Cele mai bune antidiarei ce naturale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Simptom al tulburărilor de tranzit digestiv, diareea poate fi tratată eficient cu ajutorul unor plante cu acţiune antibacteriană, antispastică şi sedativă.     

Printre cele mai eficiente plante cu efect antidiareic se remarcă afinul, care  conţine cantităţi importante de vitamina C, provitamina A, vitamina B1, pectine, taninuri, potasiu şi de antocianozidă, o substanţă care combate infecţiile digestive. Pentru a calma iritaţiile tubului digestiv, bea ceai de afin din frunze sau din fructe.

Infuzia de afin se prepară dintr-o linguriţă de frunze uscate şi dintr-o cană cu apă clocotită. Se consumă câte două-trei căni de ceai pe zi, neîndulcit. Când fructele sunt uscate, concentraţia de acid tanic şi de alte substanţe cu efect antibacterian creşte substanţial, de aceea decoctul din fructe de afin este un remediu antidiareic cu efect sigur. Pentru preparare, este suficientă o linguriţă de fructe uscate care se fierb cinci minute în 250 ml de apă.

Zilnic, se consumă câte două căni, timp de o săptămână. Maceratul la rece ajută, de asemenea, în tratamentul tulburărilor digestive şi se obţine din două linguriţe de fructe uscate care se lasă opt ore în 500 ml de apă. Leacul se consumă pe par­cursul unei zile.

Murele au proprietăţi bactericide

Pentru că au efect antidiareic şi bactericid, infuzia şi maceratul din mure sunt eficiente în combaterea deranjamentelor gastrointestinale precum diareea, colita şi gastroenterita. Infuzia care atenuează disconfortul gastric  se prepară din două linguriţe de frunze mărunţite şi dintr-o cană cu apă clocotită. Zilnic, se consumă câte două căni de ceai, timp de 7 zile.

Preparatele cu zmeură, astringente

Şi zmeura are proprietăţi astringente şi antiseptice, benefice pentru întregul tub digestiv - de la gastrita hiperacidă şi până la dia­ree. Fructul  este o sursă bogată în vitamina C (asigură 75% din doza zilnică recomandată), dar conţine şi minerale precum calciu, potasiu, fier şi magneziu, esenţiale în convalescenţa de după suferinţele digestive.

Infuzia din frunze de zmeur este un remediu pentru diaree şi pentru complicaţiile tulburărilor digestive. Mai mult, cei care urmează un tratament cu infuzie de zmeur timp de 18 zile sunt protejaţi de alte episoade digestive neplăcute.

Ceaiul se obţine din două linguriţe de frunze mărunţite şi dintr-o cană cu 200 ml de apă clocotită. Se infuzează zece minute, apoi se strecoară şi se bea ceaiul călduţ. Se consumă câte trei căni pe zi.

Apa de orez reface mucoasa gastrică

Apa de orez, un alt remediu la îndemână, are efecte astringente şi calmante asupra mucoasei stomacului. Necesarul pentru o zi se prepară din cinci linguri de orez care se fierb într-un litru de apă. Toată cantitatea se împarte în cinci porţii care se consumă în locul meselor principale şi gustărilor.

Supa de morcovi este eficientă după o diaree persistentă. După două zile, când bolnavul a trebuit să bea doar ceaiuri, supa de morcovi are efecte revigorante. Leacul se prepară dintr-un litru de apă, 500 g rădăcină de morcovi tăiaţi cubuleţe şi din câteva frunze uscate de mentă şi de morcovi, foarte bogate în săruri minerale.

Specialistul nostru
Dr. Ruxandra ­Constantina

medic de familie
competenţă în apifitoterapie
reflexoterapeut


Pentru sindroame diareice cronice, putem utiliza probioticele, suplimente alimentare care conţin bacterii sau drojdii viabile benefice. Acestea intră în alcătuirea florei intestinale normale şi ajută la absorbţia substanţelor nutritive, la sinteza vitaminelor şi, totodată, funcţionează ca barieră împotriva infecţiilor, având şi rolul de a întări sistemul imunitar.

Culturile bacteriene probiotice sunt introduse în organism pentru a reface flora intestinală afectată sau pentru a o îmbunătăţi. Pentru un efect optim, probioticele se pot asocia cu prebiotice, care se găsesc în alimente bogate în fibre alimentare: gulie, ceapă, banane, cicoare, rădăcini de sfeclă, diferite verdeţuri.

Există plante cu efect antiseptic, antispastic,  antiinflamator la nivel intestinal: afin, coada-şoricelului, mentă, rostopască şi turiţă mare.

Recomandare

Diareea rebelă cedează cu ajutorul terapiei cu polen.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite