Franţa declară război porumbului modificat genetic

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Franţa declară război porumbului modificat genetic
Franţa declară război porumbului modificat genetic

Franţa contestă modul de evaluare a impactului varietăţii MON810 asupra sănătăţii şi a mediului. Ultimul raport al Autorităţii Europene pentru Siguranţă Alimentară arată că porumbul MON810 nu prezintă niciun risc pentru sănătate sau pentru mediu.

Autorităţile de la Paris au respins, la sfârşitul săptămânii trecute, raportul Autorităţii Europene pentru Siguranţă Alimentară (EFSA), conform căruia cultivarea porumbului modificat genetic şi consumul de produse derivate nu prezintă niciun risc pentru sănătatea oamenilor sau a animalelor ori pentru mediu, scrie AFP.

Într-un document semnat de miniştrii francezi ai Agriculturii şi Ecologiei, reprezentanţii Executivului de la Paris reclamă faptul că EFSA nu a luat în considerare cererea privind schimbarea modalităţii de evaluare a potenţialelor riscuri pe care le implică porumbul produs de compania Monsanto.

„Concluziile Consiliului miniştrilor europeni de Mediu trebuie respectate“, se arată în documentul citat, invocând decizia Consiliului ce solicita EFSA, la sfârşitul anului trecut, să revizuiască modul de evaluare şi analiză a varietăţii MON810, concepută pentru a rezista la un fluture dăunător.

Dovezi insuficiente

Autorităţile franceze susţin că analiza EFSA nu evaluează impactul porumbului modificat genetic asupra tuturor formelor de biodiversitate. De asemenea, reprezentanţii Guvernului de la Paris afirmă că raportul EFSA nu demonstrează că dăunătorii nu ar putea dezvolta rezistenţă faţă de varietatea MON810.

Franţa este una dintre cele şase ţări europene, alături de Germania, Grecia, Austria, Ungaria şi Luxemburg, care au interzis cultivarea porumbului modificat genetic.

Oficialii celor şase state spun că nu există suficiente dovezi care să ateste siguranţa acestui produs pentru sănătate şi pentru mediu.

Ultimul raport EFSA permite Comisiei Europene să propună statelor membre înnoirea autorizaţiei acordate în 1998 pentru importarea şi cultivarea varietăţii MON810.

În baza avizului EFSA, Executivul de la Bruxelles le poate cere celor şase state să ridice interdicţia, iar, dacă acestea nu se conformează, trebuie să aducă dovezi suplimentare care să argumenteze decizia privind interzicerea culturilor modificate genetic.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite