Englezii vor avea oraşe ecologice

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Englezii vor avea oraşe ecologice
Englezii vor avea oraşe ecologice

Guvernul Marii Britanii a aprobat construirea a patru eco-oraşe care vor fi finalizate în următorii şapte ani. Oraşele „verzi“ vor avea 10.000 de locuinţe construite după cele mai înalte standarde pentru protecţia mediului.

Guvernul englez a dat luna aceasta undă verde construirii a patru oraşe ecologice în Marea Britanie. Noile localităţi vor avea 10.000 de case, toate ridicate în conformitate cu cele mai înalte standarde de mediu, informează cotidianul britanic The Guardian.

Construcţia oraşelor va fi gata peste aproximativ şapte ani. Eco-oraşele vor fi localizate în Whitehill-Borden din Hampshire, în China Clay din Cornwall, în Rackheath din Norfolk şi în nord-vestul oraşului Bicester din Oxfordshire. Casele construite în noile localităţi vor fi eficiente din punct de vedere energetic, iar străzile vor fi dotate cu puncte pentru încărcarea maşinilor electrice.

Peste 40% din suprafaţa oraşelor va fi ocupată cu spaţii verzi. Vor fi construite foarte multe piste pentru biciclişti, iar accesul la mijloacele de transport în comun va fi facil. Având în vedere faptul că peste un sfert din emisiile de dioxid de carbon din Marea Britanie provin de la energia utilizată în locuinţe, noile clădiri din  eco-oraşele englezeşti vor fi dotate cu panouri solare pentru producerea energiei casnice.

Facturi scăzute la energie

Clădirile vor avea acoperişuri vegetale, ce vor contribui şi la lărgirea ecosistemelor. Localnicii vor putea controla căldura şi ventilaţia din casele lor prin apăsarea unui singur buton, iar surplusul de energie îl vor putea trimite în reţeaua naţională. Clădirile magazinelor, ale restaurantelor şi ale şcolilor vor fi, de asemenea, eficiente energetic. „Eco-oraşele vor diminua efectele schimbărilor climatice. Acestea vor avea case moderne, cu facturi scăzute la energie “, a spus Gordon Brown, premierul britanic.

Oraşele ecologice au fost însă criticate încă de când Gordon Brown a anunţat planul de a construi 100.000 de case în cinci noi localităţi „verzi“, imediat după preluarea mandatului, în 2007. Multe grupuri contestă proiectul pe motiv că va afecta multe dintre zonele rurale ale ţării. Guvernul englez intenţionează să finalizeze construirea celor 10.000 de case până în 2016, urmând ca până în 2020, numărul comunităţilor ecologice să ajungă la 10.

O iniţiativă similară are şi primarul oraşului fracez Strasbourg, care a început construirea a două eco-cartiere. Primul eco-cartier va fi instalat în apropierea Rinului. Termenul de finalizare este 2011. Până atunci vor fi construite 700 de locuinţe, de asemenea, după cele mai înalte standarde de protecţie a mediului. Cel de-al doilea eco-cartier va avea 450 de locuinţe şi va fi gata în 2012.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite