Dieta potrivită în convalescenţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fructele proaspete nu trebuie să  lipsească  în refacerea după boală
Fructele proaspete nu trebuie să lipsească în refacerea după boală

Refacerea după boală sau după o operaţie poate fi mai uşoară dacă adopţi o alimentaţie bogată în vitamine şi în minerale. Hrana sănătoasă te va pune pe picioare şi-ţi va întări sistemul imunitar.

Dieta pe care trebuie să o urmezi diferă în funcţie de boala sau de intervenţia chirurgicală la care ai fost supus. Un lucru este însă sigur: organismul este mai slăbit, de aceea este nevoie de un aport crescut de nutrienţi, care să-l refacă şi să-i asigure funcţionarea normală.

Carnea asigură aportul de fier

În convalescenţă, într-o primă etapă sunt necesare alimentele uşor de digerat, precum supele de zarzavat şi pilaful. Treptat, trebuie incluse în meniu şi peştele, ouăle (fierte) şi produsele lactate (lapte, iaurt, brânză proaspătă de vaci), care permit muşchilor să se refacă, mai ales după o perioadă mai scurtă sau mai lungă de repaus.

Carnea roşie slabă, de preferat fiartă, este sursă de fier, necesar în combaterea anemiei, mai ales dacă ai făcut o operaţie în timpul căreia
 ai pierdut sânge.

Fructele previn infecţiile

Legumele şi fructele proaspete nu trebuie să lipsească din dieta persoanelor aflate în convalescenţă. Sunt de preferat fructele bogate în vitamina C (kiwi, citrice), pentru că această vitamină apără organismul de infecţii şi favorizează cicatrizarea. De asemenea, fructele şi legumele conţin fibre, necesare pentru normalizarea tranzitului intestinal.

Ce mănânci după infarct

În prima zi după producerea unui infarct se recomandă o dietă hidro-zaharată, din care nu trebuie să lipsească sucurile naturale de fructe, zeama de compot şi ceaiurile neîndulcite.

După a doua zi se pot consuma lapte, brânză proaspătă de vaci, iaurt şi piureuri de fructe şi de zarzavat. Treptat, se adaugă în dietă carne fiartă (de pui sau de vită), peşte, paste făinoase, evitându-se alimente precum untul şi sarea, mai ales la persoanele hipertensive.

Operaţiile «fură» nutrienţii

Intervenţiile chirurgicale produc modificări în metabolismul hidric, ducând la deshidratare, proces care atrage pierderea unor electroliţi vitali pentru corp: clor, calciu, sodiu şi potasiu. De asemenea, operaţiile „fură" organismului vitamine, de aceea dieta postoperatorie trebuie să suplinească aceste pierderi.

În cazul unor operaţii precum cele pe tubul digestiv, în prima zi este nevoie de un regim hidric, menit să împiedice deshidratarea. În a doua zi se poate consuma supă de zarzavat strecurată, în a treia se pot adăuga iaurturi, orez fiert, pentru ca treptat să se reia alimentaţia obişnuită.

Poate fi nevoie de un regim strict

În anumite afecţiuni, se impune urmarea unui regim specific. Regimul lacto-făinos-vegetarian (lapte cu făinoase, brânză de vaci, zarzavaturi) este indicat în boala ulceroasă (zarzavaturile şi fructele, de preferinţă fierte, se pasează), în boli hepatice, cardiace şi renale.

În boli precum ulcerul, este nevoie de un regim de întreţinere, chiar dacă simptomele dispar. În acest caz, dieta trebuie să reducă aciditatea gastrică. Astfel, în boala ulceroasă, dieta trebuie să includă brânzeturi proaspete, carne fiartă, supe de zarzavat, budinci şi pilafuri.

Specialistul nostru
Livia Nena

biolog nutriţionist

În caz de convalescenţă, dieta trebuie să fie ceva mai simplă, uşoară, bazată pe salate verzi, legume, sucuri din fructe (mai ales din citrice), brânzeturi slabe (degresate) şi proaspete, iaurturi, supe-creme de legume, peşte şi pui.

Trebuie evitate carnea grasă, ouăle prăjite, mâncărurile grele şi condimentate, tutunul, alcoolul şi dulciurile concentrate. Este bine să fie administrate şi suplimente cu vitamine (mai ales A, E, C) şi minerale (zinc, seleniu, magneziu, calciu). De asemenea, sunt necesare multe lichide pe parcursul zilei (2-3 litri/zi), apă plată, ceaiuri de soc, tei, salvie, coada-şoricelului şi compoturi din fructe.

Gătit

În convalescenţă, este indicată prepararea  prin fierbere şi înăbuşire.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite