Cum să reduci consumul carburantului cu 20%

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cum să reduci consumul carburantului cu 20%
Cum să reduci consumul carburantului cu 20%

Un student din Deva a inventat un filtru de aer special, ce permite o reducere cu 20% a cantităţii de carburant folosite pentru deplasările cu autoturismul în condiţii de trafic urban, dispozitivul fiind testat deja pe zeci de maşini, cu rezultate foarte bune, informează Agerpres.

Calităţile filtrului de aer inventat de Corneliu Birtok-Băneasă au fost apreciate deja de mai multe jurii internaţionale, invenţia tânărului fiind recompensată cu medaliile de aur la saloanele Inventika de la Bucureşti şi Ezureka din Bruxelles.

Anul acesta, filtrul creat de studentul din Deva a fost premiat cu medalia de argint la Salonul Internaţional de Inventică de la Geneva.

„Este un filtru multifuncţional, care are ca efecte scăderea consumului de combustibil cu până la 20%, reducerea noxelor poluante şi un câsştig de putere al motorului pe sarcinile mici, tranzitorii şi mijlocii, folosite în mediul urban. Filtrul lucrează ca un compresor static şi creează condiţiile pentru o ardere mai bună a amestecului carburant“, a explicat Corneliu Birtok-Băneasă.

A testat ideea în propria curte

El mai spune că ideea noului concept i-a venit în urmă cu mai mulţi ani, când a reuşit să-şi cumpere o Dacie veche. Prototipul filtrului a fost realizat de Corneliu în garajul din curtea casei, sprijinit de câţiva prieteni care s-au ocupat de părţile ce necesitau operaţiuni de strunjire sau frezare. Echipamentul a fost experimentat iniţial pe propria maşină, timp de doi ani de zile.

„Acum sunt peste 40 de maşini pe care filtrul creat de mine funcţionează cu rezultate foarte bune. Sunt autoturisme de la cele mai ieftine până la cele de peste 20.000 de euro. Am montat filtrele pe maşinile cunoscuţilor abia după ce am fost sigur că principiile mele au aplicabilitate“, a completat inventatorul.

Caută investitori

Studentul ar dori să-şi lanseze invenţia într-o linie de fabricaţie proprie, care să producă filtrele de aer la preţuri accesibile, de până la 100 de lei.

„Nu sunt interesat de vânzarea invenţiei. În schimb, caut investitori, pentru că degeaba dovedeşti că principiile sunt bune, dacă nu ai fondurile necesare ca să pui o afacere pe picioare“, a conchis studentul. Invenţia tânărului român va fi prezentată la Salonul de Invenţii şi Investiţii de la Moscova, care are loc în perioada 26 - 29 august 2009.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite