Care sunt cele mai bune analgezice naturale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Care sunt cele mai bune analgezice naturale
Care sunt cele mai bune analgezice naturale

Durerea resimţită ca un junghi sau ca un şoc electric, denumită medical nevralgie, poate deveni persistentă şi îţi poate afecta viaţa de zi cu zi. Pentru a scăpa de aceste dureri sâcâitoare, foloseşte câteva remedii naturale, testate în timp.

Masajul cu o loţiune din oţet de mere şi din apă de trandafir are un efect calmant asupra nevralgiilor faciale. Pentru fiecare masaj se amestecă cele două ingrediente în cantităţi egale.

În cazul nevralgiei de trigemen, durerea se extinde pe toată faţa, o parte din pielea capului până în creştet. Compresele cu frunze de varză, aplicate pe locul dureros, reprezintă una dintre cele mai eficiente metode de a combate durerile faciale.

După ce au fost bine spălate, frunzele de varză trebuie presate cu un disc sau cu o paletă de lemn. Sunt indicate mai ales frunzele care conţin mai mult suc, efectul acestora fiind mai puternic.

Infuzia concentrată din flori de soc, aplicată sub formă de comprese, este recomandată, de asemenea, pentru calmarea durerilor. Infuzia se prepară din câte două linguriţe de flori de soc la 250 ml de apă clocotită, care se lasă la infuzat 15 minute.

Şi frecţiile cu ulei de ienupăr, pe locul dureros, au efect benefic în cazul nevralgiilor. Uleiul poate fi procurat de la magazinele Plafar, sub formă de soluţie de 5 ml de ulei în alcool de 95 de grade. Frecţiile se realizează dimineaţa şi seara.

Salcie pentru durerile faciale

image

Tot pentru atenuarea durerilor localizate la nivelul feţei este indicat decoctul de salcie. Acesta se prepară din 30 de grame de coajă uscată de salcie, care se fierbe într-un litru de apă. Zilnic se beau câte două-trei căni de ceai. Cu acest decoct se pot face şi cataplasme care se aplică pe zona dureroasă.

Foarte eficiente sunt compresele cu bitter suedez (tinctură de bitter suedez amestecată cu apă). Compresa se schimbă de două ori pe zi.

Tătăneasă în loc de medicamente

Durerea din regiunea cervicală, ce poate iradia până la umăr, este atenuată cu ajutorul cataplasmelor din rădăcini de tătăneasă. Planta este renumită pentru proprietăţile ei antiinflamatoare şi calmante.

Pentru uz extern, se folosesc trei linguri de rădăcină uscată de tătăneasă care se macină şi se fierb, timp de 10 minute, în 500 ml de apă clocotită. Compresa se aplică mai ales seara.   

Comprese cu hrean pentru spate

image

Durerile cauzate de inflamarea sau de lezarea prin compresiune a nervului sciatic (situat în partea de jos a spatelui) coboară spre câlcâie sau spre degete, cu furnicături şi amorţeli.

Cataplasmele cu hrean sunt un remediu la îndemână în cazul acestora. Radeţi o rădăcină de hrean, prin răzătoarea mică, şi amestecaţi-o cu o cantitate egală de făină integrală de grâu şi cu apă. Aplicaţi pasta pe locul dureros.

Decoctul de ceapă alungă durerile dentare

Acest remediu este foarte bun în cazul sâcâitoarelor dureri de dinţi, care pot surveni în urma expunerii îndelungate la curenţi de aer rece. Decoctul se obţine din trei cepe frumoase, de preferinţă cepe de apă, roşii, necurăţate de coajă.

Acestea se taie felii şi se fierb într-un litru de apă. Apoi se strecoară şi se bea întreaga cantitate, treptat, de-a lungul unei zile. Ceaiul trebuie să fie călduţ. Pentru a acţiona direct asupra zonei dureroase, decoctul se ţine câteva clipe în cavitatea bucală, apoi se înghite.

image

Specialistul nostru
Ruxandra Constantina


medic de familie,
competenţă în apifitoterapie

Nevralgia poate fi de mai multe feluri, în funcţie de porţiunea de inervare din organism. Cele mai frecvente sunt nevralgiile de trigemen, intercostale sau sciatice. Factorii favorizanţi în declanşarea crizelor pot fi: frigul, curentul, expunerea la aer condiţionat, intoxicaţia cu alcool.

Tratamentul naturist al nevralgiilor poate fi extern sau intern sau, şi mai bine, combinat. Intern se foloseşte: infuzia de muşeţel îndulcită cu miere. Pentru nevralgiile faciale, se poate face un decoct din două cepe şi o cană de lapte sau un decoct din două linguri de coajă uscată şi măcinată de salcie la o cană cu apă.

Se beau trei linguri de ceai pe zi. De asemenea, se poate folosi tinctura de sunătoare, câte 30 de picături de 3-4 ori pe zi. Extern, se pot aplica pe locul dureros comprese călduţe cu infuzie de soc sau de coada-calului. Pe locul dureros se poate aplica şi tinctură de mentă.

Se recomandă băi locale cu 25-30 g făină de muştar, pusă într-un săculeţ, peste care se toarnă 2-3 litri de apă caldă la 25-30 grade Celsius, timp de 20-30 de minute. Sunt benefice şi compresele cu flori de muşeţel. Se prepară un decoct din flori uscate (o mână) într-un litru de apă.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite