Ce benefic ii aduc apa şi aerul de mare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Concediul planificat la malul mării este o alegere excelentă pentru îmbunătăţirea stării generale de sănătate. Apa mării, nămolul, algele şi aerul marin au proprietăţi terapeutice atât la nivelul fizicului, cât şi la nivelul psihicului. 

Tratamentul cu apă de mare este cunoscut sub denumirea de talasoterapie. Principiile acestei metode constau în eliminarea toxinelor din organism şi în stimularea funcţiilor vitale. Specialiştii afirmă că practicarea talasoterapiei creşte imunitatea. De asemenea, îmbunătăţeşte activitatea inimii, circulaţia sanguină şi este benefică articulaţiilor şi muşchilor.

Cui îi este recomandată talasoterapia

Persoanele cu afecţiuni reumatice, respiratorii şi ale sistemului nervos sunt cele cărora le este indicată cu precădere talasoterapia. De asemenea, şi copiii şi persoanele sedentare ar trebui să beneficieze de efectele terapeutice ale mediului marin asupra sănătăţii.

Apa ajută la regenerarea celulelor

În talasoterapie, principalele proprietăţi curative le are apa de mare. Atunci când temperatura apei este ridicată, se produce dilatarea porilor pielii, iar astfel substanţele active ajung în organism. Apa mării conţine numeroase săruri minerale:  ioni de magneziu, benefici bunei  funcţionări a muşchilor, şi ioni de calciu, care ajută la consolidarea oaselor. De asemenea, masajul efectuat de valurile agitate sunt benefice pielii şi tonice generale. De aceea, curele marine sunt recomandate persoanelor obosite şi astenice.

Algele scad riscul de infecţii

Neplăcute la vedere, algele marine conţin numeroase substanţe benefice organismului: azot, fosfor, potasiu, calciu, fier, sulf, magneziu, iod, cobalt. Folosite sub formă de împachetări, acestea elimină toxinele.Au şi efect de antibiotic natural, datorită conţinutului ridicat de iod. De asemenea, au proprietăţi de combatere a celulitei.

Nămolul, bun în caz de reumatism

Bogat în diferite substanţe minerale (clor, brom, nitraţi, calciu, magneziu şi fier), nămolul are proprietăţi relaxante şi stimulează circulaţia sanguină. O cură de două-trei săptămâni are efecte revigorante şi detoxifiante. Cel mai des, nămolul este folosit în cazul afecţiunilor reuma­tice, circulatorii şi dermatologice. 

Briza îmbunătăţeşte capacitatea respiratorie

Aerul marin este lipsit aproape în totalitate de microbi şi de virusuri, conţinând, în schimb, o serie de aerosoli naturali. De asemenea, favorizează dilatarea vaselor sanguine şi accelerează schimburile dintre organism şi mediul marin. Briza mării contribuie la o gimnastică a capilarelor, denumită vasomotricitate, care îmbunătăţeşte capacitatea cardiorespiratorie.

Bine de ştiut

-Temperatura apei mării nu trebuie să fie mai mică de 20-25 de grade Celsius.
-Intrarea în apă trebuie făcută gradat, după o expunere la soare de maximum 10 minute, pentru a evita şocul termic.
-Dacă ai senzaţia de frig, tremuri sau ţi se învineţesc buzele, renunţă la baia marină.
-Talasoterapia se practică vara, pe litoralul oceanelor şi mărilor calde, şi iarna, în centre specializate.

Atenţie!

După luna a 6-a de sarcină, femeile nu trebuie să mai practice talasoterapia.

Specialistul nostru

Dr. Georgiana-Ozana Tache medic primar balneofizioterapie şi recuperare medicală

Talasoterapia utilizează proprietăţile mecanice ale valurilor. Talasoterapie naturală se poate face la malul mării sau oceanului, iar la noi în ţară la malul Mării Negre. O cură poate dura între 14 şi 21 de zile.

Este indicată în caz de tulburări circulatorii venolimfatice localizate la nivelul membrelor inferioare, în caz de disfuncţionalităţi ale articulaţiilor periferice şi în caz de posttraumatisme ale aparatului locomotor, asigurând condiţionarea fizică la efort.

În schimb, talasoterapia artificială se poate efectua în bazinele care beneficiază de dispozitive de realizat valuri sau jeturi cu presiune. Simpla deplasare prin apă, cu o viteză crescută de mers, poate fi considerată talasoterapie.


Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite