Europa, gata să accepte alimente provenite din animale clonate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul Agriculturii, Ilie Sârbu, nu este de acord cu comercializarea acestor mărfuri în România.Comisia Europeană a adoptat un set de măsuri care va înlesni în viitor comerţul cu produse din animale clonate.

Mai citeşte şi:
Carnea şi laptele animalelor clonate sunt OK
Animalele clonate, bune pentru friptură

Miniştrii Agriculturii din ţările Uniunii Europene au reanalizat săptămâna aceasta, la Luxemburg, posibilitatea vânzării produselor de carne din animale clonate pe piaţa comunitară.

În urma discuţiilor din Consiliul de miniştri, Comisia Europeană (CE) a adoptat un pachet de măsuri care prevede reglementarea comerţului în UE cu produse provenind indirect de la animale clonate şi catalogate ca “alimente inovatoare”.

CE menţionase la începutul lui 2008 că piaţa alimentelor clonate va exploda cel mai devreme în anul 2010. Proiectul de reglementare ce urmează să fie supus aprobării Parlamentului European (PE) vizează, pe lângă carnea obţinută din animale clonate şi din descendenţii lor, o serie de produse exotice, de la alge sau plancton, până la larve de scarabei.

Păreri incerte

Ministrul Agriculturii, Ilie Sârbu, spune că România nu a fost de acord cu noul proiect de reglementare şi că în prezent nu ar accepta comercializarea produselor din animale clonate. Omologul său francez, Michael Barnier, a fost mai radical.
“Oriunde mă voi afla, voi lupta pentru interzicerea animalelor clonate”, a spus acesta.

Mulţi dintre miniştrii europeni nu şi-au conturat o părere cu privire la aspectele legate de comerţul cu carnea de la animale clonate. Ministrul german al Agriculturii, Ilse Aigner, de exemplu, s-a declarat sceptic în privinţa „noilor alimente“, pe de o parte, însă, pe de altă parte, el a calificat acordul încheiat la Luxemburg drept un pas înainte.  “Din câte ştiu eu, Marea Britanie şi Grecia sunt ţările care s-au abţinut să dea un răspuns”, a mai spus ministrul Sârbu.

Decizia Comisiei Europene a fost aspru criticată de ecologiştii din Parlamentul European. Ei s-au arătat extrem de îngrijoraţi de faptul că guvernele europene lasă o uşă deschisă vânzării de carne clonată. “Aici nu este vorba doar de siguranţa produselor alimentare, ci şi de protecţia animalelor şi, la urma urmei, de problema etică a clonării”, a spus deputatul european Peter Liese.

Specialiştii români impun prudenţă

image

Americanii găsesc produse obţinute din animale clonate în supermarketuri 

Doctorul în boli de nutriţie Constantin Ionescu-Tîrgovişte, membru al Academiei Române, susţine că această iniţiativă de comercializare a cărnii de la animale clonate necesită foarte multă prudenţă.

“Există date ştiinţifice care arată că animalele hrănite cu organisme modificate genetic au tulburări foarte mari de creştere, iar consumul cărnii de la aceste animale poate transmite efectele nocive şi la om. Cu atât mai mult trebuie să ne ferim de animalele modificate genetic”, spune specialistul.

Schimbări de opinie

Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentelor a analizat produsele provenite de la animalele clonate în decursul anului trecut şi a ajuns la concluzia că nu periclitează sănătatea oamenilor. Pe de altă parte, aceeaşi autoritate a atras atenţia că procesul de clonare are un impact negativ asupra sănătăţii şi bunăstării animalelor clonate. În consecinţă, autoritatea anunţa că va continua să facă cercetări.

De asemenea, la sfârşitul anului 2008, Parlamentul European s-a pronunţat pentru interzicerea oricărei forme de comercializare a cărnii de la animale clonate. Rămâne de văzut care va fi anul acesta decizia PE cu privire la comercializarea cărnii modificate genetic.

Americanii consumă carne clonată

Guvernul SUA a dat undă verde la exploatarea animalelor clonate şi la comercializarea produselor obţinute din acestea. Anul trecut, autorităţile americane au dat publicităţii o serie de studii potrivit cărora produsele din animale clonate nu sunt dăunătoare oamenilor.

Datele Autorităţii pentru Hrană şi Medicamente din SUA estimează că, în prezent, există la nivel global aproape 4.000 de bovine obţinute prin clonare şi 500 de porci, mulţi dintre ei ajungând cârnaţi şi fripturi în supermarketurile americane.

image
image

În prezent, cred că România nu este pregătită să consume alimente din animale clonate, mai ales că nu este etic.

image


Ilie Sârbu
ministrul Agriculturii

Europenii nu vor animale clonate

Un sondaj Eurobarometer, realizat anul trecut, a scos la iveală faptul că cetăţenii Uniunii Europene nu privesc deloc cu ochi buni consumul de alimente provenite de la animale clonate. Acesta urma să fie utilizat de Comisia Europeană (CE) pentru a analiza care este cu exactitate situaţia animalelor clonate. Studiul arată că 58% din europeni consideră că procesul de clonare a animalelor nu este justificabil, iar peste 43% spun că nu vor cumpăra niciodată carne de la astfel de animale.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite