Ecologiştii pregătesc cea mai mare acţiune de curăţenie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ecologiştii pregătesc cea mai mare acţiune de curăţenie
Ecologiştii pregătesc cea mai mare acţiune de curăţenie

Românii sunt chemaţi să scape ţara de sub stăpânirea gunoaielor, urmând un model din Estonia. Proiectul „Let’s Do It, Romania!“ va fi lansat anul viitor şi se bazează pe ajutorul voluntarilor, al autorităţilor locale şi al firmelor de salubritate.

Românii care s-au săturat să vadă mormane de gunoaie la tot pasul sunt chemaţi de organizaţia Eco-Assist să participe la acţiunea „Let,s Do It, Romania!“. Proiectul are ca scop colectarea deşeurilor din toate colţurile ţării şi va fi implementat în primăvara anului viitor.

Iniţiatorii campaniei naţionale de curăţenie vor să implice în această acţiune autorităţile de mediu, primăriile, consiliile locale, firmele de salubritate şi, nu în ultimul rând, pe toţi cei care doresc să participe în calitate de voluntar.

Ideea îi aparţine Lianei Buzea, preşedinta Eco-Assist, care a luat ca model Estonia, stat european ce, într-o singură zi, a strâns 10.000 de tone de deşeuri. „Modelul pe care ne-am gândit să-l aplicăm şi în România este cel al proiectului naţional eston, «Let’s Do It 2008!». În acest proiect s-au implicat 50.000 de voluntari, iar cantitatea de deşeuri strânsă în prima zi a fost impresionantă“, a declarat, pentru „Adevărul“, Liana Buzea.

Curăţenie fără bani

Proiectul se bazează pe ajutorul voluntarilor şi pe sprijinul cu diverse materiale, mănuşi, saci menajeri, transport, oferit de companiile private şi de stat. „Vrem doar ajutorul celor care se hotărăsc să se implice în această acţiune prin resurse umane, materiale, de exemplu mănuşi ori saci, iar autorităţile locale sau firmele de salubritate vor fi rugate să ne pună la dispoziţie mijloacele de transport“, spune Liana Buzea.

În Estonia, mobilul acestei acţiuni a fost dorinţa locuitorilor de a scăpa de gunoaie. Era acelaşi peisaj oferit de PET-uri aruncate la întâmplare, erau aceleaşi imagini cu situri naturale transformate în gropi de gunoi şi aceeaşi nepăsare faţă de mediu manifestată de mulţi dintre cetăţeni, ca şi în România.

image

Împrejurimile Bucureştiului adăpostesc mormane de gunoaie

„Oamenii aruncă gunoiul unde le este mai la îndemână, însă cei nemulţumiţi trebuie să se hotărască să pună capăt acestei situaţii. Echipa a fost sprijinită inclusiv de Ministerul Mediului eston care a mobilizat operatorii de salubritate, iar o firmă de telefonie mobilă i-a echipat pe voluntari cu celulare, cartele şi GPS-uri“, mai spune Liana Buzea.

Depozitarea gunoiului, o problemă

Câteva organizaţii de mediu şi-au exprimat deja dorinţa de a participa la acest proiect. Komunitas va pune la dispoziţie sediul propriu pentru întâlniri, AIESEC va strânge voluntari, iar mai multe publicaţii locale din România vor trimite voluntari şi vor participa la mediatizarea „Let’s Do It, Romania!“.

Printre cei care susţin proiectul se numără deja şi Ambasada Marii Britanii la Bucureşti, iar Ministerul Mediului a primit la sfârşitul săptămânii trecute un comunicat din partea Eco-
Assist prin care a fost înştiinţat de această iniţiativă.

Misiunea celor care s-au hotărât să cureţe România de gunoaie nu va fi deloc uşoară, mai ales că sortarea şi depozitarea deşeurilor vor fi, cu siguranţă, unele dintre obstacole. În acest moment, România trece printr-o situaţie dificilă, creată de gropile de gunoi. Multe dintre depozitele vechi au fost ori trebuie închise, iar unele dintre cele noi se află în stadiul de proiect.

image

Deşeurile din construcţii sunt aruncate la marginea drumului

„Vrem să sortăm gunoaiele pe care le vom strânge. Avem însă nevoie de ajutorul staţiilor de sortare, cum avem nevoie şi de autorităţile locale, dar şi de operatorii de salubritate, care să ne ajute să transportăm gunoaiele strânse“, susţine Liana Buzea.

Estonia are o suprafaţă mai mică de cinci ori decât România, iar perioada în care se estimează că va fi făcută curăţenie de către organizaţiile de mediu în această ţară este între trei şi cinci ani. Proiectul a fost implemementat în 2008, iar costul acestei acţiuni de salubrizare la nivel naţional se ridică la un milion de euro.

Modelul eston, de succes

Campania a avut succes şi a primit sprijinul autorităţilor, al cetăţenilor sau al firmelor private. „Vrem să mergem în Estonia, să aflăm cum au procedat ei, iar la prima conferinţă de presă «Let’s Do It, Romania!» vom invita un reprezentant eston“, încheie Buzea.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite