Comisia Europeană a dat România în judecată / Silvian Ionescu: "Vom rezolva cu ariile protejate"

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Comisia Europeană a dat România în judecată / Silvian Ionescu: "Vom rezolva cu ariile protejate"
Comisia Europeană a dat România în judecată / Silvian Ionescu: "Vom rezolva cu ariile protejate"

Comisarul-şef al Gărzii de Mediu, Silvian Ionescu, a declarat duminică despre procesul deschis de Comisia Europeană împotriva României pe arii protejate că "până la finalul acestui an vom rezolva cu administrarea ariilor portejate şi vom asigura resursele necesare astfel încât să demonstrăm Curţii Europene de Justiţie şi Comisiei Europene că România poate administra aceste arii".

Ionescu a adăugat că Ministerul Mediului derulează, în prezent, o licitaţie pentru proiecte ce vizează preluarea custodiei în arii protejate, iar ONG-urile sau institutele pot depune planuri de management care să cuprindă inclusiv întreţinerea ariilor protejate pe termen lung.

El a adăugat că, în prezent, 70% din ariile protejate din România sunt în administrarea Romsilva şi numai 30% la organizaţiile non-guvernamentale (ONG). "ONG-urile interesate vor putea cere fonduri deoarece pregătim un nou ghid de aplicat pentru managementul ariilor protejate. E timpul ca acestea să-şi asume răspunderea pentru administrarea zonelor protejate", a adăugat şeful Gărzii de Mediu.

Ariile protejate însumează circa 4,26 milioane hectare, respectiv mai puţin de 18% din suprafaţa terestră a ţării, iar ministrul intermar al Mediului, Elena Udrea, declara marţi că "
suntem la CEJ pentru că nu am fi dat suprafaţa exactă din teritoriul României ocupată de proiectul Natura 2000", adăugând că România ar trebui să mai desemneze 22 de situri naturale pentru păsări.

  • După ce legea privind reorganizarea agenţiilor, asumată de guvernul Boc, va trece de Curtea Constituţională, Ministerul Mediului va înfiinţa o direcţie de management al ariilor protejate, a mai spus Udrea, şi a precizat că aceasta va facilita o mai bună accesare a fondurilor puse la dispoziţia României de Uniunea Europeană. "În prezent, rata absorbţiei de fonduri pe Axa 4 din POS Mediu este de numai 5%", mai preciza Udrea.
  • Fondurile europene pentru protecţia naturii, incluse în POS Mediu 2007-2013 , au o valoare totală de 215 milioane de euro, dintre care 172 de milioane constituie finanţarea comunitară, iar restul de 43 de milioane reprezintă cofinanţarea naţională obligatorie.


Procesul

Comisia Europeană (CE) a dat în judecată România la Curtea Europeană de Justiţie (CEJ) pentru că nu a creat destule arii de protecţie a păsărilor sălbatice, deşi Bruxelles-ul a trimis mai multe scrisori de avertizare. "Păsările sunt un barometru al biodiversităţii. Protejarea habitatelor acestora are deci o importanţă vitală. Biodiversitatea este o resursă preţioasă, iar irosirea ei este în detrimentul nostru. De aceea, cer cu insistenţă României să corecteze aceste deficienţe şi să instituie imediat protecţia necesară", a spus comisarul european pentru mediu Stavros Dimas.

  • În urma aderării  la Uniunea Europeană în 2007, România trebuia să desemneze mai multe zone de protecţie a păsărilor, însă procesul legislativ a fost lent şi România nu şi-a onorat încă toate angajamentele asumate în domeniul conservării naturii.
  • În România trăiesc 12 specii ameninţate cu dispariţia la nivel mondial


Trei avertismente

  • Bucureştiul a primit un prim avertisment scris în octombrie 2007, moment până la care nu fusese desemnată nicio arie de protecţie specială (APS).
  • Ulterior, România a desemnat 108 APS, dar alte 21 au fost omise, deşi fuseseră iniţial prevăzute pentru acordarea acestui statut. În plus, unele APS desemnate sunt mult mai mici decât ar trebui să fie şi peste un milion de hectare, reprezentând circa 30% din zonele identificate iniţial ca arii importante pentru păsări, nu beneficiază de protecţie la ora actuală.
  • În septembrie 2008, Comisia a transmis României un al doilea şi ultim avertisment scris, dar România nu a răspuns prin niciun angajament oficial şi nici nu a terminat de desemnat zonele protejate, motiv pentru care este acum citată în faţa Curţii Europene de Justiţie.
Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite