Bucureştiul, codaş în Europa la colectarea selectivă a deşeurilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bucureştiul, codaş în Europa la colectarea selectivă a deşeurilor
Bucureştiul, codaş în Europa la colectarea selectivă a deşeurilor

Specialiştii de mediu susţin că „Micul Paris“ este singura capitală europeană unde selectarea şi reciclarea gunoaielor nu dau rezultate. Planul de gestionare a deşeurilor din Capitală va fi aprobat de municipalitate la 17 septembrie, potrivit viceprimarului Mircea Raicu.

Planul realizat de funcţionarii municipalităţii arată că locuitorii Capitalei nu duc sticlele şi deşeurile din ambalaje la containerele speciale amplasate de firmele de salubrizare, iar cantitatea de deşeuri procesate şi reciclate este sub 15%.

Mai mult, există multe deşeuri necolecate. În 2001, cantitatea acestora era de 1,8 milioane  de tone, în 2003 a scăzut la 0,82 milioane de tone, iar în 2007 a crescut de peste două ori, la 1,75 milioane de tone, informează NewsIn.

În planul de gestionare a deşeurilor se precizează că nu există spaţii pentru containere destinate colectării selective. Pentru rezolvarea acestei probleme, una dintre propunerile din plan se referă la plasarea de containere de diferite dimensiuni, în funcţie de numărul de locuitori.

Pentru case şi pentru blocurile sub patru etaje se propun containere sub 240 de litri, iar pentru blocurile de peste patru etaje ar fi necesare, în opinia municipalităţii, containere de 1,1-1,2 metri cubi. Conform aceluiaşi plan, pentru transportul deşeurilor trebuie utilizate vehicule de colectare cu emisii reduse de noxe şi nezgomotoase.

Planul a fost respins în forma iniţială

Mircea Raicu, viceprimar în cadrul Primăriei Municipiului Bucureşti, spune că planul nu a fost aprobat în şedinţa consilierilor generali de la începutul acestei săptămâni deoarece Comisia de Salubritate vrea să vină cu noi amendamente la următoarea şedinţă a Consiliului.

Raicu susţine că următoarea dezbatere a municipalităţii pe tema gestionării deşeurilor va avea loc la data de 17 septembrie. „Peste două săptămâni, planul revizuit va fi cu siguranţă aprobat”, a adăugat acesta. Planul respins de consilierii generali includea şi formulări literare, de genul “Municipiul Bucureşti este încadrat de o salbă de lacuri, împodobit cu tei şi salcâmi, străjuit de plopi”.

„Lipsesc reciclatorii“

Alte propuneri ale planului vizează colectarea a 90% din deşeurile din Bucureşti până în 2013, sortarea a 55% din deşeurile din ambalaje reciclabile tot până în 2013, reciclarea a 44% din deşeurile din ambalaje până în 2012, utilizarea nămolurilor netoxice în agricultură şi separarea strictă a deşeurilor din construcţii de cele din demolări. 

image

Bucureştenii care separă deşeurile nu au unde să le depoziteze



Preşedintele organizaţiei neguvernamentale de mediu Eco-Civica, Nicolae Rădulescu-Dobrogea, crede că România este singura capitală europeană unde colectarea selectivă nu dă rezultate, iar motivul nu este doar educaţia precară a bucureştenilor, ci şi lipsa reciclatorilor.

„Am călătorit şi prin ţările ex-iugoslave, am fost chiar şi în Bulgaria. Acolo se face colectare selectivă. La noi se întâmplă ceva şi mai grav: se face colectare selectivă, dar în momentul în care vin autogunoierele, deşeurile sunt amestecate. Pentru că nu există destui reciclatori de hârtie sau de sticlă pe piaţă, efortul de separare a deşeurilor şi toate investiţiile în acest sistem sunt inutile”, spune preşedintele Eco-Civica.

image

La noi se face colectare selectivă, dar în momentul în care vin autogunoierele, gunoiul este amestecat.

image


Nicolae Rădulescu-Dobrogea
preşedinte Eco-Civica

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite