Braconierii, „vânaţi“ cu camerele video

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Braconierii, „vânaţi“ cu camerele video
Braconierii, „vânaţi“ cu camerele video

Asociaţia „Lupul Cenuşiu“ a montat sisteme de urmărire pe domeniile din Parcul Ceahlău pentru prevenirea vânătorii ilegale. Cazurile tot mai frecvente de braconaj şi incapacitatea poliţiei de a face faţă situaţiei au fost motivele pentru care organizaţia a luat această măsură.

Prima asociaţie de vânătoare din ţară care a decis să ia măsuri concrete pentru stoparea braconajului este „Lupul Cenuşiu“ ce administrează fondul cinegetic Schit de pe raza comunei Ceahlău.

„Avem deja montate două camere de supraveghere pentru probe şi, în funcţie de rezultate, peste două săptămâni vom aduce şi celelalte camere, pe care le vom amplasa pe raza fondului de vânătoare“, spune Raul Papalicef, vicepreşedintele asociaţiei.

Acesta a precizat că sistemul cu camere video este unul performant. Înregistrarea porneşte imediat ce senzorii detectează mişcare în raza de acţiune.

Camerele, rezistente la frig

„Camerele sunt minuscule, au antenă şi leduri pentru detectarea mişcării, inclusiv pe timp de noapte. Sunt izolate şi rezistente de la temperaturi de -20 de grade Celsius până la 50 de grade“, mai spune Papalicef. Pentru a fi eficiente, camerele vor fi amplasate în zone unde pot fi întâlnite animale şi la terminalele drumurilor. Vor fi însă mutate periodic în diferite zone.

Reprezentanţii asociaţiei de vânătoare au decis să împânzească aceste camere prin pădure deoarece cazurile de braconaj sunt tot mai frecvente în Parcul Naţional Ceahlău.

Ultimul caz a fost înregistrat în urmă cu două săptămâni, când un martor a văzut două persoane cu o armă pe masivul Ceahlău, după care a auzit şi focuri de puşcă. Deşi echipele de pază, Jandarmi şi Salvamont, au descoperit doi bărbaţi campaţi într-un cort lângă care s-a găsit muniţie nefolosită, persoanele nu au putut fi acuzate de tentativă de braconaj pentru că lipsea arma şi animalul vânat.

„Muniţia a fost preluată de poliţiştii de la serviciul specializat şi se face cercetarea balistică“, a precizat inspectorul principal Cătălina Bădeanu, purtătorul de cuvânt al Poliţiei Neamţ. „Scopul nostru este de a preveni astfel de cazuri. În plus, putem veni în ajutorul organelor de anchetă, care soluţionează multe dosare cu «Autor Necunoscut»“, mai spune reprezentantul asociaţiei de vânătoare.

Amplasarea sistemului

Camerele vor fi puse în zone unde pot fi întâlnite animale. Vor fi însă mutate periodic în alte locuri. Camerele sunt minuscule, au antenă şi leduri pentru detectarea mişcării, inclusiv pe timp de noapte.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite