Bioagricultorii cer subvenţii mai mari

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bioagricultorii cer subvenţii mai mari
Bioagricultorii cer subvenţii mai mari

Fermierii bio obţin o producţie mai mică la costuri mai mari, dar nu primesc niciun fel de compensaţie. Solicitările agricultorilor bio, nemulţumiţi de situaţie, au fost înaintate către Ministerul Agriculturii.

Reprezentanţii Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală Cluj (DADR) au înaintat către Ministerul Agriculturii solicitările fermierilor care practică agricultura de tip bio. Aceştia îşi exprimă nemulţumirea pentru faptul că nu primesc din partea statului subvenţii care să le susţină în continuare activitatea. Ei speră ca solicitările lor să se regăsească în bugetul ministerului pentru anul viitor.

Potrivit directorului

DADR Cluj, Ilarie Ivan, numărul celor care cultivă în sistem ecologic este în creştere, în ciuda faptului că nu există subvenţii speciale pentru acest tip de agricultură. „Primesc subvenţii ca şi cei care practică agricultura clasică, însă costurile nu se compară”, a spus Ilarie Ivan.

Acesta a înaintat solicitările mai multor fermieri clujeni către minister. În acelaşi timp, a discutat în acest sens cu reprezentanţii DADR din celelalte judeţe. „Este vorba de produse sănătoase şi, dacă dorim o dezvoltare durabilă a agriculturii, trebuie să susţinem acest sector”, a spus Ivan.

Ioan Pop, administratorul „Pop Avi“, singurul producător de ouă ecologice din Cluj, spune că fermierii bio au nevoie de astfel de subvenţii. „Promisiuni au tot fost şi anul trecut, dar până la urmă nu s-a obţinut nimic. Nu cred că avem nicio şansă să obţinem”, spune Ioan Pop.

Fermierul afirmă că noi nu ne putem compara din acest punct de vedere cu celelalte ţări europene, unde se acordă subvenţii mai mari pentru agricultura ecologică. Singura diferenţă dintre producătorii bio şi cei convenţionali este că primii primesc înapoi jumătate din taxa pe care o plătesc anual pentru a primi certificatul „bio”.

Producţie mai mică, costuri mai mari

Alexandru Tokes, managerul compartimentului agricol al „Plantextrakt“, firmă ce cultivă şi comercializează plante medicinale, spune că nu au existat subvenţii speciale niciodată. „Ar fi foarte importante astfel de subvenţii, pentru că, în ceea ce priveşte plantele medicinale, producţia este mai mică cu 25-30 la sută, iar cheltuielile sunt mai mari cu aproximativ 20 la sută”, precizează Alexandru Tokes.

Ildo Camelia Bărăian cultivă legume ecologice pe 1.200 de metri pătraţi de sere şi are o livadă cu o suprafaţă de trei hectare.

Ea comercializează produsele în pieţele clujene. „Producţia noastră este foarte mică pentru că folosim doar îngrăşământ natural. Acum aştept să primesc din taxa de inspecţie, pentru care am plătit aproape 900 de lei pentru a fi certificat ca şi producător bio”, spune Camelia Bărăian.

Sănătate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite