Beneficiile terapiei cu pietre

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mineralele, pietrele vulcanice şi cele semipreţioase sunt folosite în medicina alternativă pentru masaj, reflexoterapie şi presopunctură. În egală măsură, culoarea pietrelor are efect terapeutic, fiindcă relaxează şi ajută la refacerea tonusului psihic. Litoterapia este o metodă eficientă de înlăturare a stresului, a anxietăţii şi a insomniilor.

Litoterapia, adică „terapia cu pietre" se face prin tehnici diverse, adaptate în funcţie de efectul urmărit şi de forma, mărimea, textura şi de culoarea pietrelor utilizate. De exemplu, pietrele sub formă de disc şi ­cele de tip rolă sunt recomandate pentru masaj, în timp ce pietrele cu formă colţuroasă pot fi aşezate în casă pentru a fi privite, efectul fiind de relaxare şi de energizare, similar cu cel al terapiei prin culoare.

Masajul «rece-cald»  înlătură durerea

Stresul, oboseala, tensiunea musculară, durerile de cap şi cele de la nivelul coloanei vertebrale pot fi atenuate prin masajul cu pietre vulcanice. Maseurul poate folosi alternativ pietre încălzite şi pietre reci sau numai pietre calde. De regulă, pietrele vulcanice sunt alese după mărime şi după formă, în funcţie de fiecare parte a corpului. De exemplu, pietrele rotunde sunt potrivite pentru braţe, palme, tălpi, ceafă şi spate, iar cele lunguieţe pentru ­zona gâtului. Pentru a ajunge la temperatura potrivită, pietrele se încălzesc în recipiente speci­­­ale sau în apă. Terapeutul poate folosi la o singură şedinţă în jur de 50 de pietre vulcanice, perfect şlefuite, pentru a nu răni suprafaţa corpului. Pielea este unsă cu un ulei care facilitează alunecarea pietrelor, iar masajul aduce un dublu beneficiu: cel al căldurii degajate în contact cu pielea şi cel pe care-l presupune acţiunea directă asupra muşchilor. Contracturile musculare, migrenele şi durerile de spate, dar şi insomniile şi oboseala pot fi înlăturate astfel.

Aşezate în anumite  puncte, detoxifiază

Similar masajului, stimularea punc­telor reflexogene ­contribuie la ameliorarea circulaţiei ­sangui­ne şi limfatice, ajutând la detoxifierea organismului. Pentru că favorizează eliminarea toxinelor, reflexoterapia cu pietre ­este eficientă în a preveni eventualele dezechilibre, dar oferă şi beneficii  resimţite local. De exemplu, este indicată în caz de picioare grele, de mâini şi de picioare reci şi în caz de transpiraţie excesivă la nivelul mâinilor şi picioarelor. Stimularea punctelor reflexogene din palme şi de la nivelul tălpilor se face cu pietre mici. Efectul urmărit este acela de a grăbi regenerarea şi de a ajuta organismul să-şi folosească eficient energia pentru vindecare.

Reface echilibrul energetic

Ca şi în acupunctură, litoterapia poate fi utilizată pentru a stimula anumite puncte de pe corp, stabilite de medicina asiatică drept chakre. Acestea sunt şapte puncte interconectate ce formează „o reţea" prin care circulă energie. Potrivit tradiţiei asiatice, dacă apare un dezechilibru într-o anumită parte a corpului, fluxul de energie este întrerupt sau diminuat, iar acest lucru permite instalarea şi apoi agravarea bolilor. Stimularea exterioară a acestor chakre ar putea duce la refacerea echilibrului energetic al organismului şi ar putea grăbi vindecarea persoanelor afectate de boală.

Se poate face şi acasă

Este de preferat să faceţi şedinţe de litoterapie cu terapeuţi specializaţi, dar de puterea vindecătoarea a pietrelor şi a cristalelor vă puteţi bucura şi acasă. Pietrele pentru terapie pot fi achiziţionate din magazine specializate. Ele pot fi utilizate pentru masaj de relaxare, pentru înlăturarea durerii şi a congestiei. De exemplu, vă puteţi masa tălpile şi palmele sau puteţi aplica pietre încălzite în apă pe zonele dureroase. Efect terapeutic pot avea şi pietrele plasate în locuri vizibile din casă, fiindcă filtrează şi reflectă lumina favorizând relaxarea.

Specialistul nostru

Dr. Ciprian Popescu specialist  acupunctură şi masaj

Terapia cu pietre este indicată ­pentru menţinerea sănătăţii, dar şi pentru atenuarea simptomelor unor afecţiuni cauzate de stres, unor boli degenerative  şi locomotorii. De asemenea, este un procedeu de detoxifiere a organismului. Pietrele sunt încălzite până când ajung la o temperatură de aproximativ 40-50 de grade Celsius. Apoi se scot şi se ung cu ulei de esenţe speciale. O parte din pietre se aşază în anumite puncte energetice de pe corp. De obicei, pietrele pentru puncte fixe sunt mai mari. Cu restul pietrelor se face masaj.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite