Farmacia verde în caz de viroze respiratorii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Infuziile din plante trebuie băute pe toată durata răcelii, de câte două-trei ori pe zi
Infuziile din plante trebuie băute pe toată durata răcelii, de câte două-trei ori pe zi

Virusurile de răceală şi de gripă te pândesc la tot pasul, aşa încât în sezonul rece este aproape inevitabil să te pricopseşti cu viroze respiratorii. Ce-ar fi ca de anul acesta să le vii de hac cu ajutorul leacurilor din natură? Iată cum. Se recomandă ca, în paralel cu terapiile simptomatice, să se facă şi o cură pentru stimularea imunităţii organismului.

Pentru fiecare dintre simptomele virozelor respiratorii există preparate din plante care le atenuează şi care, în acelaşi timp, ajută şi la reducerea duratei bolii. Astfel, indiferent că este vorba de dureri în gât, de febră, de tuse sau de nas înfundat, gama de remedii naturiste este variată. În plus, n-ar strica să iei şi măsuri pentru a-ţi întări imunitatea, astfel încât să eviţi viitoare infectări cu virusuri de răceală şi de gripă.

Pătlagină şi tei, pentru eliminarea secreţiilor

Atunci când tuşeşti, alege plante cu efect calmant şi care să stimuleze eliminarea expectoraţiilor. Astfel, dacă tusea este seacă, neproductivă, bea una-două căni cu ceai de pălagină pe zi. Infuzia se prepară dintr-o linguriţă de plantă la 200 ml de apă clocotită şi se îndulceşte cu miere de albine. În cazul în care tusea a devenit productivă, pentru a favoriza fluidizarea secreţiilor, este indicat să bei două-trei căni cu ceai de tei pe zi (1 linguriţă de flori uscate la o cană cu apă). De asemenea, specialiştii spun că şi mai eficiente sunt amestecurile de plante cum este cel de tei, pătlagină, cimbrişor, cimbru, anason, lavandă, scai vânăt, sovârf, troscot, fenicul şi muguri de pin. În plus, sunt de ajutor şi sucurile antitusive din ceapă, usturoi sau ridiche, precum şi sucul de lămâie, amestecat în părţi egale cu miere de albine. Se ia câte o lingură de suc la două-trei ore.

Siropul de ceapă calmează durerile în gât

Durerea şi usturimea de la nivelul faringelui pot fi calmate cu ajutorul unui sirop obţinut din ceapă şi din nuci. Caramelizează şase linguri de zahăr şi stinge-le cu o cană cu apă. Adaugă o ceapă mică necurăţată, o nucă în coajă, spălată în prealabil şi apoi crăpată, trei frunze de dafin şi o linguriţă de chimen. Fierbe amestecul timp de 10 minute şi apoi ţine vasul acoperit până când siropul se răceşte, după care strecoară-l şi pune-l într-o sticlă, la rece. Ia din acest preparat cinci linguriţe, o dată pe zi.

Nas înfundat? Fă inhalaţii cu uleiuri esenţiale!

Poţi respira mai uşor făcând inhalaţii cu uleiuri de smirnă, santal, tămâie, ghimbir sau de mentă. Tot pentru desfundarea nasului este indicat şi ceaiul din cimbru, eucalipt, nalbă şi din regina nopţii. Amestecă aceste plante în părţi egale şi adaugă patru linguri la un litru de apă clocotită. Lasă la infuzat 15 minute şi bea întreaga cantitate de ceai pe parcursul unei zile. Terapia se face timp de 12 zile.

Levănţica şi pelinul scad febra

Dacă simptomele de răceală sunt însoţite şi de febră, de dureri de cap şi de muşchi înseamnă că ai făcut gripă. În această situaţie, poţi reduce febra dacă bei câte două-trei căni cu ceai de levănţică pe zi. Infuzia se prepară dintr-o lingură de flori de levănţică la o cană cu apă şi se lasă la infuzat 15 minute. De asemenea, atunci când febra este mare, este indicat să iei între 1 şi 5 g de pudră de pelin pe zi, administrată într-un pahar cu apă.

Echinacea, pentru imunitate

Specialiştii recomandă ca, în paralel cu remediile care tratează simptomele infecţiilor respiratorii, să se facă şi o cură pentru stimularea imunităţii. Iar cele mai indicate în acest sens sunt extractele de echinacea în combinaţie cu propolis. Astfel, poţi lua câte un comprimat de 300 mg de echinacea de trei ori pe zi, de la primele semne ale răcelii sau ale gripei, pe tot parcursul bolii. Tinctura de propolis se administrează timp de 15 zile, câte 30-40 de picături de două-trei ori pe zi, în funcţie de vârstă şi de greutatea corporală. Printre plantele care stimulează imunitatea se numără şi măceşul, cătina, arnica, spirulina şi aloe vera.

Specialistul nostru

Dr. Ruxandra Constantina medic de familie
competenţă în apifitoterapie reflexoterapeut

Pentru stimularea imunităţii generale a organismului, dar şi în scop curativ, la debutul infecţiei respiratorii, se recomandă echi­nacea, ce se poate administra sub formă de tinctură. De asemenea, se pot lua capsule ce conţin echinacea în combinaţie cu zinc şi cu vitamina C. Un alt remediu benefic în caz de răceală sau de gripă este extractul de chimen negru ce poate fi luat sub formă de comprimate (câte unul de trei ori pe zi), profilactic, timp de 20-30 zile, sau curativ, pentru combaterea tusei, timp de 7-14 zile.


Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite