Energie electrică din dejecţii, cu bani de la Fondul de Mediu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Două ferme din judeţul Braşov vor produce energie electrică prin valorificarea găinaţului. Companiile îşi vor pune afacerea pe picioare cu ajutorul banilor de la Ministerul Mediului şi de la Uniunea Europeană.

Potrivit datelor Administraţiei Fondului de Mediu, anul acesta sunt în curs de finanţare 112 proiecte de mediu, cele mai multe dintre ele privind gestionarea deşeurilor, epurarea apelor uzate şi producerea de energii alternative.

Reprezentanţii unei ferme din localitatea Ucea de Jos, judeţul Braşov, au solicitat sprijin financiar de la Fondul de Mediu pentru realizarea unei centrale electrice care va utiliza ca sursă de energie resturi de la abator şi dejecţiile animalelor.

„Am depus proiectul anul trecut pentru a obţine jumătate din investiţie din Fonduri de Mediu, bani care sunt puşi la dispoziţie de guvernul român, şi aşteptăm, în aceste zile, un răspuns pozitiv“, spune directorul executiv al companiei Carmolimp, Paul Şoneriu.

Investiţia totală la care se ridică proiectul are o valoare de patru milioane de lei şi se poate amortiza în maximum cinci ani, după estimările lui Şoneriu. Societatea va produce necesarul energetic pentru desfăşurarea activităţii, adică 620 de kilowaţi pe oră.

O altă companie din Braşov se pregăteşte să producă energie verde pe bază de găinaţ, dar cu ajutorul fondurilor structurale. Bio-Esco-Grand va folosi dejecţiile găinilor din fermele de pe platforma avicolă Codlea, pentru a produce 60 de megawaţi pe zi.

Investiţia totală se ridică la nouă milioane de euro, din care 70% vor veni de la UE (aproximativ 6,3 milioane de euro).  Cătălin Munteanu, directorul general al companiei Bio-Esco-Grand SRL Codlea, spune că această „uzină de energie“ va putea furniza primele cantităţi de energie în cel mult 18 luni de la începerea realizării proiectului.

5.500 de case alimentate zilnic cu energie

„Folosind patru tone de dejecţii de la găinile de pe platformă, vom putea furniza aproximativ 2.500 de kilowaţi pe oră. Cantitatea ajunge pentru consumul a aproximativ 5.500 de case zilnic, iar emisiile poluante sunt la doar jumătate din cantitatea admisă de normele europene“, a precizat Cătălin Munteanu.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite