Fondurile europene antiviitură, lovite de digul incompetenţei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fondurile europene antiviitură, lovite de digul incompetenţei
Fondurile europene antiviitură, lovite de digul incompetenţei

România putea să ia de la Uniunea Europeană peste 200 de milioane de euro, încă din 2007, pentru prevenirea inundaţiilor. Ţara noastră nu a finalizat cadrul legislativ pentru accesarea acestor bani, deoarece aprobarea strategiei naţionale cerute de UE se află în întârziere.

Viiturile au măturat localităţi întregi din România, lăsând fără adăpost ani la rând mii de familii. Nici în acest moment însă guvernanţii nu sunt pregătiţi să evite dezastrele ce ar putea fi provocate de furia apelor, deşi Uniunea Europeană (UE) aşteaptă proiecte pentru accesarea fondurilor structurale.

La doi ani şi jumătate după aderare, ţara noastră nu a depus niciun proiect pentru protecţia împotriva inundaţiilor, deoarece strategia naţională pe termen mediu şi lung privind riscul de inundaţii, cerută de UE, nu a fost aprobată.

Însuşi ministrul Mediului, Nicolae Nemirschi, a recunoscut, în urmă cu câteva zile, că România nu este pregătită pentru prevenirea ­inundaţiilor. El a declarat în cadrul unei conferinţe de presă că următoarea prioritate a ministerului este elaborarea unei strategii în acest sens.

Sute de milioane de euro, nefolosite

Prin Programul Operaţional Sectorial (POS) de Mediu, Axa 5, ţara noastră poate să acceseze în perioada 2007-2013 bani europeni pentru „Protecţia împotriva inundaţiilor şi reducerea eroziunii costiere”.

Administraţia Naţională „Apele Române” (ANAR), unicul beneficiar al acestor fonduri structurale, este instituţia care elaborează strategia de prevenire a inundaţiilor şi singura care poate să depună proiecte.

Pentru preîntâmpinarea inundaţiilor, România poate primi de la UE 200 de milioane de euro, fonduri ce nu pot fi accesate încă, deoarece strategia elaborată de ANAR nu a fost aprobată şi nici proiectele depuse.

Fondurile, abia la anul care vine

Într-un interviu acordat ziarului „Adevărul”, Vasile Pintilie, directorul ANAR, susţinea că această strategie va fi întocmită la sfârşitul lunii mai, iar, după aprobarea ei, proiectele vor primi undă verde. În acest moment însă strategia, postată pe ­site-ul Ministerului Mediului, se află în dezbatere publică, iar proiectele se află în aşteptare.

Acest lucru înseamnă timp pierdut şi riscuri neacoperite. „După ce va fi aprobată strategia, vom putea accesa şi cele 200 de milioane de euro, bani destinaţi prevenirii inundaţiilor. Iar asta se va întâmpla probabil la începutul anului viitor”, spune Ana-Maria Tănase, purtătorul de cuvânt al ANAR.

Proiectele stau la sertar

„Fondurile europene pentru mediu stau la uşă şi ne uităm la ele”, declara ministrul Nemirschi în aceeaşi conferinţă de presă prilejuită de vizita făcută la sfârşitul săptămânii trecute în judeţul Arad. La fel şi strategia elaborată de ANAR stă pe site-ul ministerului de aproape patru luni, timp în care peste o sută de proiecte supuse spre aprobare aşteaptă finanţări.

„Pentru cele 200 de milioane de euro, avem peste o sută de proiecte ce trebuie finanţate, dar în lipsa unui cadru legislativ care să permită depunerea lor nu putem face nimic. Aceşti bani însă nu sunt suficienţi pentru tot ce avem de făcut, şi nici singurii pe care îi încasăm pentru prevenirea inundaţiilor. Pentru lucrările pe care le realizăm, primim bani de la bugetul de stat, dar şi fonduri externe”, susţine Ana-Maria Tănase.

Codaşi la legi

Pregătirea planurilor cerute de Uniunea Europeană pentru prevenirea inundaţiilor este în întârziere, deoarece nu a fost aprobat cadrul legislativ. Reprezentanţii Administraţiei Naţionale „Apele Române” susţin însă că se află în termen, încă din luna mai, cu întocmirea strategiei de management al riscului de inundaţii.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite