Ecologie la maximum: colectare cu calul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ecologie la maximum: colectare cu calul
Ecologie la maximum: colectare cu calul

Locuitorii oraşului francez Lyon adună gunoaiele din parcuri cu ajutorul căruţelor. Francezii s-au lansat, de doi ani de zile,  în operaţiunea „Calul“, pentru diminuarea gazelor cu efect de seră din localitate.

Luc Delas, împreună cu membrii asociaţiei sale, Equiterra, militează de câţiva ani buni în favoarea folosirii cailor de tracţiune pentru rezolvarea treburilor „casnice“ din oraş. Iar de mai bine de un an, lucrurile chiar au început să se mişte.

Administratorii oraşului francez, ce numără peste două milioane de locuitori în zona metropolitană, utilizează caii de tracţiune pentru curăţarea gunoaielor din parcuri, potrivit cotidianului „Le Figaro“. 

Eficient precum o maşină

Privită iniţial cu scepticism, ca pe un demers rudimentar, administratorii oraşului văd acum reîntoacerea la cal ca pe o soluţie pentru viitor.

„Să fim bine înţeleşi, este, cu siguranţă, vorba despre o nişă. Dar astăzi, odată cu dezvoltarea conceptului de dezvoltare durabilă, este momentul să reintroducem energia cailor“, spune Luc Delas.

Astfel, deşeurile care se adună în parcul „Tête d’Or“, unde se plimbă zilnic, pe timpul verii, aproape 60.000 de oameni, sunt colectate cu ajutorul cailor de tracţiune.

Nu rămâne nici măcar o frunză moartă în urma lor. Lyon este unul dintre puţinele oraşe din Franţa a cărui direcţie pentru spaţiile verzi a obţinut ISO 14001, certificat de bună practică în ceea ce priveşte siguranţa şi protecţia mediului.

„Calul de tracţiune este la fel de eficient precum o maşină, iar în ceea ce priveşte costurile, este extrem de ieftin“, spune Gilles Burna, adjunct pe probleme de urbanism şi spaţii verzi în oraşul francez.  În plus, în zonele aglomerate ale Lyonului, turiştii sunt plimbaţi cu caleaşca.  Deja, peste 30 de comune s-au lansat în aventura „Calul“.

Odată cu introducerea taxei pe dioxidul de carbon, reprezentanţii asociaţiei Equiterra estimează că tot acest „marş“ al cailor va fi din ce în ce mai apreciat. Argumentul: folosirea unui cal pentru colectarea deşeurilor, în locul unui camion, duce la o scădere cu 35% a emisiilor de dioxid de carbon din oraş. Emisiile poluante ar putea scădea cu 40% dacă animalele ar fi utilizate şi la operaţiunile de întreţinere a spaţiilor verzi.



Mişcarea va lua amploare

La început, consilierii municipali s-au arătat sceptici cu privire la această iniţiativă. Acum, în schimb, colectivităţile ce au apelat la această măsură sunt extrem de entuziaste.

„Suntem deja victimele propriului nostru succes“, mărturiseşte Edwige Franzetti, adjunct la primăria din comuna franceză Maxéville, unde „echibusurile“ şcolare au cucerit copiii, dar şi pe părinţii acestora. Prin urmare, elevii sunt transportaţi la şcoală într-o caleaşcă trasă de cai, şi nu cu autobuze poluante.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite