Energia din Sahara va „lumina“ lumea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Energia din Sahara va „lumina“ lumea
Energia din Sahara va „lumina“ lumea

Toate nevoile energetice ale Europei, Orientului Mijlociu şi ale Africii de Nord ar putea fi acoperite în următorii 40 de ani prin instalarea de panouri solare în Sahara. 20 de companii din întreaga lume au realizat un plan de investiţii pentru obţinerea energiei solare în deşerturi, care va fi prezentat guvernelor implicate la sfârşitul lui 2009.

„În şase ore, în deşerturi se poate produce mai multă energie solară decât toată energia folosită de populaţia întregului Glob în decurs de un an”. Aceasta este concluzia ştiinţifică care stă la baza unuia dintre cele mai curajoase proiecte tehnologice ale secolului XXI: alimentarea întregii lumi cu energie solară obţinută în deşerturile Saharei.

Calculele specialiştilor arată că o investiţie a guvernelor de 54 de miliarde de euro în următorii zece ani ar fi suficientă pentru a transforma energia solară a Saharei într-un proiect atractiv şi viabil pentru investitorii privaţi. Costurile totale pentru realizarea concretă a acestei afaceri ar ajunge la peste 400 de miliarde de euro, sumă cu care se pot construi aproape 100 de centrale nucleare de ultimă generaţie, şi ar începe să furnizeze energie în primii zece ani.

Anul 2050, un scenariu de coşmar

Peste 6,5 miliarde de oameni din întreaga lume consumă mai multe resurse naturale şi produc mai multă poluare decât poate Pământul să suporte. Oamenii de ştiinţă apreciază că la nivelul anului 2050, când numărul populaţiei va creşte la circa 10 miliarde, ar fi nevoie de trei Planete Pământ pentru a fi acoperite toate nevoile populaţiei.

Acesta este unul dintre motivele pentru care 20 de investitori din toată lumea s-au adunat sub numele de Fundaţia Desertec pentru a iniţia proiectul energetic din Sahara. Aceştia estimează că până în anul 2050 vor reuşi să furnizeze Europei, Orientului Mijlociu şi Africii de Nord circa 100 de  gigawaţi de energie. Europa şi-ar putea atinge cu uşurinţă obiectivul pentru anul 2020 de a genera 20 la sută din energie cu ajutorul surselor regenerabile.

Energia produsă în deşertul Saharei va fi transportată prin linii de înaltă tensiune, aeriene sau subterane, în sistemele naţionale energetice din fiecare stat. În prezent, costul energiei produse de centralele termo-solare, incluzând transportul ei prin liniile de înaltă tensiune, ajunge la valori de până la 20 de euro pe kilowatt-oră.

Dezvoltare economică şi mai multe slujbe

Comerţul cu energie obţinută din surse regenerabile va genera o dezvoltare explozivă în zonele vizate de proiectul Desertec şi va determina o creştere masivă a locurilor de muncă atât în construirea panourilor solare, cât şi în realizarea centralelor termo-solare.

image

În deşerturile din California se produce energie solară de peste 30 de ani  Foto: Epa



„De exemplu, doar realizarea unei centrale cu o capacitate de 250 de megawaţi implică serviciile a 1.000 de muncitori şi ingineri pentru o perioadă de doi ani. În acest fel, ţările din Europe, orientul Mijlociu şi din Africa de Nord, inclusiv cele bogate în petrol şi gaze naturale, şi-ar putea contura o nouă economie, cu noi slujbe care ar genera reducerea fenomenului de emigrare în rândul oamenilor inteligenţi”, spune cercetătorul german Gerhard Knies.

Riscurile producerii de energie în deşerturi

Experţii români salută proiectul energetic din Sahara, însă avertizează că riscul realizării unor tehnologii în deşert este foarte mare. „Instalaţiile pentru producerea energiei vor fi acoperite de nisip după fiecare furtună şi vor trebui curăţate.

image

Costul energiei produse de panourile solare termice ajunge până la 20 de euro pe kilowatt-oră 

În afară de mulţi oameni anagajaţi în acest sens, nu-mi imaginez cum ar putea fi făcută curăţarea respectivă”, spune Ionuţ Purica, expert pe probleme de energie şi membru al Academiei Române. „În orice caz, cert este faptul că fiecare risc induce nişte costuri pentru diminuarea consecinţelor lui”, mai adaugă specialistul român.

Obstacole din partea comunităţilor locale

Doctorul Anthony Patt de la Institutul Internaţional pentru Analize Aplicate din Africa, membru al Fundaţiei Desertec, susţine că punerea pe picioare a unui astfel de proiect nu va fi deloc uşoară. „Este posibil ca unele comunităţi locale din Europa să se opună, deranjate de cablurile de transmisie instalate în apropierea caselor”, spune Patt.

Cu toate acestea, cercetătorul susţine că s-au studiat problemele referitoare la siguranţă şi la administrare, dar şi moduri de finanţare a tehnologiei, iar rezultatele complete vor fi prezentate guvernelor spre sfârşitul acestui an.

Cum va fi acoperită cererea globală de energie

Studiile cercetătorilor de la Agenţia Aerospaţială din Germania arată că în general, în 40 de ani, centralele termo-solare vor produce energie care să acopere în proporţie de 50% necesarul populaţiei din Europa, din Orientul Mijlociu şi din Africa de Nord. În prezent, cererea de energie la nivel global este de 18.000 de terrawaţi pe an. Pentru a putea fi acoperită, ar fi suficient să se monteze panouri solare pe o suprafaţă de 90.000 de kilometri pătraţi din deşertul Sahara.

Energie obţinută şi pe timp de noapte

Proiectul vizează amplasarea unui număr mare de centrale termo-solare, care funcţionează pe baza unor sisteme de colectare a luminii. Ulterior, energia razelor soarelui este transformată în energie termică.

Faţă de panourile fotovoltaice, panourile solare termice au avantajul că pot stoca căldura solară şi pe timp de noapte sau în zilele înnorate. Explicaţia constă în faptul că  panourile solare termice au o formă parabolică. Prin focarul parabolei există o conductă prin care, în loc de apă, pot trece soluţii de săruri. Acestea se încălzesc la peste 550 de grade Celsius şi au proprietatea de a păstra căldura şi pe timpul nopţii. 

Când nu este suficient soare, ca sursă ecologică de căldură se pot folosi combustibilii obţinuţi din biomasă. În concluzie, sistemele termo-solare pot livra energie în absolut orice condiţii. De asemenea, sistemul integrat al Fundaţiei are în vedere atât amplasarea turbinelor eoliene în zonele cu potenţial de pe coasta vestică a Africii de Nord sau din Europa, cât şi producerea de energie geotermală sau hidroenergie acolo unde este posibil.

image
Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite