„Casa Verde“: începe cea de-a doua sesiune de finanţare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
„Casa Verde“: începe cea de-a doua sesiune de finanţare
„Casa Verde“: începe cea de-a doua sesiune de finanţare

Cei care au ratat prima sesiune de depunere a dosarelor în cadrul programului „Casa Verde“ au ocazia, de astăzi, să-şi prezinte dosarele până la data de 15 septembrie. La nivel naţional, asociaţiile de proprietari şi instituţiile publice din judeţul Vrancea au depus cele mai multe dosare până în prezent.

Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM), instituţie aflată în subordinea Ministerului Mediului, finanţează în proporţie de maximum 80% proiectele asociaţiilor de locatari şi pe cele ale instituţiilor publice pentru înlocuirea sistemelor energetice convenţionale cu tehnologii generatoare de energie curată.

Pentru anul 2009, bugetul alocat este de 310 milioane de lei. Banii au fost eşalonaţi pe două etape. Pentru proiectele din sesiunea care s-a încheiat la 14 august, alocarea financiară este de 150 de milioane de lei, iar pentru cea de-a doua, care se desfăşoară în perioada 1-15 septembrie, suma este de 160 de milioane de lei. Conform ghidului de finanţare, sumele neutilizate în prima sesiune se reportează pentru cea de-a doua.

Potrivit reprezentanţilor AFM, în prima sesiune de depunere a dosarelor în cadrul programului „Casa Verde“ au fost trimise 151de proiecte. „Comisia de Analiză a AFM a deschis plicurile cu proiectele depuse şi, în prezent, acestea sunt în faza de analiză”, spune purtătorul de cuvânt al AFM, Alina Clonţ.

Zece judeţe cu câte un singur proiect depu

Din judeţul Vrancea au fost trimise la Administraţia Fondului pentru Mediu 17 proiecte. În topul judeţelor cu cele mai multe dosare depuse pentru accesarea fondurilor nerambursabile din cadrul programului „Casa Verde“ se situează şi Iaşiul, cu 16 proiecte depuse, Constanţa – 13 proiecte, Bacău – 12 proiecte şi Galaţi – 10 proiecte. Codaşele listei sunt judeţele Bihor, Bistriţa-Năsăud,Brăila, Cluj, Covasna, Ialomiţa, Maramureş, Sibiu, Teleorman şi Tulcea, de unde a ajuns la AFM doar câte un proiect.

image

Şcoală din Timişoara pe care sunt amplasate panouri solare   FOTO: Marius Bularca

Un program omorât în faşă

Programul prin care statul subvenţionează montarea de sisteme ce utilizează energia alternativă a fost amânat succesiv timp de aproape un an. Prin urmare, vânzările de sisteme de producere a energiei din surse regenerabile s-au redus drastic.

Mai mult, s-a hotărât ca subvenţia să scadă de la 90% la 80% şi ca persoanele fizice să fie scoase de pe lista beneficiarilor pentru că, potrivit ministrului Mediului, Nicolae Nemirschi, mulţi dintre solicitanţi ar fi cheltuit banii pentru case de vacanţă.

„Nu mi se pare normal să dăm atâţia bani pentru locuinţe pe care oamenii le folosesc de cel mult câteva ori pe an. În plus, s-a dorit o responsabilizare a autorităţilor locale, care trebuie să se implice mai mult în acest program, atât din punct de vedere administrativ, cât şi din punct de vedere financiar“, a declarat ministrul Mediului la începutul lunii august.

Bani administraţi doar de primării

În forma actuală, programul vizează doar instituţiile publice şi asociaţiile de locatari, iar banii vor fi administraţi doar de primării.

image


Astfel, persoanele care vor să-şi monteze panouri solare, pompe de căldură sau centrale eoliene trebuie să se adreseze mai întâi asociaţiei de locatari, care apoi poate să facă demersuri la autorităţile publice locale pentru includerea în program. Puţinele proiecte înregistrate după finalizarea primei sesiuni de depunere arată dezinteresul primăriilor şi dificultatea cerinţelor din ghidul de finanţare.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite