Ceaiuri amare pentru neplăceri digestive

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Senzaţia de durere în capul pieptului, starea de greaţă, de vomă sau lipsa poftei de mâncare şi chiar repulsia faţă de alimentele preferate, toate aceste manifestări neplăcute se pot trata cu ajutorul plantelor amare. Fitoterapeuţii recomandă persoanelor care nu suportă gustul ceaiurilor preparate din plante medicinale amare să folosească tincturile şi siropurile.  

Ceaiurile preparate din pelin, anghinare, cicoare, genţiană şi din ţintaură sunt de mare ajutor persoanelor care se confruntă cu afecţiuni hepatice şi biliare, cu indigestii sau cu constipaţie.

Pelinul are efecte antiinflamatoare

Cea mai amară plantă, pelinul este un remediu eficient pentru ameliorarea digestiei. Datorită principiilor sale amare, generate de uleiul eteric din compoziţie, bogat în azulenă, pelinul stimulează secreţiile gastrice, are acţiune antiinflamatoare şi cicatrizantă. De asemenea, infuzia de pelin este indicată în anorexie (lipsa poftei de mâncare) şi în combaterea viermilor intestinali. Dacă ai şi tu o astfel de problemă, este bine să administrezi pelinul sub formă de infuzie preparată dintr-o linguriţă de plantă uscată peste care să torni două căni de apă clocotită. Bea zilnic câte două căni: una dimineaţa şi alta pe parcursul zilei, după ce mănânci. Durata tratamentului nu trebuie să depăşească două săptămâni. După o pauză de o lună, terapia se poate repeta.

Anghinarea stimulează secreţia de bilă

Deşi au un gust amar, preparatele din anghinare acţionează eficient în cazul dischineziei biliare, hepatitei cronice şi al litiazei biliare. Infuzia de anghinare, un remediu la îndemână, se prepară dintr-o linguriţă de plantă uscată peste care se toarnă o cană de apă clocotită, lăsându-se la infuzat zece minute. Se beau câte două-trei căni de ceai pe zi, timp de două săptămâni, iar prima cană se administrează dimineaţa, pe stomacul gol. Cura cu infuzie de anghinare creşte debitul de bilă secretată, uşurând astfel procesul de digestie. Tinctura de anghinare se foloseşte în tratamentul dischineziei biliare şi a hepatitei virale pentru a calma durerile şi disconfortul. În acest caz se recomandă câte 15-20 de picături pe zi, amestecate în ceai de gălbenele sau de sunătoare.

Genţiana combate constipaţia

Atât pulberea, cât şi tinctura (care poate fi procurată de la magazinele cu produse naturiste) se prepară din rădăcina uscată a plantei. În primul caz, se macină două linguriţe de rădăcină şi se administrează câte un vârf de cuţit de pudră înaintea fiecărei mese principale. Leacul stimulează digestia şi combate atât balonarea, cât şi constipaţia. În privinţa tincturii, doza indicată este de câte 15 picături pe zi, amestecate într-o jumătate de ceaşcă de ceai de gălbenele. Tratamentul reglează digestia şi împiedică degenerarea ţesutului gras hepatic în cazul cirozei hepatice.

Ţintaura are acţiune carminativă

Pentru calmarea disconfortul cauzat de formarea gazelor în intestin şi pentru a preveni flatulenţa este bine să apelezi la ajutorul infuziei de ţintaură. Pentru  prepararea acesteia se macerează o linguriţă de plantă uscată timp de şase ore, în două căni cu apă. După aceea, se filtrează conţinutul, iar planta rămasă se infuzează din nou în alte două căni cu apă fierbinte. În final, după zece minute, se amestecă cele două preparate şi se beau câte trei căni pe zi. Prima cană este indicat s-o bei înainte de micul dejun. Terapia trebuie continuată până la dispariţia simptomelor.

Contraindicaţii: Pelinul este contraindicat femeilor gravide, celor care alăptează şi persoanelor diagnosticate cu gastrită acută.

Specialistul nostru
Dr. Ruxandra Constantina medic de familie competenţă în apifitoterapie reflexoterapeut

Plantele tonice amare sunt deosebit de utile organismului: în primul rând, ele au rol detoxifiant şi depurativ. În acelaşi timp, favorizează secreţia bilei îmbunătăţind astfel digestia şi tranzitul intestinal, ajută în caz de constipaţie, dischinezii biliare şi în hepatite. Rostopasca are acţiune hepatoprotectoare, antivirală şi stimulatoare, regenerând celula hepatică. Planta este utilă în caz de dischinezii biliare, de hepatită şi de ciroză biliară. Păpădia are acţiune coleretic-colagogă şi tonic-hepatică, fiind recomandată în dischinezii biliare, gastrite cronice şi în hepatite. Totodată are şi efect diuretic, curăţând sângele de toxine. Cicoarea stimulează secreţia de bilă şi îmbunătăţeşte digestia. Este recomandată în dischinezii biliare, angiocolite, hepatită şi în constipaţie cronică.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite