Cât costă sistemele ecologice de încălzire a locuinţelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nu orice buzunar îşi permite alimentarea integrală a unei case cu energii „verzi“. Investiţia însă generează economii mari.Cine optează pentru sisteme de energii regenerabile îşi poate reduce consumul din gospodărie cu peste 30%, iar costurile la factura pentru căldură, cu până la 50% .

Chiar dacă investiţia iniţială poate să ajungă şi la 50.000 de euro, în timp, un sistem ecologic de încălzire-răcire a locuinţei este cu cel puţin 30% mai eficient din punct de vedere energetic faţă de sistemele convenţionale bazate pe gaze naturale şi generează reduceri de până la 50% a costurilor la întreţinere.

Un astfel de sistem integrat de energii regenerabile presupune amplasarea unei pompe de căldură pentru apa caldă menajeră şi pentru încălzirea locuinţei pe timp de iarnă, respectiv răcirea ei pe timp de vară, dar şi instalarea unor panouri solare. Încălzirea casei se face fie prin pereţi, fie prin pardoseală.

Panourile solare sunt utilizate pentru a completa necesarul de energie al unei pompe de căldură care încălzeşte şi climatizează integral o casă şi care extrage din mediul ambiant până la 75% din energia necesară funcţionării sale. Potrivit consultantului tehnic din cadrul companiei Rehau, Dan Zăinescu, pentru circa patru kilowaţi de energie termică livrată, pompa de căldură are nevoie de numai un kilowatt de electricitate.

Pompele de căldură ecologice funcţionează atât cu ajutorul căldurii acumulate în sol, prin forarea unor sonde în pământul din grădină, cât şi pe baza energiei apei subterane sau a celei din lacurile ori din râurile învecinate. De asemenea, pompele de căldură pot folosi energia din aerul exterior casei şi funcţionează, în acest caz, pe acelaşi principiu ca o pompă de căldură din sol. Pe timp de iarnă, echipamentul extrage căldura existentă în sol, în apa din subteran sau în aer, o cedează apoi instalaţiei de încălzire a clădirii, iar vara „evacuează“ în exterior căldura din casă.

Izolaţia termică, variabilă de calcul

Inginerul Zăinescu  estimează că, pentru o casă de circa 200 de metri pătraţi, izolată foarte bine, costurile pentru încălzirea-răcirea locuinţei şi pentru furnizarea de apă caldă menajeră se ridică la circa 150 de lei pe lună.Pompa de căldură, instalaţiile conexe şi montajul reprezintă aproximativ 20-25% din costul construcţiei, la o casă obişnuită, potrivit specialiştilor, ceea ce înseamnă că acest sistem inovator nu este accesibil oricărui buzunar.

Referitor la valoarea unei investiţii pentru un asemenea sistem de energii regenerabile, inginerii constructori şi comercianţii susţin că e foarte riscant să se lanseze în estimări. Motivul ar fi dat de multitudinea coeficienţilor implicaţi în construcţia unei case.

Inginerul Doina Iliescu ne-a spus, totuşi, că dacă avem în vedere exemplul unei case de 120 de metri pătraţi, parter plus un etaj, foarte bine izolată şi locuită de patru persoane, costurile pentru pompa de încălzire ar ajunge la 83 de euro pe metru pătrat, iar pentru instalaţia solară necesară apei calde menajere, la 25 de euro pe metru pătrat. „În aceste condiţii, pompa de căldură ar genera o economie de 30%, raportat la costul gazelor pentru încălzirea prin sisteme convenţionale.De asemenea, panourile solare scad costurile pentru încălzirea apei menajere cu 35%“, mai spune Doina Iliescu.

În concluzie, dacă, de exemplu, costurile la încălzire ajung la 3.000 de lei pe an, prin implementarea unui sistem integrat de energii regenerabile ar fi economisiţi până la 1.500 de lei. La construirea casei, însă, apar costuri suplimentare care pot fi amortizate şi în trei ani. Dacă aveţi deja o casă şi vreţi să vă înlocuiţi sistemele convenţionale de încălzire cu instalaţii de energii regenerabile, costurile la o pompă de căldură pot depăşi 120 de euro pe metru pătrat.

„Cu cât casa este mai prost izolată, cu atât pompa trebuie să aibă dimensiuni mai mari, respectiv o capacitate mai mare“, precizează inginerul constructor. Claudia Langa, reprezentantul firmei Romsir, care comercializează sisteme de încălzire-răcire prin energii regenerabile, a făcut un calcul pentru o astfel de investiţie.

„La o casă de 120 de metri pătraţi, amplasarea unei pompe de căldură costă circa 7.500 de euro, iar valoarea sistemului solar care aduce un aport la încălzire se ridică la 2.000 de euro. Noi nu realizăm partea de încălzire în pardoseală, dar o recomandăm clienţilor“, spune aceasta.

Reprezentanţii companiei de profil Rehau au altă estimare pentru valoarea unui sistem integrat de încălzire-răcire a locuinţei, care include şi încălzirea în pardoseală. „Costul unui astfel de sistem este de circa 25.000 de euro pentru o casă cu o suprafaţă de până la 150 de metri pătraţi“, potrivit directorului de vânzări Sorin Stan. 

Autonomie energetică

Exploatarea surselor regenerabile de energie poate furniza energie termică şi electrică unei locuinţe, astfel încât aceasta poate fi autonomă din punct de vedere energetic (neconectată la reţele de distribuţie).

Preţuri pentru sistemele de energii „verzi“

Comercianţii de sisteme de energii alternative şi inginerii constructori susţin că sunt greu de apreciat costurile totale ale investiţiilor în astfel de instalaţii, pentru că fiecare sistem se adaptează la dimensiunile, la condiţiile geografice şi la materialele proprii casei ce urmează să fie construită. Totuşi, s-au făcut următoarele estimări:

Sistem de panouri solare, asociat cu amplasarea unei pompe de căldură: 9.500 de euro

Sistem hibrid de panouri solare şi turbină eoliană, care asigură necesarul energetic unei case cu trei camere: 7.500 de euro

Sistem de panouri solare pentru încălzirea apei menajere în decursul întregului an: 890 de euro

Pompă de căldură pentru încălzirea-răcirea locuinţelor: 83 de euro pe metru pătrat

Citiţi aici continuarea articolului - Legislaţia nu stimulează utilizarea energiilor eco

image
Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite