Becurile ecologice nu sunt pe placul consumatorilor din Bucureşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Becurile ecologice nu sunt pe placul consumatorilor din Bucureşti
Becurile ecologice nu sunt pe placul consumatorilor din Bucureşti

Mulţi locuitori ai Capitalei sunt nemulţumiţi de calitatea becurilor fluorescente. Ei preferă încă becurile convenţionale. Retragerea de pe piaţă a becurilor incandescente de 100 de waţi de la 1 septembrie a determinat bucureştenii să-şi facă rezerve, lăsând goale rafturile din magazine.

Chiar dacă directiva Comisiei Europene intră în vigoare de la 1 septembrie, magazinele care mai deţin în stoc becuri de 100 de waţi le pot vinde în continuare.

La vestea că de mâine magazinele din Uniunea Europeană (UE) nu se mai pot aproviziona cu surse de iluminat de 100 de waţi, în weekend, bucureştenii şi-au umplut sacoşele cu becurile ieftine pe care le folosesc de ani de zile.

„Văd că n-a mai rămas niciun bec de 100 de waţi aici. Ne obligă să renunţăm la ele, dar becurile alea care consumă mai puţin sunt degeaba: scumpe şi una-două se ard. Cică ţin 8 ani...“, spune Mariana I., care voia să-şi facă rezerve de becuri convenţionale.

„Am renunţat să folosesc becuri eco“

De aceeaşi părere este şi Lucia Cârciu. „Eu am încercat să-mi eficientizez consumul de energie în casă prin înlocuirea becurilor obişnuite cu cele ecologice, dar am renunţat pentru că becurile fluorescente, din cauza variaţiilor de tensiune, se ard foarte repede. Ar trebui să las mereu lumina aprinsă?! Atunci nu văd eficientizarea energetică... Nu, mai bine becurile incandescente“, spune ea.

Ada T. a recunoscut că nu auzise de retragerea becurilor incandescente de pe piaţă, însă salută ideea. „ Nu mă deranjează. Din câte ştiu, chiar dacă sunt mai scumpe, becurile ecologice ţin mai mult. Asa că da, mă voi conforma fără probleme“, a completat aceasta.

Reprezentanţii lanţului de magazine Carrefour spun că în 2009 oamenii au fost tot mai interesaţi de achiziţionarea becurilor ecologice. „Becurile fluorescente s-au vândut bine anul acesta. Cred că în 2008, oamenii nu erau încă familiarizaţi cu produsele care pot înlocui becurile convenţionale, consumând astfel mai puţină energie“, spune Silvia Bobocel, reprezentant Carrefour România.

Pentru a fi pregătiţi pentru momentul intrării în vigoare a directivei europene, reprezentanţii magazinelor Real spun că au scos complet becurile cu incandescenţă marcă proprie, chiar dacă unele becuri mai pot fi comercializate până în 2012. „În toate magazinele a fost implementat noul sortiment de becuri, becurile economice având la dispoziţie un spaţiu mai mare“, spune Adriana Piţa, managerul de comunicare al companiei Real România.

Alternative la becul cu incandescenţă

Spre deosebire de becurile incandescente, pentru care plăteşti între 0,5 şi 2 lei, preţul unui bec fluorescent se situează în jurul valorii de 22 de lei. Preţul surselor fluorescente este considerabil mai mare, dar investiţia se poate amortiza în şase luni.

Alte avantaje constau în faptul că becurile fluorescente consumă cu până la 80% mai puţină energie şi au o durată medie de viaţă între 4 şi 6 ani, la o utilizare medie de 3-4 ori pe zi, potrivit lui Alexandru Zamfir, reprezentant Recolamp.

La preţul becurilor fluorescente comercializate se adaugă şi un timbru verde de 0,9 lei, care trebuie să ajungă în conturile Recolamp, asociaţie înfiinţată pentru gestionarea deşeurilor de acest tip.Oamenii se plâng că becurile economice fluorescente nu rezistă la aprinderi frecvente, sunt sensibile la variaţii de tensiune şi de temperatură şi au nevoie de un timp de încălzire până luminează normal.

Becurile cu halogen sau sursele de iluminat de tip LED sunt alternativele economice pe care le mai au consumatorii. Faţă de becurile fluorescente, sursele de tip LED se distrug mai greu. Becurile cu halogen au o
durată de viaţă de două ori mai mare decât cea a becurilor convenţionale. 

image

Am încercat să-mi eficientizez consumul de energie în casă prin înlocuirea becurilor obişnuite cu cele ecologice, dar am renunţat pentru că becurile fluorescente, din cauza variaţiilor de tensiune, se ard foarte repede.

image


Lucia Cârciu
consumator

Efecte asupra sănătăţii

Un studiu german arată că prin utilizarea becurilor economice o gospodărie va face, în medie, o economie anuală de 166 de euro la factura de electricitate.

În ciuda acestui lucru, organizaţiile pentru protecţia consumatorilor susţin că „reglementarea europeană nu răspunde nevoilor anumitor consumatori, care trebuie să utilizeze lămpi cu incandescenţă din motive de sănătate, cum ar fi sensibilitatea la lumină sau alergii cutanate“.

„Cerem Comisiei Europene să ia măsuri imediate pentru ca persoanele care au nevoie de becuri cu incandescenţă să poată continua să le cumpere până când vor fi disponibile tehnologii alternative adecvate“, a declarat secretarul general al ANEC, Stephen Russel. Totodată, acesta a semnalat lipsa din magazine a spaţiilor pentru depozitarea gratuită a becurilor uzate.

Unde pot arunca românii becurile arse

Mercurul şi alte substanţe periculoase pe care le conţin becurile fluorescente constituie un mare dezavantaj al acestor surse de iluminat. Din cauza substanţelor toxice, după ce se ard, becurile fluorescente sunt dăunătoare mediului înconjurător, motiv pentru care ele nu trebuie aruncate la voia întâmplării. Potrivit directorului general Recolamp, Raul Pop, în fiecare judeţ există un anumit număr de „Colţuri Verzi“ unde cetăţenii pot arunca becurile.

„În ţară există aproape 2.000 de spaţii destinate colectării deşeurilor care provin din sursele de iluminat. Acestea sunt amplasate în câteva dintre marile magazine, în cadrul unor companii, în spitale, în şcoli sau în alte instituţii“, spune reprezentantul Recolamp. Cei care au acasă astfel de deşeuri pot accesa site-ul www.coltverde.ro şi pot afla care este cel mai apropiat spaţiu de colectare.

Reciclarea becurilor înseamnă separarea materialelor utile precum sticla sau metalul de materialul nociv, care deocamdată nu se reciclează. Acesta se depozitează în nişte containere izolate, special construite pentru deşeuri periculoase. În România există un singur depozit de acest gen la Slobozia.

Economii de 50 de euro pe an

După interzicerea becurilor de 100 de waţi, vor urma cele de 75 de waţi în decurs de un an, cele de 60 de waţi în doi ani şi cele de 40 şi de 25 de waţi până la 1 septembrie 2012. Comisia Europeană arată că o familie poate economisi 50 de euro în medie pe an în urma înlocuirii becurilor clasice cu becurile ecologice.

image
Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite