Care sunt virtuţile ceaiului verde
0
Ceaiul verde, una dintre cele mai consumate băuturi din lume, înviorează funcţiile cerebrale şi întârzie procesul de îmbătrânire.
Fitoterapeuţii din mai multe ţări apreciază că extractul de ceai verde este un element nutritiv foarte important.
Afirmaţia lor se bazează pe numeroase studii, la care se adaugă o descoperire importantă: ceaiul verde inhibă dezvoltarea celulelor canceroase şi asigură protecţia ADN-ului, prevenind eventualele mutaţii genetice nocive.
1 Combate radicalii liberi
Radicalii liberi, substanţe din fumul de ţigară, din aerul poluat şi din pesticide, sunt factori de risc pentru organism, contribuind la accelerarea procesului de îmbătrânire.
Toate structurile celulare pot fi atacate de radicalii liberi, chiar dacă nu toate au acelaşi grad de vulnerabilitate. Împotriva acestora, ne folosim de barierele naturale de apărare din hrana de fiecare zi: vitamine (precum A, C şi E), flavonoizi şi săruri minerale. Toate acestea se găsesc din abundenţă în ceaiul verde.
2 Scade nivelul colesterolului
Cercetările au arătat de-a lungul timpului că, prin consumul de ceai verde, nivelul colesterolului nociv se reduce semnificativ.
Un studiu recent, efectuat pe un lot de consumatori de ceai verde, a demonstrat că băutorii consecvenţi ai acestei licori aveau nivelul colesterolului „rău“ redus la jumătate, comparativ cu cei care nu au consumat ceai verde.
3 Vine în ajutorul diabeticilor

Specialiştii japonezi din marile centre medicale din Asia confirmă concluziile renumitului doctor Minowada de la Universitatea Kyodo.
Acesta a constatat că nivelul glucozei existent în urina pacienţilor diabetici mari consumatori de ceai verde scade semnificativ.
4 Menţine tensiunea în limite normale
Şi tensiunea arterială poate fi reglată prin consumul consecvent de ceai verde. Compuşii conţinuţi de acesta combat producerea angiotensiunii, vinovată de oscilaţiile tensiunii arteriale.
5 Previne cancerul
Un alt beneficiu al ceaiului verde, demonstrat de specialiştii japonezi, este că băutorii de ceai verde au un risc cu 20-25 la sută mai mic de a face cancer la colon, la vezica urinară, la esofag, la pancreas, rectal sau stomacal.
Proprietăţile anticancerigene se datorează polifenolilor, care împiedică formarea celulelor maligne. Potrivit specialiştilor, cele mai scăzute rate de mortalitate în urma îmbolnăvirii de cancer se înregistrează în ţările unde se cultivă arborele de ceai. Populaţia din aceste zone bea zilnic ceai verde în concentraţii mari.
Este indicat în curele de slăbire
Ceaiul verde conţine uleiuri esenţiale, teină, taninuri, aminoacizi, vitamina C, proteine, calciu şi fluor. Aceste componente fac din ceai un excelent remediu antioxidant şi diuretic.
De asemenea, substanţele din ceaiul verde sunt recunoscute pentru efectul lor de ardere a grăsimilor şi, de aceea, această băutură este indicată în curele de slăbire.

Specialistul nostru
Dr. Ruxandra Constantina
medic de familie
competenţă în apifitoterapie
Datorită compoziţiei sale (conţine flavonoide cu rol antioxidant), aminoacizi, vitamina C, proteine, calciu, fier, ceaiul verde este un excelent antioxidant, diuretic, depurativ, stimulator cerebral, stimulator al proceselor de ardere a grăsimilor şi factor de protecţie anticancer.
Stimulează funcţiile sistemului imunitar şi ajută organismul să lupte împotriva virusurilor şi bacteriilor. Este eficient în combaterea cariilor şi parodontozei. Prin conţinutul ridicat de fluor, ceaiul verde întăreşte smalţul dinţilor şi-l face rezistent la atacul acizilor. De asemenea, sporeşte eficienţa antibioticelor.
Nu este indicat în hipotensiune arterială (în cantităţi mari), în gastrită cu hiperaciditate, ulcer stomacal şi duodenită. Mamele care alăptează au voie să consume doar una-două căni pe zi.