucrările şi de până la 5.000 de lei pentru păşunatul în terenurile degradate împădurite.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Guvernului, Ioana Muntean, actul normativ se referă la terenurile degradate - indiferent de forma de proprietate - ce pot fi ameliorate prin lucrări de împădurire. Există, însă, şi excepţii.

„Fac excepţie terenurile ce nu sunt incluse pe lista siturilor contaminate, ce sunt în faza de investigare preliminară sau detaliată, sau ce fac obiectul unor proiecte de refacere a mediului geologic şi a ecosistemelor terestre”, a declarat Ioana Muntean.

Identificarea, delimitarea şi stabilirea perimetrelor de ameliorare în localităţi se fac de către o comisie stabilită prin ordin al prefectului, la propunerea directorului executiv al Direcţiei pentru agricultură şi dezvoltare rurală.

Banii necesari lucrărilor vor fi asiguraţi din Fondul de ameliorare a fondului funciar, din alocaţii de la bugetul de stat, sau din Fondul de conservare şi regenerare a pădurilor.

Sponsorizări şi donaţii

Pentru finanţarea acestor proiecte, Guvernul mizează şi pe sponsorizări de la societăţi comerciale, sau fundaţii, dar şi pe contribuţia benevolă a unor persoane sau a firmelor. Potrivit purtătorului de cuvânt al Guvernului, o altă sursă financiară ar putea fi contractarea unor credite externe pe termen lung.

Recepţia lucrărilor de împădurire a terenurilor degradate se face cu participarea obligatorie a proprietarului terenului, a reprezentantului unităţii silvice şi a firmei care realizează lucrările.

Actul normativ prevede amenzi de la 300 de lei până la 1.200 de lei pentru persoanele sau firmele care împiedică executarea lucrărilor. Păşunatul în terenurile degradate împădurite poate fi sancţionat cu amendă de la 1.000 de lei până la 5.000 de lei, în funcţie de valoarea pagubei.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite