Un milion de maşini electrice în Germania

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Un milion de maşini electrice în Germania
Un milion de maşini electrice în Germania

Un milion de autovehicule propulsate de motoare electrice vor rula pe străzile Germaniei până în 2020. Executivul va aloca 500 de milioane de euro, într-o primă fază, până în 2011, pentru dezvoltarea unei reţele naţionale de vehicule electrice.

Guvernul de la Berlin a adoptat un program prin care vor fi puse în circulaţie un milion de maşini electrice până în 2020, scrie Associated Press.

„Un milion de vehicule electrice până în anul 2020 reprezintă un obiectiv ambiţios, dar care, cu siguranţă, poate fi atins“, a declarat ministrul german al Economiei, Karl-Theodor zu Guttenberg, citat de agenţia Xinhua.

Planul aprobat de Guvern prevede alocarea a 500 de milioane de euro până în 2011. Programul urmăreşte promovarea cercetării în domeniul maşinilor electrice şi dezvoltarea unei reţele naţionale de staţii de alimentare a acestor vehicule. Totodată, planul presupune acordarea unor stimulente financiare pentru a încuraja populaţia să opteze pentru maşinile electrice.

Ecologiştii critică iniţiativa

„Acest program va avea un impact pozitiv în domeniul investiţiilor, va oferi siguranţă producătorilor din industria de profil şi va duce la creşterea vânzărilor de automobile electrice“, se arată în documentul adoptat de Guvern şi citat de Associated Press.

Potrivit ministrului german al Transporturilor, Wolfgang Tiefensee, această măsură ar putea da un imbold industriei auto, astfel încât Germania să devină un competitor redutabil al Statelor Unite ale Americii şi al Asiei din acest punct de vedere.

„Dacă Germania vrea să‑şi menţină poziţia de lider la nivel mondial din perspectiva protecţiei mediului, atunci trebuie să reducem consumul de energie şi să apelăm la sursele alternative“, a declarat Tiefensee, citat de Xinhua.

Documentul aprobat include numai liniile generale ale programului, fără a stabili etapizarea exactă a alocării financiare, ceea ce a atras critici din partea organizaţiilor de mediu.

în 2030, Cinci milioane de maşini

Estimările arată că implementarea şi continuarea acestui program ar putea face ca, până în 2030, cinci milioane de maşini electrice să circule pe străzile Germaniei, ajungându-se ca, în 2050, puţine vehicule să mai fie alimentate cu combustibili fosili.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite