Anchetă: zeci de câini omorâţi ilegal în Braşov

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Poliţia investighează implicarea celor responsabili de azilul canin. Asociaţia europeană pentru protecţia naturii şi a animalelor ETN spune că omorârea câinilor este o practică frecvent utilizată în România.

Legea spune că animalele pot fi eutanasiate doar dacă sunt bolnave, iar injectarea letală se face sub anestezie. La azilul canin din cartierul braşovean Stupini au fost omorâţi săptămâna trecută peste 70 de câini, în mai puţin de două ore.

Şeful Serviciului de Gospodărire a Animalelor din Braşov (SPGA), Flavius Bărbulescu, susţine că toţi câinii erau bolnavi.

„Nu sunt medic veterinar, deci nu ştiu de ce boală sufereau. Am făcut totul cu acordul asociaţiei de protecţie a animalelor Milioane de Prieteni”, a spus el.  Nu de aceeaşi părere este preşedintele Asociaţiei.

„Nu ni s-a cerut acordul, pe care nici nu avem dreptul legal să-l dăm. Pe de altă parte este aberant să crezi că s-au îmbolnăvit deodată, de diferite boli, atâţia câini”, a spus Cristina Lapis. 

Carantină pentru rabie

După incident, reprezentanţii Federaţiei Naţonale a Protecţiei Animalelor (FNPA), care aveau dreptul să verifice legalitatea acţiunilor, nu au fost lăsaţi să intre în Azilul de la Stupini.

„Este carantină de gradul trei pentru rabie”, a motivat Flavius Bărbulescu. În schimb, poliţiştii care au demarat ancheta au intrat fără nicio problemă. “Rabia nu se transmite prin aer, doar prin contact direct”, a spus revoltat reprezentantul FNPA Codruţ Feher.

În timp ce ancheta continuă, reprezentantul ETN Dieter Ernst consideră că municipalitatea din Braşov trebuie atinsă acolo unde o doare, adică la nivel de turism.

“Este nevoie de proteste internaţionale. Dacă opinia publică mondială află că aici câinii sănătoşi sunt omorâţi atât de brutal, există o speranţă”, a spus acesta.

Ernst susţine că în urmă cu două săptămâni a dezbătut la Braşov cu directorul responsabil pentru protecţia animalelor din cadrul administraţiei locale posibilitatea închiderii staţiei de exterminare a câinilor, în locul acesteia urmând să fie extins cu două clădiri căminul local de animale, susţinut cu bani de la ETN.

„Peste o săptămână totul s-a evaporat, autorităţile municipale primind pe bani buni chiar şi câini din localităţi vecine, pentru exterminare”, a mai spus acesta.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite