Frumuseţea cu produse bio: scumpă, dar sănătoasă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Frumuseţea cu produse bio: scumpă, dar sănătoasă
Frumuseţea cu produse bio: scumpă, dar sănătoasă

Cosmeticele bio au preţuri ridicate, dar se vând tot mai bine. Şi le permit doar româncele cu venituri mari şi medii, care pun sănătatea pe primul loc. Chimicalele din produsele de înfrumuseţare obişnuite pătrund în piele şi pot afecta grav organismul femeilor, potrivit specialiştilor.

„Vreau ca toţi oamenii să-şi permită cosmetice de calitate, ce asigură atât sănătatea organismului, cât şi protecţia mediului înconjurător”, spune directorul magazinelor Natural Paris din Bucureşti.

Mădălina Ulmeanu este pasionată de domeniul cosmeticelor biologice şi de filosofia bio în general, aşa că, după o vizită în Franţa unde a văzut produsele de la Institutul de Înfrumuseţare din Paris, a contactat frunizorii, le-a propus o colaborare şi a dat drumul proiectului.

Astfel, în 2007 şi-a deschis primul magazin cu produse bio de îngrijire şi înfrumuseţare. În prezent, în Capitală sunt patru astfel de centre, urmând să fie deschis şi cel de-al cincilea.

Vânzările Mădălinei cresc cu fiecare lună, ceea ce înseamnă că femeile încep să prefere produse mai scumpe decât altele de pe piaţă, dar la acelaşi preţ cu cele de la branduri mari, ce folosesc încă multe chimicale.

Vânzările cresc

„Femeile care achiziţionează cosmetice bio se gândesc în primul rând la efectele pe termen lung şi la evitarea afecţiunilor pielii din cauza ingredientelor nocive din produsele obişnuite. Sunt femei inteligente, care se îngrijesc în adevăratul sens al cuvântului”, spune Olivia Nechiţoaia, reperezentantul firmei de cosmetice pe bază de ulei de măsline Olivo.

După nouă luni de activitate, Olivia crede că anul viitor va fi unul în care produsele bio vor deveni din necunoscute, produse obişnuite. Ea mai spune că piaţa actuală are încă puţini jucători şi destul de puţini cumpărători pentru că românii nu sunt încă familarizaţi cu conceptul bio.

Monica Roşu, reprezentantul Rangali Organic Shop, deschis la începutul lui 2008, spune că nu toate produsele bio au preţuri foarte ridicate. “Pe acest lucru s-a bazat şi campania noastră «Nu trebuie să suferi pentru frumuseţe, ai încercat un produs organic?», care a fost un succes neaşteptat. În fiecare lună avem clienţi noi”, a mai spus ea.

Preţul cosmeticelor bio

image

Cele mai ieftine produse bio sunt săpunurile



Preţurile produselor de înfrumuseţare biologice sunt destul de ridicate şi au în vizor în special segmentul femeilor cu venituri medii şi mari. Cu toate acestea, producătorii spun că ţinta lor este ca pe viitor, cosmeticele bio să intre în casele tuturor, de dragul sănătăţii, dacă nu pentru protecţia mediului.

Gamele de astfel de produse sunt diversificate, de la săpunuri (între 13 şi 50 de lei), parfumuri (în jur de 200 de lei), rujuri (70-90 de lei), farduri (50 de lei), loţiuni pentru corp (de la 13 la 120 de lei, şi în funcţie de cantitate), produse de aromaterapie: difuzoare aromaterapie (300 de lei), lumânări (70 de lei), uleiuri pentru masaj relaxare extremă (130 de lei), şampoane sau balsame de păr (50-80 de lei) etc.

Ce spun medicii

Potrivit lui dr. Gheorghe Mencinicopschi, director al Institutului de Cercetări Alimentare, căile pe care pătrund toxinele în corp nu sunt doar cea digestivă, prin îngurgitare, sau cea aerienă, prin inhalare, ci şi pielea.

„Multe dintre cosmeticele moderne conţin derivaţi petrolieri ce au efecte cancerigene pe termen lung sau detergenţi ce degresează pielea. Aceasta devine mult mai sensibilă la soare, crescând riscul cancerului la piele. Şi aluminiul sau plumbul  din produse sunt foarte periculoase pentru organism. De fapt, toate aceste chimicale pot ajunge în sânge, moment în care se împrăştie în celulele întregului corp”, a mai spus specialistul.

image

Strălucirea din cosmetice este dată de pulberea din mică (o familie de minerale sidefii ce se găsesc în roci), ce nu se absoarbe în piele.

image


Mădălina Ulmeanu
director Natural Paris

Concepte confuze

Femeile fac încă o confuzie între „bio”, „eco” şi „natural”. Cosmeticele bio conţin în proporţie de cel puţin 95% ingrediente din plante crescute fără substanţe chimice, în zone nepoluate.

Cele eco trebuie să aibă în componenţă doar 50% din acest tip de ingrediente. Cosmeticele naturale se fac doar din extracte vegetale, fără a conta zona de unde au fost cultivate sau modul în care au fost crescute.

Ce înseamnă cosmetice bio?

image

Produse pe bază de ulei de măsline


Produsele de înfrumuseţare biologice se obţin, în proporţie de minimum 95%, doar din extracte de plante cultivate în zone nepoluate, fără substanţe chimice de sinteză. Astfel, acestea au următoarele caracteristici: nu conţin derivaţi din petrol, parfumuri şi coloranţi sintetici, silicon, organisme modificate genetic, nu sunt testate pe animale.

Sunt fabricate pe principiul „fair-trade” (comerţ echitabil), ce are ca scop încurajarea forţei de muncă agricolă în rândul comunităţilor din regiuni foarte sărace ale lumii ca Madagascar sau Kalahari.

Cosmeticele bio se vând în ambalaje reciclabile, biodegradabile şi trebuie să fie etichetate corespunzător („Bio”), iar în funcţie de ţara de unde sunt importate, se menţionează pe ambalaj numele institutului ce a eliberat certificatul: Ecocert (Franţa, Elveţia), Soil Association (Anglia), Italia (AIAB/ICEA) etc.

Aceste organisme independente ce se ocupă cu validarea produselor provenite din agricultura bio se vor reuni în 2014 şi vor dezvolta, la nivelul ţărilor din Uniunea Europeană, standardul unic de certificare Cosmos.

Preţuri comparative la produsele de înfrumuseţare şi de îngrijire:
 
                                                     Produse bio     Produse obişnuite      

Săpun                                          13-50 de lei            2-7 lei       
Ruj                                                70-90 de lei         5-50 de lei      
Pudră compactă de faţă           90-100 de lei      8-100 de lei      
Deodorante antiperspirante    40-70 de lei       10-20 de lei      
Ulei sau loţiune de corp         100-200 de lei     10-70 de lei      
Cremă faţă                                  70-180 de lei     20-180 de lei     
 

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite