Pieţele din Capitală fierb în suc propriu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pieţele din Capitală  fierb în suc propriu
Pieţele din Capitală fierb în suc propriu

În zilele fierbinţi din timpul verii, mirosurile urâte şi grele din pieţele agroalimentare ale Bucureştiului îi sufocă pe cumpărători.Bucureştenii se plâng că “fac piaţa” în condiţii insuportabile, cauzate de nerespectarea normelor de salubritate.

Dimineaţa până în ora prânzului, mirosurile din timpul unei plimbări la cumpărături prin piaţă pot trece neobservate.După ora 12.00 însă, duhoarea de resturi de alimente aruncate aiurea şi fermentate devine mult mai pregnantă.

Citiţi şi:

Ea este cu atât mai puternic resimţită pe timp de caniculă, când temperaturile insuportabile, emisiile din trafic şi praful de pe şantiere nu mai sunt singurele surse care sufocă bucureştenii.

Cine este responsabil pentru piaţa obor?

Dintre pieţele mari ale Capitalei, cea de la Obor pare să miroasă cel mai urât. Nu este greu să-ţi dai seama de ce, dacă faci o tură prin incinta acestei zone: resturi de alimente ce n-au fost colectate de zile în şir, apă infectă din canalizări sparte, ce se combină cu zeamă de murături sau legume putrezite depozitate lângă tarabe şi bucăţi de brânză fermentată, aruncate în cutii de carton.

„Eu n-am nicio vină”, spune un comerciant din Piaţa Obor. „Dacă pubelele sunt pline, unde vreţi să arunc marfa stricată?”, mai adaugă el.

Reprezentanţii Administraţiei Pieţelor din sectorul 2 au refuzat să vorbească despre problema mirosurile urâte din piaţă. Totuşi, ne-au sfătuit să mergem să întrebăm la Primăria Sectorului 2, în ciuda faptului că cei de la Primăria Sectorului 2 ne-au îndrumat către direcţia specială care se ocupă de  salubrizarea pieţelor, respectiv Administraţia Pieţelor Sectorului 2...

Potrivit legislaţiei în vigoare, primăriile de sector sunt responsabile pentru igiena şi salubritatea localurilor publice şi ale produselor alimentare puse în vânzare pentru populaţie, cu sprijinul serviciilor de specialitate.

Administratorii pieţelor nu recunosc nimic

image

În lipsa pubelelor speciale, produsele care nu au fost vândute sau care s-au stricat sunt lăsate de comercianţi în jurul pieţei



În ceea ce priveşte pieţele agroalimentare situate în raza sectoarelor, primăriile au desemnat câte o direcţie care se ocupă de administrarea acestor locuri. Reprezentanţii direcţiilor sunt cei obligaţi de lege să se asigure că operatorul de salubritate colectează zilnic gunoaiele, că există suficiente pubele pentru colectare şi că aceste norme de salubritate sunt afişate în locuri vizibile, pentru informarea publică. 

Administratorul pieţelor din sectorul 3, Andrei Rona, susţine că el a făcut publice normele de curăţenie. “Vă facem cunoscut că regulamentul de salubritate este afişat în cinci locuri vizibile în Piaţa Râmnicu Sărat 2”, spune Rona.

„Zici că «fac piaţa» într-un coteţ“

Oamenii care-şi fac cumpărăturile în Piaţa Râmnicu Sărat susţin că nu au văzut niciun regulament afişat. „Chiar dacă ar exista pe nu-ştiu-ce perete aceste norme, contează că miroase infernal. Ce mă interesează pe mine afişele când zici că îmi fac cumpărăturile într-un coteţ, nu într-o piaţă? De ce nu strâng zilnic gunoiul?”, se plânge unul dintre cumpărătorii din Piaţa Râmnicu Sărat, Iulia Marian.

În ciuda acestor reclamaţii, directorul Administraţiei Pieţelor din sectorul 3 neagă nerespectarea normelor de salubrizare în această zonă. Ce-i drept, în general, maşinile operatorilor de salubritate trec zilnic pentru colectarea deşeurilor din pubele. Problema principală o constituie resturile aruncate în toate cotloanele din jurul pieţei, pe care administratorii par să le treacă cu vederea.

Este şi cazul Pieţei Rahova, unde legumele, murăturile şi fructele aruncate aiurea s-au stafidit de câte zile au stat la soare, fără a fi colectate. În altă piaţă mare, cea din Drumul Taberei, unii comercianţi par că-şi asumă vina pentru mirosurile grele.

Altminteri nu este de înţeles motivul pentru care vânzătorul de la standul „Murături Asortate”, în faţa căruia se întindea o băltoacă de zeamă, a negat că este... vânzător. Întrebat de ce a aruncat zeama urât mirositoare în mijlocul pieţei, acesta a zis că nu ştie nimic, că el este un simplu cumpărător, după care a plecat din preajma standului, în condiţiile în care cu 15 minute înainte îşi convingea clienţii cât de gustoase sunt produsele lui.

În orice caz, cei care-şi fac cumpărăturile în această piaţă sunt vădit afectaţi de mirosurile neplăcute. “Pe la ora 17.00, când mai merg eu la piaţă, năbuşeala şi mirosul urât mă dau pe spate!”, spune Sabrina Răileanu, un cumpărător din Piaţa Drumul Taberei.  

Reticenţă

Comercianţii din pieţe par foarte reticenţi în momentul în care li se pun întrebări despre modul în care gestionează deşeurile provenite de la propria marfă. De cele mai multe ori, ei dau vina pe numărul mic al pubelelor de colectare a gunoiului.

image
image

Pe la ora 17.00, când mai merg eu la piaţă, năbuşeala şi mirosul urât mă dau gata!

image


Sabrina Răileanu
cumpărător din
Piaţa Drumul Taberei

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite