Groapă de gunoi ilegală în Valea Jiului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Zeci de camioane vin zilnic să descarce deşeurile la groapa de gunoi care a fost închisă oficial la începutul anului. Edilii localităţilor care aduc gunoiul lângă Petrila, judeţul Hunedoara, neagă evidenţele şi contrazic martorii, susţinând că se lucrează doar la închiderea fostei gropi.

Închisă definitiv la începutul acestui an, conform obligaţiilor asumate prin Tratatul de aderare la Uniunea Europeană, groapa de gunoi de la Petrila continuă să fie folosită.

Sfidând orice lege în materie de protecţia mediului, autorităţile din Petroşani şi din Petrila trimit tot aici deşeurile menajere din cele două localităţi. Maşinile cu gunoi descarcă zilnic în groapa ilegală, pentru că edilii locali nu s-au învrednicit să construiască deponeuri ecologice, văzute ca soluţie pentru depozitarea deşeurilor.

Amenzi contestate

Nici măcar amenzile aplicate de Garda de Mediu nu i-au determinat pe primari să găsească o soluţie, sancţiunile primite în urmă cu două luni fiind contestate atât de autorităţile din Petroşani, cât şi de cele din Petrila.

Astfel, pe furiş, groapa funcţionează ilegal de şase luni, cu buna ştiinţă a edililor celor două oraşe, care susţin vehement că nu încalcă legea. În numai două ore, s-au făcut mai mult de 10 transporturi de gunoi din cele două localităţi.

„Se lucrează la depozitul ecologic“

În ciuda evidenţelor, edilii locali susţin contrariul. Viceprimarul din Petrila, Constantin Ramaşcanu, se încurcă în declaraţii şi spune că e convins că gunoiul e dus la groapa oraşului, oficial închisă, cu scopul  „de a se amenaja deponeul ecologic“.

Realizând că ceea ce susţine frizează absurdul, edilul revine asupra declaraţiei. „Se lucrează momentan la închiderea gropii de gunoi. Din câte am înţeles eu, din ce am întrebat eu în primele zile, ştiu că se lucrează la construirea primei celule. Acest lucru face parte din procesul tehnic de realizare a gropii ecologice de gunoi. Asta este ce-am aflat. Eu încă n-am ajuns acolo, zilele astea însă mă voi duce.

Ei gunoiul ăsta îl folosesc la celula asta, dar ce înseamnă acea celulă ... Vreau să văd cu ochii mei. Când am cerut nişte date, mie mi s-a spus că se lucrează la celulă. Nu ştiu dacă se foloseşte gunoiul la treaba asta. Vreau să verific, să nu spun minciuni“, spune viceprimarul oraşului Petrila.

„Groapa e în proces de închidere“

image

Groapa de la Petrila nu ar trebui să mai fie folosită



În acelaşi registru poate fi încadrat şi răspunsul venit din partea viceprimarului oraşului Petroşani, Claudiu Cornea.

Edilul susţine cu vehemenţă că la groapa de gunoi din Petrila nu mai ajunge niciun transport de deşeuri menajere din Petroşani.

 „Groapa de gunoi de la Petrila este în proces de închidere. Avem acolo un buldoexcavator ce împrăştie pământul, dar nu se depozitează gunoi acolo. Gunoiul care se ducea la Petrila este dus la Vulcan“, afirmă viceprimarul Petroşaniului. De cealaltă parte stau însă dovezile ce nu lasă urmă de îndoială, respectiv zecile de camioane pline cu deşeuri, ce vin şi descarcă la groapă. Mai mult decât atât, mărturie stau vorbele localnicilor din cartierul Parâng, din apropierea gropii.

Obligaţii europene

Groapa de gunoi de la Petrila trebuie închisă, nu doar pe hârtie, ca urmare a obligaţiilor asumate de România prin Tratatul de aderare la Uniunea Europeană.

Soluţia pentru depozitarea gunoaielor atât din cele două oraşe care continuă să aducă deşeurile aici – Petrila şi Petroşani, cât şi pentru alte patru localităţi din Valea Jiului constă în construirea unui deponeu ecologic, care să respecte normele europene în materie de protecţie a mediului.

Gunoaiele, arse imediat după descărcare

Pentru a şterge urmele ilegalităţilor, s-a recurs la o altă ilegalitate. Imediat după ce sunt descărcate, mormanele de gunoaie sunt incendiate, ca şi cum nu ar fi suficient că poluează solul şi pânza freatică.

„În fiecare zi suntem sufocaţi de fumul de la groapa de gunoi. E aşa de ani de zile şi nu ştiu de ce nu ar mai fi şi anul acesta la fel. Nu interesează pe nimeni că nu mai putem nici măcar să ne uscăm hainele în balcon, mai ales seara, când vine tot fumul peste oraş“, spune Maria N., o localnică din Petrila. Pe izlazul din apropierea gropii de gunoi oamenii obişnuiesc să-şi ducă animalele la păscut.

„Ne mor vacile“

Localnicii sunt disperaţi şi spun că, din cauza gunoaielor, le mor vitele. „Zi de zi vin aici cu vitele, pentru că e izlazul comunal. Văd maşinile cum urcă, chiar dacă e ilegală groapa. Eu am făcut plângere la domnul primar de nenumărate ori. Uitaţi ce pasc vacile noastre «ecologice»: gunoaiele astea. Asta e păşunea noastră comunală şi puteţi vedea ce pasc vacile noastre aici. Am scos odată un prosop dintr-o vacă. Aici mi-a murit o vacă adusă din Târgu Mureş, din cauza gunoaielor“, povesteşte Ilie Popescu, un alt localnic din zonă.

Tot el vorbeşte şi despre leşurile care sunt aduse la groapa de la Petrila. „Sunt aduse aici resturi de la animale, ce mai rămâne din ele după ce sunt sacrificate. Măcar de le-ar duce până-n groapă, dar le lasă şi aici, în drum“, mai spune Ilie Popescu.

Oamenii rămân însă cu problemele lor şi cu eventualele plângeri pe care le trimit aleşilor, fără a primi ­vreun răspuns sau vreo speranţă că situaţia se va rezolva.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite