Festivism de Ziua Mediului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Autorităţile de mediu, în frunte cu ministrul de resort, Nicolae Nemirschi, se întrec în acţiuni civice şi ecologice, dar numai în faţa camerelor de luat vederi şi a aparatelor de fotografiat. Preocuparea autorităţilor faţă de mediu se manifestă doar de Ziua Mediului. În rest, gunoaiele ne înconjoară, fără a deranja pe cineva. FOTOGALERIE

Dimineaţa, în tramvaiul 41, nu eram singura care se îndrepta către acţiunea de ecologizare. Ceata de puştoaice, care se înghesuiau în mine şi analizau în gura mare, printr-un limbaj vulgar, care cum e îmbrăcat, s-a transformat, 20 de minute mai târziu, într-unul dintre grupurile de voluntari culeşi de prin şcoli.

Or fi mulţi dintre ei lipsiţi de bun-simţ, dar măcar îşi dedică o parte din timpul lor unei acţiuni educative. Mai târziu, am aflat că elevii îmbrăcaţi în uniformele date de reprezentanţi ai Ministerului Mediului preferau de fapt arşiţa, praful şi strânsul câtorva gunoaie de pe lac în locul orelor de clasă. Dar n-au avut noroc. Acţiunea ce presupunea, aşa cum prevedea programul, minimum trei ore de lucru nu a durat decât o oră.

Puterea exemplului

Ce-i drept, s-a întâmplat ca în jurul lacului să nu fie prea multă mizerie. Chiar oamenii din Ministerul Mediului au recunoscut că grosul a fost luat cu o zi înainte.

Pungile de plastic şi peturile se mai vedeau doar din loc în loc, pentru ca ministrului să-i fie mai uşor să le găsească. Probabil că, în strategia lui, mai presus de orice măsură de dezvoltare durabilă este puterea exemplului. Iar aşa cum copiii sunt inspiraţi de eroii din benzile desenate la fel şi publicul matur va fi fascinat de gestul lui Nemirschi, atent fotografiat sau filmat.

„Astăzi facem ceva concret, aşa cum de 1 Iunie am sărbătorit cu copiii în Piaţa Constituţiei şi am desenat pe asfalt lucruri interesante despre mediu”, a declarat ministrul Mediului ieri. „Concret, vom face ceea ce trebuia să facă nişte compatrioţi de-ai noştri care n-au strâns mizeriile după distracţie. Nu-i nimic, le strângem noi acum”, a adăugat el.

Întrebat dacă are alte măsuri, şi mai concrete de-atât, pentru remedierea situaţiei de la Lacul Morii, Nemirschi a venit cu soluţia dată, de fapt, de organizaţiile neguvernamentale de mediu. „Vom face reguli de picnic, nu ne mai ducem fiecare cum apucă, ci vor fi spaţii special amenajate la iniţiativa unor ONG-uri, care sunt promotorii în societatea civilă”, a mai spus ministrul.

Peturi aruncate de voluntarii eco

Voluntarii din Ministerul Mediului, de la Apele Române şi din şcoli au fost serviţi cu suc înainte de începerea acţiunii, pentru a prinde forţe noi.

După ce s-au avântat la strâns de gunoaie, în urma lor au lăsat un covoraş de pahare din plastic şi de peturi. „Ia uite! Au venit voluntari de mediu! Doi încarcă, doi descarcă. Nu mai e nimic de comentat, ăştia-s românii”, a spus comisarul-şef al Gărzii de Mediu, Silvian Ionescu, prezent şi el la „marele eveniment“.

Curăţenie în toată ţara

La nivel local, reprezentanţii administraţiilor locale şi ai instituţiilor de mediu din teritoriu au organizat, de asemenea, diverse acţiuni de ecologizare. Mai mulţi subofiţeri de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Dolj au adunat resturile menajere din jurul Bălţii Craioviţa.

Alţi 80 de jandarmi au participat la acţiuni similare în pădurea Zăval, în parcul municipal Băileşti, în parcul din oraşul Segarcea şi în pădurea Drănic. Peste 300 de saci cu gunoaie au fost strânşi de către voluntarii veniţi la acţiunea de ecologizare, realizată la iniţiativa Direcţiei Apelor Române pe malul Jiului.

Peste 40 de elevi din Drobeta Turnu-Severin, dar şi 20 de consilieri ai Agenţiei pentru Protecţia Mediului Mehedinţi au ecologizat, ieri, pădurea. Şi slătinenii au ieşit la curăţenie. Elevii, însoţiţi de învăţători şi comisari ai Gărzii de Mediu, au împânzit spaţiile verzi de pe malul Oltului şi cartierul „Steaua“.

De asemenea, angajaţii Agenţiei pentru Protecţia Mediului Braşov au ecologizat zona de agrement „Pietrele lui Solomon“, de unde au adunat 25 de saci cu peturi de plastic, sticle goale, pungi sau cutii de conserve goale, aruncate prin pădure de turiştii care vin la iarbă verde la sfârşit de săptămână. Parcurile din Sibiu au fost în atenţia elevilor şi a autorităţilor de mediu.( Andreea Mitrache, Simona Vârban , Iosefina Milicevici, Sebastian Dan, Sebastian David)

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite