Clujenii au primul restaurant cu specific bio 100%

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Clujenii au primul restaurant cu specific bio 100%
Clujenii au primul restaurant cu specific bio 100%

Cei patru asociaţi care deţin primul magazin ecologic din Cluj-Napoca au deschis acum şi un restaurant de profil.Dincolo de alimentele bio oferite, şi detergentul folosit este ecologic, iar articolele vestimentare purtate de cei care servesc aici sunt din bumbac organic.

În sala pentru nefumători a cafenelei Insomnia, de pe strada Universităţii din oraşul de pe Someş, clujenii pot găsi produse culinare preparate exclusiv din alimente cultivate în sistem ecologic. „Bistro Verde“ este primul restaurant 100% bio din oraş.

Proprietarii cafenelei au pus la dispoziţie spaţiul, iar cei care au avut ideea localului bio sunt cei patru asociaţi care deţin şi primul magazin eco din Cluj-Napoca – „Coşul Verde“. „Suntem patru asociaţi, dintre care doi au absolvit Facultatea de Ştiinţa Mediului. Toţi am lucrat pe dezvoltare durabilă şi cunoaştem domeniul“, spune Sorana Olaru-Zăinescu, unul dintre managerii localului.

Restaurantul va servi preparate de sezon, politica acestuia fiind consumul exclusiv de produse proaspete.  Acesta este şi motivul pentru care şi-au dorit să deschidă localul în plină vară, chiar dacă recunosc că nu este cel mai propice moment. Pe lângă alimentele folosite, aici până şi detergentul este 100% bio sau sorţul pe care îl poartă bucătăresele, care este din bumbac certificat organic.

Clujenii pot consuma în această perioadă preparate din legume care au denumiri care mai de care mai haioase precum „Salată de quinua“, cu cereale din Munţii Anzi, la 9,5 lei, „Salată capricioasă“ cu brânzeturi de capră proaspete şi învechite, învelite în rucola, cu 12,5 lei şi platouri de brânzeturi sau diverse tartine. „Cartofii plini de sine“, specialitatea casei, costă 7,8 lei.

Bucătărie deschisă

O altă caracteristică de bază a noului local clujean este faptul că beneficiază de o bucătărie deschisă, astfel că doritorii pot observa îndeaproape condiţiile în care au fost pregătite preparatele. Clienţii pot învăţa şi trucuri gastronomice de la bucătarii de la „Bistro Verde“.

Unul din cei mai experimentaţi dintre aceştia este americanul Edward Klauning, care a venit la Cluj prin programul de voluntariat al Peace Corps.El a învăţat meserie de la doi profesionişti şcoliţi la Institutul Culinar American (CIA), una dintre cele mai prestigioase academii de gătit din Statele Unite ale Americii, muncind în câteva restaurante de lux din ţara lui natală.

„Practic asta am vrut să facem din locul acesta, un spaţiu social. Şi frigiderele noastre sunt la vedere, astfel ca cei ce doresc, să se poată convinge că la noi toate produsele sunt bio“, a explicat Roxana Pencea, unul dintre asociaţii afacerii.

Deschis zilnic

image

Roxana Pencea, unul dintre proprietarii magazinului „Coşul Verde”



Localul este deschis zilnic de la ora 15.00 la ora 24.00, iar din toamnă, proprietarii afacerii se gândesc ca „Bistro Verde“ să funcţioneze după un program prin care clujenii să poată servi şi un prânz 100% ecologic.

image

Este o alternativă sănătoasă la fast-food-urile la care clujenii apelează din lipsă de timp, dar şi la restaurantele care au preţuri prea mari pentru buzunarele unor clujeni.

image


Sorana Olaru-Zăinescu
manager „Bistro Verde“

Evenimente educative la „Bistro Verde“

Pe lângă scopul gastronomic al locului, proprietarii organizează periodic şi evenimente de educaţie ecologică – întâlniri ce le aduc clienţilor un plus de informaţii despre produsele locale, despre hrana sănătoasă ori despre voluntariatul la ferme ecologice, sesiuni de gătit sau întruniri ale fermierilor ce militează împotriva culturilor modificate genetic. Printre evenimentele „bio“ ce au avut loc la „Bistro Verde“ se numără  „Ziua fermierului local“, „Ziua hranei sănătoase“ sau „Ziua respectului pentru natură“.

Alimente şi cosmetice bio

Proprietarii primului restaurant bio din Cluj-Napoca deţin şi singurul magazin care comercializează produse bio din oraş. Lansat în luna decembrie a anului trecut, magazinul „Coşul verde“, situat pe strada Sextil Puşcariu nr. 1-3, pune la vânzare produse alimentare bio, preparate pentru bebeluşi certificate ecologic, precum şi produse cosmetice sau de curăţenie.

„Tocmai de aici ne-a venit ideea, că se găsesc foarte rar sau deloc în comerţ“, spune Sorana Olaru-Zăinescu, unul dintre asociaţi. Aproape tot ce se comercializează aici este adus din apropierea Clujului, din Transilvania sau din localităţile maghiare aflate la graniţă, pentru ca produsele să nu-şi piardă din proprietăţi prin transport.

Tot aici se vând şi produse „Fair Trade“, foarte populare la nivel internaţional. Acestea sunt cumpărate direct de la ţărani din state mai puţin dezvoltate. Este modul prin care aceştia îşi pot asigura existenţa şi pot avea un trai decent obţinut prin munca de câmp.

„Reţete“ similare

„Reţeta“ restaurantelor bio mai este aplicată şi în alte localităţi de la noi din ţară, două astfel de exemple fiind în Bucureşti şi în Constanţa. Restaurantul „Fibrio“ din Capitală este tot mai căutat de bucureşteni datorită produselor preparate cu ingrediente organice incluse în meniu. Un alt exemplu îl constituie restaurantul „Pacific“ din Constanţa. Deschis în această vară, localul se mândreşte cu un meniu exclusiv organic, oferind preparate din produse alimentare crescute fără pesticide, care nu conţin conservanţi, antibiotice sau hormoni.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite