Ce beneficii aduc plantele de apartament

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Azaleea, aloe vera, feriga, clorofitum şi cactuşii sunt plante de apartament care împrospătează aerul locuinţei, înlătură energiile negative şi ne redau optimismul.

Starea de sănătate şi randamentul de fie­care zi sunt condiţionate de calitatea aerului pe care-l respirăm. Specialiştii au demonstrat că plămânii noştri sunt mai afectaţi de praful şi de vaporii emanaţi de lucrurile din locuinţă decât de poluarea de afară. Pentru aceste necazuri, există o soluţie la îndemâna noastră: plantele de apartament, adevărate filtre care purifică aerul de substanţele toxice din jur, reglând nivelul de umiditate. Alegerea şi amplasarea plantelor de apartament nu ar trebui să se facă întâmplător. Terapeuţii spun că pentru a obţine un beneficiu cât mai mare, fiecare ghiveci cu flori trebuie aşezat în locuinţă într-un loc anume.

Feriga şi cactuşii protejează de radiaţii

Feriga de cameră şi-a căpătat renumele de protector împotriva radiaţiilor emise de aparatura electrocasnică. În camera de zi, în care lucrăm la calculator, trebuie să avem în preajmă un ghiveci cu o ferigă mare. De asemenea, planta este eficientă în tratamentul reumatismului şi gutei şi combate viermii intestinali. Primăvara şi vara, în camera unde avem televizorul şi alte aparate electrice, temperatura nu trebuie să depăşească 21 de grade Celsius. Iarna însă, feriga trebuie ferită de frig. Pentru că iubeşte umiditatea, ea trebuie stropită des cu apă la temperatura camerei. De asemenea, cactuşii au puterea să reducă radiaţiile electromagnetice emise de aparatele electrocasnice. Trebuie să ştii că aceste plante au nevoie de multă lumină şi că trebuie să le uzi de două ori pe lună. De asemenea, trebuie să acoperi cu pietricele suprafaţa pământului în care sunt plantate.

Clorofitum purifică aerul

Dacă în familia ta este un fumător, trebuie ­să-ţi „împodobeşti" casa cu această floare decorativă, cunoscută şi sub numele de „voalul miresei". Frunzele adunate într-o tufă stufoasă reuşesc să absoarbă fumul din toate încăperile locuinţei. Terapeuţii spun că planta, care are efecte revigorante şi afrodiziace, nu este pretenţioasă: are nevoie de lumină şi trebuie  s-o uzi din două-n două zile. Iarnă însă, nu mai are nevoie de atât de multă apă.

Azaleea absoarbe mirosurile neplăcute

Azaleea („arbore de trandafir", în limba japoneză) are flori spectaculoase. Chiar dacă nu are miros, planta purifică aerul din jurul ei. S-a dovedit că, aşezată în bucătărie, azaleea absoarbe foarte bine mirosurile şi substanţele toxice degajate de detergenţi şi de produsele folosite pentru curăţarea grăsimilor. Totuşi, azaleea poate avea efecte nocive în cazul copiilor care nu sunt supravegheaţi de părinţi şi, atraşi de frumuseţea acestor flori, sunt tentaţi să „guste" o petală din inflorescenţa plantei. S-a constatat că această curiozitate are urmări neplăcute, deoarece creează probleme digestive, pentru că florile conţin toxine care provoacă iritaţii ale gâtului şi greaţă. În astfel de situaţii, administrarea de carbon activ la recomandarea medicului, s-a dovedit eficientă.

Aloe vera scurtează perioada de convalescenţă

Dacă ai pe cineva bolnav, pune-i o glastră cu aloe vera în preajmă. Pe lângă faptul că purifică aerul, planta poate fi folosită intern pentru tratament într-o mulţime de afecţiuni, cum ar fi cele hepatice, anemia, ulcerul sau imunitatea scăzută. Mai mult, planta ajută la asimilarea nutrienţilor din hrană şi din suplimentele alimentare. Aloea nu este prea pretenţioasă: trebuie s-o aşezi la lumină, s-o uzi şi s-o sădeşti în pământ nisipos. Iarna nu trebuie să stea la temperaturi mai mici de 10 grade Celsius.

În fiecare locuinţă ar trebui să existe o glastră cu Dracaena, deoarece acţionează ca un filtru pentru aerul din încăperea în care se găseşte şi dă o stare de bine.

Atenţie! Persoanele alergice la polen pot avea probleme în prezenţa unor plante precum palmierul, feriga sau orhideea.

Specialistul nostru

Dr. Ruxandra ­Constantina
competenţă în apifitoterapie reflexoterapeut

image

Există plante de apartament renumite pentru efectele lor terapeutice. Aloe vera, de exemplu, are astfel de virtuţi în aplicare internă sau externă. Intern, sucul de aloe menţine sănătatea tubului digestiv, stimulează digestia şi combate constipaţia. Este remarcabilă acţiunea depurativă (favorizând eliminarea unor toxine), antibiotică, antivirală, antioxidantă şi antitumorală. Extern, la nivelul pielii, aloe vera este cicatrizantă, menţine elasticitatea şi tinereţea tenului şi are acţiune antiinflamatorie şi analgezică. Pe de altă parte, iasomia trezeşte sentimente de optimism, diminuează anxietatea, depresiile, stresul şi înlătură apatia şi tristeţea. Uleiul volatil extras din flori are acţiune hipotensivă şi cardiotonică, sedativă, antioxidantă şi antitumorală.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite