Cursa oraşelor pentru banii de parcuri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cursa oraşelor pentru banii de parcuri
Cursa oraşelor pentru banii de parcuri

Fondul pentru Mediu foloseşte finanţare din taxa auto pentru spaţiile verzi din localităţile mici. Europa cere ca fiecare român să beneficieze în anii următori de minimum 26 de metri pătraţi de verdeaţă. Bucureştenii nu au parte nici de jumătate din această normă minimă.

Finanţarea unui număr de aproape 185 de proiecte, depuse de primării şi de consiliile judeţene, pentru crearea unor noi spaţii verzi în localităţi, cât şi pentru îmbunătăţirea celor existente a fost aprobată ieri către Executiv. Astfel, aceste proiecte locale vor primi de la Administraţia Fondului pentru Mediu aproximativ 125 de milioane de lei.

Prin noul act normativ au fost aprobate spre finanţare proiectele selectate în cadrul „Programului naţional de îmbunătăţire a calităţii mediului prin realizarea de spaţii verzi în localităţi”, depuse în cele două sesiuni, care s-au aflat în curs de desfăşurare până la data de 5 septembrie 2008. În acest moment, are loc cea de-a treia sesiune de depunere a dosarelor de finanţare pentru spaţii verzi, iar termenul-limită stabilit de Ministerul Mediului este 12 octombrie 2009.

Grădinile din capitală, pe cale de dispariţie

Pentru anul 2009, „Programul naţional de îmbunătăţire a calităţii mediului prin realizarea de spaţii verzi în localităţi” are alocate de 200 milioane lei prin bugetul de venituri şi cheltuieli al Administraţiei Fondului pentru Mediu. Numai în Capitală, spaţiile verzi au dispărut în ultimii 18 ani în proporţie de 60%.

În Bucureşti, există aproximativ 13 milioane de metri pătraţi de spaţii verzi faţă de 35 de milioane de metri pătraţi în 1989. Asta înseamnă că, din 1990, ritmul de dispariţie a zonelor verzi a fost de aproximativ o sută de hectare pe an. Prin urmare, unui bucureştean îi revin, în prezent 2,5 metri pătraţi de spaţiu verde, adică un sfert din norma minimă la nivel european.

Codaşii Europei la aer curat

Media europeană pentru spaţiile verzi este asigurată într-o singură reşedinţă de judeţ din România, şi anume Botoşani. Conform normelor Uniunii Europene (UE), în lipsa acestui spaţiu minim, sănătatea cetăţenilor este pusă în pericol. Organizaţia Mondială a Sănătăţii prevede o medie minimă de 50 de metri pătraţi de spaţiu verde. În Danemarca există o limită de spaţiu verde de 60 de metri pătraţi pe cap de locuitor, în Anglia, de 64 de metri pătraţi, iar în Suedia, de 83 de metri pătraţi.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite