Energie curată din cărbune

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Energie curată din cărbune
Energie curată din cărbune

Tot mai multe companii anunţă construcţia de termocentrale care nu emit CO2 în atmosferă. Cu ajutorul noilor tehnologii vor fi exploatate cantităţi imense de cărbune, iar emisiile de dioxid de carbon vor fi reduse substanţial.

Prima termocentrală din lume pe „cărbune curat” a fost pusă în funcţiune deja în Brandenburg, Germania, pe platforma industrială Schwarze Pumpe, dar are o capacitate redusă şi funcţionează pe bază de lignit.

Australienii au însă două noi proiecte, unul de 400 de megawaţi, iar celălalt de 530 de megawaţi, menite să producă energie din cărbune pe scară industrială.

Japonezii plănuiesc şi ei să construiască o termocentrală pe cărbune cu emisii de carbon zero, ce presupune o putere de 170 de megawaţi. Americanii au planuri şi mai mari. Ei vor construi până în 2010, în statul Indiana, cea mai mare termocentrală pe cărbune din lume, dotată cu cel mai performant sistem de captare şi stocare a dioxidului de carbon în straturi geologice profunde.

Prin tehnologiile folosite vor fi exploatate cantităţi imense de cărbune, iar emisiile de CO2 vor fi cu mult mai mici decât cele rezultate în urma exploatării tradiţionale.

Oxigen pentru arderea combustibilului

Opţiunea tehnologică aleasă pentru realizarea acestui proces a fost oxicombustia, adică utilizarea oxigenului pur în locul aerului pentru a arde combustibilul.

Oxicombustia permite creşterea netă a concentraţiei de CO2 în aburul rezultat (până la 95%). Această metodă facilitează considerabil procesul de captare a dioxidului de carbon în vederea lichefierii gazului cu efect de seră şi a stocării acestuia pe termen lung în subteran.

În europa nu există încă legislaţie

Realizarea pe scară largă a termocentralelor pe „cărbune curat“ întâmpină deocamdată numeroase obstacole.
În Europa nu există un cadru legislativ pentru captarea, transportul şi stocarea geologică a dioxidului de carbon, dar Comisia Europeană lucrează la adoptarea unei legi în acest sens. În plus, există încă incertitudini cu privire la locul unde va fi stocat gazul cu efect de seră.

Aproximativ 60% din emisiile de CO2 la nivel global provin de la centralele electrice, de la rafinării, de la instalaţiile de procesare a gazelor şi de la instalaţiile industriale. Gazele evacuate prin coşurile de fum conţin, în proporţie de aproximativ 15%, dioxid de carbon diluat.

image
Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite