Care sunt proprietăţile cărbunelui medicinal

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Care sunt proprietăţile cărbunelui medicinal
Care sunt proprietăţile cărbunelui medicinal

De două secole, cărbunele vegetal este recomandat ca un remediu excelent care tratează boli foarte diferite una de alta: de la intoxicaţii cu otravă, afecţiuni digestive, artrite şi până la alcoolism.

Primele studii sistematice asupra cărbunelui vegetal, efectuate la începutul secolului al XVlll-lea, au demonstrat caracteristicile sale absorbante.

În timp, tratamentul cu acest tip de cărbune a fost recomandat în situaţii-limită: indigestii grave pe fond nervos, dureri insuportabile, însoţite de febră, eczeme, traumatisme şi cancer. În cazul rănilor, cărbunele vegetal are o acţiune dezinfectantă.

Tratează dependenţa de alcool

Când persoanele dependente de băutură renunţă la alcool, se confruntă cu stări de extenuare şi de leşin. Adesea, acestea au extremităţile reci, se sufocă şi doresc să iasă la aer curat, dar nu mai au forţa necesară.

Tratamentul cu cărbune s-a dovedit eficient pentru că asigură recăpătarea vigorii fizice. Timp de 40 de zile, alcoolicii trebuie să bea zilnic câte două căni cu infuzie de pedicuţă în amestec cu o lingură de pulbere de cărbune.

Recomandat în caz de indigestie

În afecţiunile digestive, precum balonări şi arsuri la stomac, se recomandă una-două linguriţe de pulbere de cărbune. Praful respectiv se umezeşte în puţină apă, iar doza recomandată se administrează cu 30 de minute înaintea meselor principale sau de câte ori este nevoie.

Persoanelor cu o sensibilitate deosebită a tubului digestiv şi copiilor li se recomandă apa de cărbune, care se prepară cu 12 ore înainte de administrare.

Combate efectul intoxicaţiilor

image

Intoxicaţiile cu substanţe chimice sau produse în urma otrăvirii accidentale cu ciuperci se tratează cu apă de cărbune. Bolnavului i se dă să bea o cantitate mare de apă de cărbune, până la trei kilograme, imediat după ce s-a intoxicat. Bolnavul elimină apa, deseori prin vomă, împreună cu substanţele toxice pe care le-a ingurgitat.

Atenuează problemele respiratorii

Accesele de tuse sau o respiraţie greoaie se atenuează cu cărbune vegetal pudră, umezit cu apă (o lingură la 1/2 cană cu apă). Dar specialiştii atrag atenţia că bolnavul nu are voie să mănânce legume.

În schimb, el poate consuma multe fructe şi pâine bine coaptă. Bolnavul trebuie să facă mişcări uşoare, iar noaptea să aplice o compresă cu cărbune vegetal pe ficat şi pe abdomen.  Proporţia ideală este de patru linguri de ulei la două linguri de cărbune vegetal.

Cataplasme cu pulbere de cărbune

image

Cataplasmele pot fi preparate din cărbune vegetal amestecat cu ceai din seminţe de in sau de mărar, dar şi cu infuzii de brusture şi de gălbenele, având efect antiinflamator. 

Cataplasmele cu seminţe de in se prepară astfel: trei linguri de seminţe de in (măcinate cu râşniţa), o lingură de cărbune vegetal, o canăcu apă se amestecă. Amestecul se dă în clocot pentru a se îngroşa. Acest terci se pune pe o pânză deasă şi se aplică pe zona inflamată. La fel se prepară cataplasma şi cu seminţele de mărar.

Pentru cataplasmele preparate cu infuzie de brusture sau cu infuzie de gălbenele, se folosesc două linguri de cărbune vegetal. Se amestecă infuziile obţinute din două linguri de plantă uscată la o cană cu apă fierbinte, iar în această soluţie se umezeşte o bucată de pânză, care se aplică pe zona afectată. 

image

Specialistul nostru
Dr. Ruxandra Constantina


medic de familie
competenţă în apifitoterapie


Deşi studiile ştiinţifice recente au demonstrat eficienţa sporită a cărbunelui medicinal pentru absorbţia gazelor şi toxinelor, în comparaţie cu alte medicamente, utilizarea lui este restrânsă. Conţine, de fapt, cărbune activ, care are capacitatea de fixare şi de neutralizare a gazelor intestinale, a toxinelor bacteriene şi a substanţelor toxice ingerate.

Cel mai bun cărbune pentru terapie este cel obţinut din lemn de tei. Mai poate fi preparat prin arderea la foc mocnit a unor părţi din plante: sâmburi de struguri, seminţe de in, ramuri de viţă-de-vie, care au efect benefic asupra tubului digestiv şi asigură protecţie hepatică.

De asemenea, cărbunele vegetal reduce nivelul colesterolului sanguin, nivelul ureei şi acidului uric din sânge. Ca tratament de urgenţă, în caz de intoxicaţii cu diferite substanţe, otrăviri cu plante, ciuperci, pesticide sau cu insecticide, se recomandă administrarea a câte două-trei linguriţe cu puţină apă.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite