Cătina te fereşte de viroze

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Orice suc natural poate fi amestecat cu câteva picături de sirop de cătină
Orice suc natural poate fi amestecat cu câteva picături de sirop de cătină

Cătina este un remediu cu o valoare terapeutică remarcabilă.Fructele, a căror culoare variază de la galben până la roşu, se folosesc în tratamentul bolilor cauzate mai ales de carenţele de vitamine.

Cea albă şi cea roşie au proprietăţi similare

Ambele soiuri de cătină, şi cea albă, şi cea roşie, sunt tonice generale, combat diferite forme de anemie şi contribuie, prin conţinutul lor de vitamina C, la detoxifierea organismului. Datorită bogăţiei de vitamine din complexul B, cătina albă şi cea roşie intervin în procesele metabolice.

Extractele sunt antivirale

Extractele din mlădiţe de cătină roşie, cunoscută şi sub numele de tamarix, se folosesc în tratarea bolilor măduvei osoase, cele ale splinei şi ale ficatului. Aceste extracte se administrează sub formă de picături, în funcţie de vârstă şi de afecţiune. Gemoderivatele acţionează împotriva microbilor sau virusurilor care au afinitate pentru ficat, splină sau pentru măduva osoasă.

În anumite boli, extractele din muguri de cătină se folosesc împreună cu alte extracte. În combinaţie cu extractul de alun şi de brad, este indicat în forme severe de anemie, în amestec cu porumbarul, în anorexie, cu bradul, în problemele stomatologice, iar cu coacăzul, în diverse infecţii virale.

Combate avitaminozele

Infuzia de cătină roşie ajută în combaterea avitaminozelor grave, este un bun detoxifiant, diuretic, sudorific, antidiareic, hemostatic şi antifebril. Aceasta se prepară din două linguri de fructe zdrobite, care se pun în 500 ml de apă clocotită. Se lasă vasul acoperit timp de 30 de minute şi infuzia se bea fracţionat, în decursul unei zile.Tratamentul durează cel puţin 20 de zile, în funcţie de recomandarea specialistului.

Se utilizează şi în terapia bolilor cronice

Proprietăţile de antianemic, antigripal, antisclerotic, antiinflamator şi de tonic al sistemului imunitar recomandă cătină albă în tratamentul unor afecţiuni grave, de tipul cirozei, dizenteriei, ulcerului gastric, aterosclerozei, eczemelor infecţioase şi asteniei. Prin conţinutul mare de caroten, ajută la termoreglarea organismului.

image

În astfel de afecţiuni, se foloseşte ceaiul preparat din două linguri de fructe zdrobite la 500 ml de apă clocotită. Această cantitate se consumă zilnic, timp de 60 de zile.

Siropul întăreşte imunitatea

Anemicii şi persoanele cu afecţiuni ale ficatului pot consuma şi siropul de cătină, un excelent tonifiant al sistemului imunitar, benefic mai ales în sezonul rece.

Pentru prepararea acestui sirop, ai nevoie de următoarele ingrediente: 500 g de fructe şi un borcan cu 800 g de miere. Preparare: se spală boabele, se pun în borcane de 400 g, care se umplu doar o treime. Deasupra se toarnă miere, se umple borcanul şi se amestecă bine conţinutul, cu o lingură de lemn. Apoi, se pune capacul şi se păstrează siropul la frigider. După 10 zile, poţi să-l foloseşti. În fiecare dimineaţă, pe stomacul gol, ia câte o lingură din acest tonic delicios. Tratamentul durează 30-40 de zile.

Ceaiurile de orice fel se pot îndulci cu câte o linguriţă de sirop de cătină, care asigură organismului nutrienţii de care are nevoie în anotimpul rece.

Are mai multă vitamina C decât citricele

Cătina este bogată în vitamina C (conţine între 400 şi 1.500 mg, cantitate superioară celei existente în căpşuni, kiwi şi în portocale). Alte elemente nutritive valoroase din conţinutul fructului sunt vitaminele E (180 mg), B1, B2, PP, F şi provitamina D, dar şi minerale, precum magneziul, fosforul, potasiul, fierul şi sodiul. De asemenea, cătina este o sursă importantă de betacaroten, de licopen şi de acizi graşi nesaturaţi.

Util: Fructele se pot recolta începând cu luna august şi până la primul îngheţ.

Specialistul nostru
Dr. Ruxandra Constantina
medic de familiecompetenţă în apifitoterapie

image

Fructele de cătină conţin de două ori mai multă vitamina C decât fructele de măceş şi de 10 ori mai multă decât citricele. Cătina albă are acţiune nutritivă, revitalizantă şi de refacere pentru piele. Are componente nutritive esenţiale pentru sănătatea pielii şi are ca efect încetinirea procesului de îmbătrânire. Stimulează regenerarea celulelor epidermei şi este foarte eficientă în tratamentul arsurilor, rănilor cu vindecare lentă şi ulceraţiilor.

Uleiul de cătină albă acţionează benefic pentru vindecarea unor boli ale pielii precum eritemele, uscăciunea, mâncărimile, eczemele, ajutând la combaterea unor boli precum psoriazis şi Zona Zoster. De asemenea, acest leac tratează ulcerul gastric şi duodenal, afecţiunile circulatorii, alcoolismul, stresul, ameliorează efectele nocive ale chimioterapiei în cazul bolnavilor de cancer şi ţine sub control nivelul colesterolului.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite