Lenea de la Mediu ne-a adus la Curtea Europeană de Justiţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Lenea de la Mediu ne-a adus la Curtea Europeană de Justiţie
Lenea de la Mediu ne-a adus la Curtea Europeană de Justiţie

Ministerul Mediului nu a fost în stare să inventarieze  în doi ani ariile protejate din ţară. Acum riscăm amenzi uriaşe. Ministerul are o săptămână la dispoziţie pentru a găsi specialişti care să se ocupe de planul de management al zonelor naturale de protecţie specială.

Contactaţi de reporterii „Adevarul”, reprezentanţii ministerului au refuzat să se pronunţe cu privire la situaţia în care a ajuns România la capitolul „biodiversitate”.
 
Comisia Europeană (CE) a transmis României, în octombrie 2007, o atenţionare privind declanşarea procedurii de infringement (încălcarea Tratatului de aderare) din cauză că România nu desemnase, la acea dată, Zonele Special Amenajate pentru păsările sălbatice şi pentru păsările migratoare.

Potrivit „Directivei Păsări“, statele din Uniunea Europeană trebuie să delimiteze aceste zone, să asigure locuri de iernat pentru zburătoare şi spaţii de oprire pe rutele de migraţie. Adoptarea imediată a unei Hotărâri de Guvern ce a reglementat aceste aspecte, a dus la oprirea procedurii de infringement. Concret, au fost desemnate 108 arii de protecţie avifaunistică.

Date incomplete trimise Comisiei Europene

 În perioada decembrie 2007 – ianuarie 2008, Ministerul Mediului a trimis Comisiei Europene (CE), pe lângă ariile de protecţie avifaunistice desemnate, primele liste cu siturile naţionale Natura 2000 de protecţie specială, prevăzute de „Directiva Habitate”. În luna iunie 2008, reprezentanţii Ministerului Mediului, ai organizaţiilor neguvernamentale de mediu şi cei ai Comisiei Europene s-au întâlnit pentru a face o analiză detaliată a listelor.

Reprezentanţii Coaliţiei ONG Natura 2000 au făcut cercetări proprii în scopul desemnării siturilor protejate, în urma cărora au constatat şi faptul că anumite habitate şi specii nu sunt suficient protejate. Acest lucru a fost subliniat în cadrul negocierilor din iunie 2008, moment în care Ministerul Mediului se angajase să colaboreze pe viitor cu ONG-urile, pentru facilitarea demersurilor de monitorizare şi control a activităţilor de pe teritoriul suprafeţelor protejate de lege.

Drept urmare, CE a decis că Ministerul Mediului trebuie să facă inventarieri pentru completarea reţelei Natura 2000 cu noi situri desemnate şi pentru extinderea suprafeţelor speciale avifaunistice din cadrul zonelor protejate, pe care să le prezinte Comisiei până în septembrie 2008.

Răspunsul de la Mediu, confidenţial

Pentru că ministerul nu a făcut nicio mişcare în acest sens până la termenul dat, Comisia Europeană a trimis a doua notificare prin care se cerea motivarea deciziilor. Potrivit reprezentanţilor Societăţii Ornitologice Române, răspunsul ministerului a fost confidenţial.

„Noi am trimis încurajări Guvernului român pentru o bună colaborare cu organizaţiile de mediu, dar se pare că totul a fost un eşec“, se menţionează într-o  scrisoarea semnată de Ctibor Kocman, oficialul Comisiei Europene care răspunde de siturile Natura 2000 din România.

Antecedente

Comisia Europeană a mai dat în judecată România pentru nerespectarea deciziilor europene referitoare la diplomele de studii obţinute la noi, la numărul de urgenţă 112 care nu era funcţional şi la domeniile telecomunicaţii şi energie.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite