Clujul are prima şcoală „verde“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Clujul are prima şcoală „verde“
Clujul are prima şcoală „verde“

Şcoala Generală „Constantin Brâncuşi“ a fost premiată cu „Steagul Verde“ în cadrul unui program sprijinit de Comisia Europeană. Aproximativ cinci sute de copii au participat la zeci de acţiuni de ecologizare timp de doi ani pentru ca şcoala lor să devină eco.

„Eco-şcoala“ este un program internaţional ce se desfăşoară cu ajutorul UNESCO şi care a avut ca punct de plecare ideea implicării elevilor în rezolvarea problemelor locale de mediu. Proiectul este spijinit de Comisia Europeană.

Studiul în clasă şi acţiunile desfăşurate în cadrul şcolii şi al comunităţii au făcut ca şcoala din Cluj să devină recunoscută la nivel internaţional.

„Programul constă în schimbarea conduitei elevilor faţă de mediul înconjurător. Am avut aproximativ 20 de acţiuni pe an, printre care se numără selectarea materialelor, construirea unor căsuţe pentru păsări, curăţarea spaţiilor verzi sau confecţionarea materialelor didactice din elemente reciclabile“, ne-a spus Diana Cristean, directorul adjunct al instituţiei şi coordonatorul proiectului. Este prima şcoală cu program normal din judeţ ce a primit acest titlu.

„Virusul“ e transmis părinţilor

Potrivit Dianei Cristean, acţiunile demarate de elevi s-au desfăşurat atât înainte cât şi după orele de curs. Educaţia ecologică este însă predată elevilor şi în clase, la materii precum religia. „La ora de religie, dacă elevii învaţă despre facerea omului, imediat îi învăţăm şi despre protejarea speciilor“, ne-a mai spus directoarea.

Clasele I-IV, respectiv

V-VIII, au fiecare câte un reprezentant, iar profesorii au înfiinţat un consiliu în care se propun idei privind mediul şi ecologia. „La consiliu noi propunem idei, spunem mereu câte ceva. Totul se concretizează apoi într-o acţiune“, ne-a spus Iulia Miron, reprezentanta generaţiei mai mari. Directoarea spune şi ea că implicarea elevilor este foarte mare.

image

Diana Cristean este mândră de realizările şcolii în domeniul educaţiei ecologice

„Mergem mult pe ideile copiilor, chiar dacă profesorii sunt cei care propun cele mai multe acţiuni“, a precizat Cristean. Iulia Miron a reuşit să transmită virusul eco şi părinţilor săi. „Mama a început, de ceva vreme, să strângă PET-uri“, ne-a spus aceasta.

Ce înseamnă şcoală eco

-Profesorii îşi selectează materialele didactice cu un impact cât mai mic asupra mediului, confecţionate din elemente reciclabile.
-Deşeurile generate în incinta şcolii sunt trimise la reciclat.
-Elevii sunt învăţaţi să construiască căsuţe pentru păsări şi să cureţe spaţiile verzi.
-Profesorii înfiinţează un consiliu în cadrul căruia se propun idei privind mediul şi ecologia.

Sănătate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite